Son Yılların en önemli gündem konularından birisi şüphesiz çevre olmuştur. Çevrenin olumsuz etkilenmesi yaşam alanlarını yok ettiği gibi iklimi de bozuyor. İklim bozulunca mevsimler değişiyor. Asla yaşamaması gereken haşereler üremeye başlıyor. Kanser vakalarında patlamalar yaşanıyor. Açılan onkoloji hastaneleri yetmemeye başlıyor.
O halde Dünyada, ülkemizde, Artvin özelinde ne yapılabilir? Bu sorulara cevap bulmak için dünya genelinde, ülkemizde ve ilimizde zaman zaman paneller, söyleşiler yapılıyor. Ne yazık ki böyle söyleşilere asıl katılması gereken, bu sorunların müsebbipleri katılmıyor.
Katılmak isteyen duyarlı insanların katılımını da engelliyor. Ve genelde bu panellere çevreye duyarlı aktivist ruhlu insanlar katılıyor. Ancak çevreci dostlar mücadelelerinden hiçbir zaman vazgeçmiyorlar. Israrla tehlikeleri, yanlışları, hataları tespit ediyor, anlatıyor ve öneri getiriyor.
Çevre konusunda en çok etkilenen illerin başında S. O. S veren Artvin geliyor. Artvin’in her yerini delik deşik ediyorlar. Bir yanda madenciler sondaj çalışmalarıyla yer altı sularını kirletiyor, doğamıza hançer saplıyor. Öte yandan mantar gibi çoğalan dere HES’leri, hatalı yapılan Çin Seddi misali, hiçbir canlının suya erişemeyeceği yüksek perde beton duvarlar! Yetmiyor. Büyük barajlar ise dünyanın en güzel en verimli vadilerinden olan Çoruh Vadisi’ni tamamen yok etti. İnsan faktörü neredeyse bırakılmadı. Barajların ardından yüksek gerilim hatlarının doğaya verdiği zarar ayrı bir sorun oluşturuyor. Yine Taş ocakları, kum ocakları konkasör tesisleri!. .
Artvin yukarıda saydığımız tüm sorunları fazlasıyla yaşayan bir ildir. Vadisi henüz katledilmeyen Özel eko sitem Biyosfer alanımız Macahel ve Ardanuç kaldı. Oysa bu iki yer pekâlâ bakir bırakılabilir. Macahel’deki HES’leri iptal eden bakanlık, Ardanuç’u da taş ocaklarından, HES’lerden ve hatalı taşkın koruma projelerinden muaf tutabilir.
Çünkü Ardanuç, tarım ve hayvancılık için adeta biçilmiş kaftan. Buna zarar verecek HES, taş ocakları gibi doğayı katleden projeler tarıma da hayvancılığa da ve en önemlisi yaşam alanlarına yani insanlara büyük zarar verecektir. Bunu yetkililerin hepsi biliyor. Çünkü kendi ÇED raporlarında bile bir miktar zarar verebilir yazıyor. Bu bir miktar sözü yoruma muhtaç, ucu açık bir söylem. . . Ardanuç’ta Taş ocaklarına dava açan muhtarlar ve davacılar davalarından vazgeçerek davalarını geri çekerek adeta doğduğu topraklara ihanet ettiklerini yine eski bir muhtar olan Elyesse uygun yaptığı açıklamada açıkça belirtmişti.
Ardanuç’a bir kısa paragraf daha ayırırsak; Ardanuç’ta aday olan Adalet ve Kalkınma partisi Belediye Başkanı Adayının özelikle doğa, Taş ocakları, mermer ocağı ve HES’ler konusundaki düşüncesi nedir? Bu projelere karşı tavrı ne olacak? Mehmet Kocatepe gibi seçilir seçilmez Cerattepe’ ye giren Maden firması misali Ardanuç, AKP’nin adayının seçilmesi durumunda aynı şeyler Ardanuç’ta da yaşanır mı?
Burada mevcut Başkan ve CHP Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir’in doğayı katleden, Ardanuç’un doğasına, yaşam alanlarına zarar veren, Ardanuç Halkı’nın yararına değil, kişilere, firmalara hizmet eden projelere karşı olduğunu herkes biliyor. Bu durumda Ardanuç AKP Belediye Başkan Adayı Fahri Acar’ın bu konuda ki samimi düşüncesi nedir? Ardanuç demek, Doğa demek, tarım, hayvancılık, turizm demek, Tarihi eserler demek, kültür, sanat, yaşam demek. Bu değerlerin korunması için her iki adayın net görüşü nedir? Bunlara cevap bulmak için buradan bu sorularımı göndermiş oluyoruz.
Artvin’de son durum başlığı ile İstanbul’da bulunan İstanbul Artvin Dernekler Federasyonu, “Artvin’de Son Durum “ başlığı ile Kültür- sanat ve doğa Etkinlikleri kapsamında “Doğa- Çevre- Tarım- Turizm ve Yaşam paneli düzenleniyor. Panelin çok önemli, bilgili, , deneyimli konukları var.
Gıda ve Tarım başlığı altında Yüksek. Ziraat Mühendisi Mustafa Işık, Çevre-Doğa ve Turizm konusunda hepimizin yakından tanıdığı, akademik kariyerini doğaya ve doğanın korunması, yaşatılması konusunda hayatını adayarak çalışmaya devam eden Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu,
Yazdığı “Kusursuz Enerji Planı” kitabıyla Çoruh Vadisi’ne yapılan kötülükleri belgeleriyle ortaya koyan ve yazdığı kitabını Cumhurbaşkanından meclis başkanına, vekillere, genel müdürlere, valilere, kaymakamlara, belediye başkanlarına kadar herkese gönderen 70’inden sonra İTÜ’de doktora yani yüksek lisans yapan Mazlum Çoruh ise Baraj- Hes- Taş Ocakları ve Çevre Etkileri konusunda, Cerattepe’nin avukatlarından ve Yeşil Artvin Derneği Hukuk işlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Av. Bedrettin Kalın ise “Artvin’de Son Surum” konusunu masaya yatıracak.
Bakırköy- Ataköy 9. Kısım Yunus Emre Kültür Merkezi Turhan Tuzcu Salonu ‘nda Moderatörlüğünü İSARF Kurucu Başkanı Sinan Temiz’in yapacağı panel programı, Saat 15. 00’te Kokteyl-sergi, 15. 30’da açılış. Saat 16:00’da panel ve 18:15’te yöresel müzik ile kapanış gerçekleşecek.
Panel ile ilgili iletişim telefonları ise;
0532 701 65 08-
0537 379 99 18-
0535 662 18 86
Salonun bulunduğu yer daha açık bilinsin diye düşülen notta; “E-5 yolu üzeri Şirinevler metro Metrobüs ve Otobüs duraklarına yürüme mesafesinde, Atriumu’n yanında. Etkinliğimize tüm halkımız davetlidir. ” İbaresi kullanıldı. İstanbul ve çevre illerde yaşayan tüm Artvinlilerin bu çok önemli programı mutlaka takip etmeleri hem kendileri için, hem de Artvin için hayati önem arz etmektedir.
Artvin'i yakından ilgilendiren bu söyleşinin bir sonuç bildirgesi yayınlaması bekleniyor. Artvin'de, Artvin dışında her hangi bir ilde ve yurt dışında yaşayan tüm Artvinlilerin bu önemli söyleşiyi paylaşılması bekleniyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.01.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle