Fırtına Vadisine Santral Yapılması Kararına Tema'da Tepki Gösterdi

15/09/2006 14:07

"Fırtına Deresine Santral Yapılamaz"

Haber: Hayati Akbaş







Fırtına vadisine yapılması planlanan santral olayına karşılık tepkiler dinmek bilmiyor. Çeşitli Sivil Toplum Örgütleri peş peşe yaptıkları açıklamada Fırtına vadisine santral yapımına karşı çıkarken bir tepkide Tema vakfından geldi. TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; "Fırtına Vadisi, bir kez daha Hidroelektrik Santral (HES) tehdidi altındadır. Açılan davalar sonucunda Danıştay'ın "Fırtına Deresi''nde santral yapılamaz" kararına rağmen Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun 8 yıl sonra aynı bölgede santral yapılmasına uygunluk kararı vermesi endişe vericidir. ÇED Raporu Gerekliliğini Kaldıran Karar Yeniden Gözden Geçirilmelidir

TEMA Vakfı, dünyada korumada öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan Fırtına Deresi'ne santral yapılmasının yeniden gündeme getirilmesini büyük bir talihsizlik olarak nitelendirmektedir. Doğal varlıklarımız hızla yok olmakta iken dünya ölçeğinde büyük bir ekolojik zenginliğe sahip Fırtına Deresi çevresinde "ÇED Raporu'na bile gerek yok" denilerek HES kurulmasına izin verilmesi ve tepkilere rağmen ilgili bakanlıklarca kamuoyunun bilgilendirilmemesi kabul edilemez bir durumdur.

Çevre Etki Değerlendirmesi ÇED Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle 100 megawattan küçük santrallere ÇED Raporu alınmasını kaldıran karar Fırtına Deresi ve benzeri konumdaki mikro ekosistemler için tehdit oluşturmaktadır. SİT Alanı kapsamında bulunan bölgede değil santral inşaatı, ağaç kesimi, yol inşaatı söz konusu olamaz, zaten karar Milli Park anlayışı ile de bağdaşmamaktadır.

Fırtına Deresi ve içinde bulunduğu alan korunmadığı takdirde;

Bölgenin en önemli özelliği olan suyun akış hızı santrallerin yapılması ile kesilip, dere yatakları susuz kalabilir veya ekosistemin ihtiyacını karşılayamayacak kadar azalabilir,
Bölgede yaşayan Dere ve Deniz Alası'nın nesli tükenebilir,
Yol yapımı ve inşaat faaliyetleri erozyonu tetikleyebilir, çok sayıda ağacın kesilmesi gerekebilir,
Elektrik iletim hattı direkleri çevreye zarar verebilir,
Canlı ve cansız tüm varlıkları ile doğal bir peyzaja sahip bölgenin yapısı bozulabilir, bölgenin hızla gelişen eko-turizm potansiyelini de olumsuz yönde etkileyebilir. " dedi.

Doğal Varlıklarımıza Yönelik Saldırılar Çevrecileri Yıldıramaz.

Fırtına Deresi'nde son yaşanan gelişmeleri değerlendiren TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi, "Bölgede yeniden santral yapılmasına yönelik girişimler, başta TEMA Vakfı olmak üzere konuya duyarlı hiçbir kesimi yıldırmayacaktır. TEMA Vakfı olarak, ülkemizin doğal varlıklarına zarar verecek her türlü girişimin karşısındayız ve mücadeleye hazırız. HES ve taşocakları konusunda mevcut durumu tespit etmek amacıyla bir uzmanlar grubu oluşturarak çalışmalara başladık" dedi.

Her şeye Rağmen Fırtına Deresine Santral Çözüm DeğilDr. Özesmi, fosil enerji kaynaklarının sınırlı oluşu, dünya üzerinde adil dağılım göstermemesi ve en önemlisi de çevre kirliliğine ve iklim değişikliğine neden olması, enerji sorununu gün geçtikçe arttırıyor. Ancak, bunun çözümü asla Fırtına Deresi gibi bir doğa harikasını tehdit etmek olmamalı. Enerji verimliliği ve başta rüzgâr-güneş olmak üzere bir an önce yenilenebilir kaynaklara ağırlık veren, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltan bir enerji stratejisi geliştirmeliyiz" dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 15.09.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.