Artvin Tema Vakfı Üyeleri Bu Kez Erozyon İçin Yürüdü

02/12/2019 16:09

Artvin Tema Vakfı Üyeleri Erozyona Dikkat Çekmek İçin Yürüyüş Düzenleyerek Basın Açıklamasında Bulundu.


Artvin Tema Vakfı Üyeleri Bu Kez Erozyon İçin Yürüdü

Haber: Hayati Akbaş







Artvin TEMA Vakfı üyeleri erozyona dikkat çekmek için yürüyüş düzenleyerek basın açıklamasında bulundu.

Atapark önünde toplanan TEMA vakfı üyeleri, ‘tarım alanlarına sahip çık’, ’ toprağı koru iklimi koru’, ’ suyu düştüğü yerde toprağı oluşturduğu yerde tut’, yazılı pankartlarıyla Cumhuriyet caddesi üzerinden slogan atarak Halitpaşa meydanında yürüdü. Burada tekrar toplanan grup basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Genç TEMA üyesi Gizem Kalın okudu. Toprağın ve suyun yaşamın sürmesi için değerli olan iki varlık olduğuna vurgu yapan Genç TEMA Vakfı üyesi Kalın, “Toprak ve su yaşamın iki temel kaynağıdır. Bitkisel üretim ve gıda güvencesi için toprak ve suya birlikte ihtiyaç duyuluyor. Ancak bu iki doğal varlık, uygun koşullarda bir araya gelmediğinde erozyon sorunu ortaya çıkıyor. Yağışla toprağa düşen su eğimli arazilerde hızla akarak toprağı taşıyor. Eğer toprağın yüzeyi ağaç ve bitki örtüsü ile kaplı değilse akan su, toprağın en verimli olan üst kısmını da beraberinde götürüyor. Erozyonla toprağın en verimli kısmı olan üst toprak kaybediliyor. Toprağın verimliliği ve sunduğu hizmetler azalıyor. Zamanla üzerinde bitki tutunamaz hale geliyor. Tüm bunlar insanların ve diğer birçok canlının gıda ve su ihtiyacının karşılanması açısından büyük risk oluşturuyor. Toprağı koruyan uygulamalar, yağışlar nedeniyle toprağın taşınmasının yani erozyonun şiddetini azaltıyor. Bu bakımdan “Suyu düştüğü, toprağı oluştuğu yerde tut” diyerek alınması gereken önlemlere dikkat çekiyoruz” dedi.

Erozyon toprağın en önemli sorunlarından biridir

Kalın daha sonra şu ifadelerle sözlerini tamamladı, ” Türkiye’de her yıl 642 milyon ton toprak erozyona uğruyor. 154 milyon ton toprak ise her yıl erozyonla bir daha kullanılmamak üzere kayboluyor. 1 santimetre toprak 12 yıl gibi çok kısa bir zamanda erozyonla yok oluyor. Ancak toprağın bir santimetresinin oluşması için 300 ile 1000 yıl arasında bir zaman gerekiyor. Bu denli değerli olan ve zor oluşan toprağın korunması için önlem alınması bir zorunluluk halini alıyor. Toprağın erozyona karşı korunmasında ağaçların ve bitkilerin büyük rolü bulunuyor. Üzerindeki bitki örtüsü tahrip olmuş ve eğimin yüksek olduğu alanlar erozyonun en çok görüldüğü arazilerdir. Türkiye’de toprak bozulumu sebeplerinin başında hala erozyon geliyor. Erozyonla toprağın en verimli kısmı olan üst toprak taşınıyor. Toprağın verimliliği, biyolojik çeşitliliği, su tutma ve karbon depolama kapasitesi azalıyor. Bu nedenle bugünkü ve gelecek kuşakların gıda ve su ihtiyacının karşılanması, iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi için erozyon kontrol çalışmalarının büyük önemi bulunuyor. Topraklarımızı örten bitki örtüsünün artırılması açısından ağaçlandırma çalışmaları, mera ıslah çalışmaları ve tarım arazilerinde koruyucu toprak tedbirlerinin alınması gerekiyor. Eğimli arazilerde toprağı ve suyu yerinde tutan teraslama, tarımsal arazilerde eşyükselti eğrilerine paralel sürüm, daha az toprak işleme ve şeritvari ekim çalışmaları yapılması erozyona karşı toprağın korunması için büyük önem taşıyor. ” ifadelerine yer verdi. Basın açıklamasının ardından grup sessiz bir şekilde dağıldı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.12.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin’in Toprağı Nereye Gidiyor Ko...
 » Artvin Cerattepe Madeni Mahkemelik...
 » Artvin’de Çevre Ve Orman Konulu Pan...
 » Hopa’da Yaşanan Afetin Raporu Yayın...
 » Tema: Orman Ve Su Hayattır...
 » "Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon...
 » Artvin İl Özel İdare Kararına İptal...
 » 3. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kong...
 » Gdo'da Asıl Hedef Gıdada Egemenliği...
 » Cerattepe’de Maden Çıkacak, Murgul’...
 » Çağal’dan Maden Şirketine Belgeli C...
 » Artvin'de Yol Şevleri Yeşilleniyor...
 » Derelerin Kardeşliği Platformu Bası...
 » Türkiye Su Meclisinden "Su Manifest...
 » Ab Destekli Seracılığın Geliştirilm...
 » Açü, Önemli Bir Toplantıya Ev Sahip...
 » Cerattepe İçin Yeni İddia...
 » Karadeniz "Sos" Veriyor...
 » Kimyasal İlaçlar Faunayı Öldürdü...
 » Yusufeli Barajı, Türkiye’nin Gurur...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...