Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, 3 Milyon 200 Bin Ton Olan Dünya Çay Üretiminin Yüzde 2'sini Oluşturan Organik Çayın En İyisinin Türkiye'de Yetiştirildiğini Söyledi.
Türkiye'deki çay üretiminin yüzde 65'inin Rize, yüzde 21'inin Trabzon, yüzde 11'inin Artvin ve yüzde 3'ünün de Giresun ve Ordu'nun Fatsa ilçesine kadar olan alanda üretildiğini belirten Yüce, bu üretim sahasının 29 kilometre derinliğindeki bölgesinde organik çay üretiminin sağlıklı bir şekilde yapılabileceğini ifade ederek, herhangi bir kimyasal etkiden arınık bölgenin bio çay üretimine de çok uygun olduğunu kaydetti. Aslında Türkiye'deki çayın yarı organik olduğunu, tabii hayvan gübresi ve budamalar sırasındaki çay çöpü ve liflerle çayın gübrelendiğini, bu yüzden kimyevi gübrenin kullanılmadığını anlatan Yüce, lezzet olarak Türk çayının Avrupa'da yeterince tanınmadığını, 3 Ekim'de AB müzakerelerinin başlamasıyla tarım alanında ilk atağın çayda olacağını söyledi. ÇAYKUR'un ürettiği çayın tamamını satabilecek duruma geldiğini vurgulayan Yüce, sözlerine şöyle devam etti: "Geçen yıl iç piyasaya 110 bin ton, dış pazarda 21 ülkeye 5 bin 80 ton çay ihraç ettik. Ülkemiz kuru çay üretiminde dünya altıncısı.
Yıllık çay tüketiminde ise kişi başına dördüncü sıradayız. Dünyada 3 milyon 200 bin ton kuru çay üretilmekte, bunun 700 bin tonunu yeşil çay oluşturmaktadır. Özellikle son yıllarda insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin daha belirginleşmesinden sonra yeşil çay pazarı gelişmektedir.
Bizde bunun için Taşlıdere Çay Fabrikamızı tamamen yerli imalatla yaptığımız makinelerle yeşil çay üretimine tahsis ettik. Deneme üretiminden de çok olumlu sonuç aldık. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin doğal şartları gereği kimyasal mücadele yapılmaması sebebiyle üretilen kuru çaylarda pestisid kalıntısı bulunmamaktadır. Bu durum, organik tarım için ciddi bir avantajdır. Bunun için yerleşim alanlarının dışında iç bölgelerde yer alan çay tarım alanlarında organik tarım yapılması için ÇAYKUR, Artvin'in Borçka ve Rize'nin Çamlıhemşin bölgelerini geçen yıl organik çay üretimi için pilot bölge ilan etti.
ÇAYKUR, siyah çay üretiminde kaliteyi artırıcı, yeşil çay üretiminde hem kaliteyi hem de üretimi artırıcı, organik çay üretiminde de gerekli çalışmaları titizlikle sürdürmektedir. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.09.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle