Bayraktutan Muhtarlara Sahip Çıktı

25/02/2013 13:39

Milletvekili Bayraktutan Muhtarların Sorunlarının Tespiti Ve Çözümü İçin Meclis Araştırması İstedi.


“Cerattepe Bağır Bağır Bağırıyor”

Haber: Hayati Akbaş







CHP Artvin Milletvekili Avukat Uğur Bayraktutan muhtarların sorunlarıyla ilgili TBMM Başkanlığı’na bir araştırma soru önergesi verdi. 58 imza ile Araştırma Soru Önergesi veren CHP Artvin Milletvekili Bayraktutan; “Her zaman söyledim. Bir Milletvekili millete hizmet için seçilir. Kendisine verilen oyların hakkını vermeli ve İktidar Muhalefet Milletvekili demeden üstüne düşen görevi yapmalıdır. Ben bir buçuk yıllık vekillik dönemimde hep bu anlayışla çalıştım. Sabahın erken saatlerinde kalktım, geç saatlere kadar ilim için ülkem için, halkım için çalışıyorum. Son gelişimde Artvin’de Muhtarlar Derneğini ziyaret ettiğimde muhtarlar sorunlarını anlattılar. Gerçekten de muhtarlar hep ihmal edilmiş. Hakları verilmemiş. Sorunlarına bakılmamış. Bütün bunları alt alta koyduğumuzda bir araştırma Soru Önergesi’nin verilmesi ihtiyacının hasıl olduğunu gördüm. 58 CHP’li Milletvekili arkadaşlarımın imzasıyla Araştırma Soru Önergesini verdim. İlk defa muhtarlar bu denli geniş kapsamlı ve üst düzeyde konuşulacak. “dedi.

Milletvekili Bayraktutan’ın verdiği Araştırma Soru Önergesi ise şöyle;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

“Ülkemizde görev yapan muhtarların çok ciddi ve acilen çözüm bekleyen, kronikleşmiş sorunlarının çözümü, muhtarların çalışma şartları ve özlük haklarındaki sıkıntıları ve taleplerini belirlenip yeniden düzenlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98nci ve içtüzüğümüzün 104 üncü ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını saygılarımızla arz ederiz.

Gece – gündüz demeden hiç yorulmadan köyü veya mahallesi için çalışan fedakâr muhtarlarımızın birçok sıkıntıları ve talepleri mevcuttur. Devlet ile halk arasında köprü görevi gören ve bölgesinin sorunlarını çözmek adına her türlü sorunlara göğüs geren muhtarlarımız, devlet nezdinde hak ettikleri değeri maalesef görememektedir. Ayrıca sosyal ve ekonomik haklar bakımından da mağduriyet yaşayan muhtarlarımızın sorunlarını görmek, taleplerini iyi anlamak ve değerlendirmek gerekmektedir.

Muhtarlık hizmetlerinin verildiği ofisler seçimle gelen bir devlet temsilcisi itibarını taşımamaktadır. Bir çok muhtarlık kendi imkânları ile makamlarını oluşturmakta, iaşe ve çağın gereksimi olan araç ve gereçleri yine kendi imkanları ile sağlama zorunluluğundadır. Hükümetin muhtarlara layık gördüğü 420 TL maaşla bunları karşılamak mümkün değildir. Muhtarlarımızın maaşları komik, ama sorumlulukları göz önüne alındığında ülkemiz ve milletimiz adına trajikomik olarak nitelendirilmektedir. Aldıkları maaşla yaşamını sürdürmesinin imkânsızlığı bir tarafa, muhtarlık makamının zaruri ihtiyaçlarını karşılamak bile mümkün değildir. Sosyal ve ekonomik anlamda birçok talepleri ve sorunları olan 52. 893 muhtarlarımızın artık hak ettikleri itibarı ve özlük haklarının verilmesi hususu kanayan bir yaradır. Bu durumun bir an önce yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Yapılan araştırmalar neticesinde muhtarlarımızın talepleri aşağıdaki gibidir;

1-Ülke genelinde muhtar bürolarının demirbaş malzeme (bilgisayar, faks, yazıcı, masa, koltuk vb. ) ve giderlerinin (elektrik, internet, ulaşım ve haberleşme) devlet tarafından karşılanmasını talep etmektedir.

2-Ülke genelinde İŞKUR tarafından toplum yararına çalıştırılan kişiler 774, 00 TL maaş + sigorta alırken, Muhtarlara 420. 00TL ödenek adı altında maaş verilip sigorta parası da verilmemektedir. Muhtar ödeneklerinin en az asgari ücret seviyesine çıkarılması ve sigortasının da devlet tarafından yaptırılmasını talep etmektedir.

3-Muhtarlara ulaşımla ilgili seyahatlerde DDY ve THY´nin tenzilatlı olması ve ülke genelinde belediyeler tarafından şehir içi seyahatlerde para alınmamasını talep edilmektedir.

4-Muhtarlar görevini tamamladıktan sonra tabanca ruhsat harçlarının diğer devlet memurlarında olduğu gibi olmasını talep etmektedir.

5-Ülke genelinde muhtar kimliklerinin ve rozetlerinin aynı olmasını talep etmektedir.

6-442 sayılı Köy kanununun bir an önce çıkarılmasını talep etmektedir.

7-Muhtar köy ihtiyar heyeti ile yaptıkları toplantı sayısı kadar toplantıya katılan üyelere(azalara) huzur hakkı verilmesini talep etmektedir.

8-Muhtarın görevi başında vefat etmesi durumunda 1. Derece yakınlarına devlet tarafından maddi destek veya işe girerken öncelik verilmesini talep etmektedir.

9-Muhtarlar tüm kurumların işini yapmaları nedeni ile bu kurumların sosyal tesislerinden kurumların kendi çalışanları gibi haklardan faydalandırılmasını talep etmektedir.

10- Köy muhtarlık sınırları içerisinde faaliyet gösteren her türlü (kum, taş, yer altı, yerüstü kaynak ve maden işletmelerinden, orman kesim, dikim, koruma, istihsal ve tüm köy tüzel kişiliğinin gelirlerinden %10 oranında köy bütçesine, köyün kalkınması için pay aktarılmasını talep etmektedir.

11- Muhtarlar ünitelerine (yayla-mezra-mahallelerine) köy merkezlerine uzak olması nedeni ile bu yerlere giderken ulaşımda zorluk yaşamaktadır. Bu nedenle 4×4 ATM motorlardan verilmesini talep etmektedir.

12- Köy içerisindeki hazine arazilerinde muhtarlıklara sosyal ve köy halkına maddi destek sağlayacak ticari tesis yapmaları halinde bürokrasinin azaltılarak hazine arazilerinin bedelsiz olarak muhtarlıklara verilmesini talep etmektedir.

Yukarıda belirtilen hususlar ışığında, seçimle göreve gelmiş ancak birçok haklardan mahrum olan muhtarlarımızın sorunlarını ve taleplerini kurulacak bir Meclis Araştırma Komisyonu tarafından görülmesi ve tespit edilmesi amacıyla Anayasanın 98. İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını hususunu arz ve teklif ederim. Saygılarımla. ”

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.02.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Bayraktutan Artvin Muhtarlar Derneğ...
 » Bayraktutan’ın Kasım Ayındada Boş G...
 » Yaşanan Her Sıkıntıyı Meclise Taşım...
 » Bayraktutan'dan İptal Edilen 70 Hes...
 » Bayraktutan, 113 Dev Eseri Tbmm Gün...
 » Bölgede Muhtarlar Günü Çeşitli Etki...
 » Bayraktutan Borçka’nın Sorunlarını...
 » Emeklilerin Mağduriyetlerini Tbmm’y...
 » Bayraktutan’ın Mart Ayındada Boş Ge...
 » Bayraktutan Bu Defa Şavşat’ın Sorun...
 » Bayraktutan Heyelanları Meclis Günd...
 » Bayraktutan Ocak Ayı Faaliyet Rapor...
 » Artvin Milletvekili Bayraktutan 15...
 » Artvin Chp Belediye Başkan Aday Ada...
 » Bayraktutan Yusufeli İçin Meclis Ar...
 » Akparti Artvin Milletvekili Kışla’d...
 » Bayraktutan “Hani Artvin’e Doğalgaz...
 » Borçka Chp İlçe Kongresi Yapıldı...
 » Chp Cerattepe Bilirkişilerinin Peşi...
 » Sadettin Tantan’dan Tarihi Uyarılar...



En Çok Okunan Politika Haberleri
 » Arhavi’de Yaşanan Seçim Heyecanın G...
 » Faruk Çelik’ten Sert Açıklamalar...
 » Faruk Çelik Bir Gecede İki Önemli C...
 » Hopa’da Chp Farka Koştu...
 » Hopa’da Utku Cihan Rüzgârı Esiyor...
 » Ati Utku Cihan’da Durmak Yok...
 » Kemalpaşa’da Sandıklardan Chp Adayı...
 » Bakan Faruk Çelik’ten Kapı-kapı Seç...
 » Utku Cihan Sundura Mahallesinde Çal...
 » Aydın Tatar, Hizmet Etmeye Kaldığım...