Basın Açıklaması

20/02/2005 02:14

Arhavi Sahillerini Koruma Platformu

Haber: Hayati Akbaş







Artvin Arhavi İlçesi Güneşli Köyünde 4 Nisan 2001 tarihinden beri, yani açıldığı günden bu yana yaklaşık dört yıldan beri Gayrı Sihhi Müessese ruhsatı bulunmadan üretim yapılmaktadır. Taşocağı açılırken Karayolları İdaresi tarafından ÇED Ön Araştırma raporunda taahüt edilen Basamaklı üretim tekniğine göre üretim yapılmaması nedeni ile yine bir can kaybı oluşmuştur. Taşocağı için defalarca Artvin valiliğine başvurulduğu ve Artvin Valiliği tarafından oluşturulan Teknik Komisyonlar Taşocağının bu şekli ile üretiminin mümkün olmadığı yönünde raporlar vermesine karşın, Artvin Valiliği gerekli işlemi yaparak taşocağını kapatmamış ve yeni bir can kaybı daha oluşmuştur. 1979 doğumlu Araklı nufüsüna kayıtlı Yakup KOTAN, 17 Şubat günü hayatını kaybetmiştir.

Yapılan şikayetler üzerine ilk rapor 08. 06. 2001 tarihinde oluşturulan bir teknik heyetçe düzenlenmiş ve raporda 10 madde olarak öneriler sıralanarak, bu tedbirlerin alınmasından sonra ancak üretim yapılabileceği belirtilmiştir. Bunların içinde en önemlisi 2. maddede belirtilen "İşletme şekli açık ayna işletme olup, şev yüzeyinin eğimi yüksek olduğundan ayna yüksekliğinin fazla olması, duraylık açısından sakınca doğuracağından, "basamaklı işletme" şeklinde işletilmeli ve atımlar küçük çapta olmalıdır" tespit ve önerisidir. Bu öneriye ve ÇED raporunda taahüt edilmesine karşın basamaklı üretime geçilmemiştir.

Yine yapılan Şikayetler üzerine Artvin Valiliğinin oluşturduğu ikinci bir komisyon 13. 09. 2002 tarihinde yerinde incelemeler yaparak 24. 10. 2002 tarihinde hazırladığı raporunda, öncelikle taşocağının

1-Birinci maddede "1. sınıf Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatının olmadığı" tespit edilmiştir.

2-"Çevresel Etkileri Önemsizdir belgesi olduğu ancak, ÇRD ön araştırma Raporunda taahüt etmiş olmasına rağmen kademeli işletme yapılmadığı ve vagondril deliklerinin yanında galeri ağızlarının da olduğu" tespit edilmiştir.

Öneriler bölümünde, "Çed yönetmeliğine ve ÇED Ön Araştırma Raporuna uygun hareket edilmesi" ve "Kontrolsuz galeri atımları yerine kademeli açık işletme yöntemi uygulanması" ve benzeri bir sürü başka önlemlerin alınması halinde ancak işletmenin üretime devam edebileceği belirtilmişti.

Peki bu rapor dikkate alınmışmıdır. HAYIR.

Daha sonra 13. 09. 2004 tarihinde Hasan Sıtkı Özkazanç tarafından verilen bir dilekçe ile 1. sınıf Gayri Sıhhi Müessese ruhsatı olmayan işletmenin, Gayri Sıhhi Müesseler yönetmeliğinin 22. maddesi gereğince kapatılması talep edilmiş, fakat kulak asan olmamıştır. Bu dilekçe üzerine üç yıl sonra Artvin İl Sağlık Müdürlüğü, taşocağına GSM ruhsatı alması için bir aylık süre vermiş, bu süre 05. 10. 2004 tarihinde bittiği halde işletme yasadışı olarak çalışmaya devam etmiştir.

Arhavi Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimliğime başvurularak yaptırılan ve mahkemenin tayin ettiği bir Maden Mühendisi, bir Çevre Koordinatörü ve bir Harita Mühendisince hazırlanan bilirkişi raporunda aynı yasadışı durumlar tespit edilmiştir. Rapordan birkaç madde aşağıdadır:

-Patlatmalar için patlatma delikleri açılmadığı, patlatmaların galeri yöntemi ile yapıldığı-Taşocaklarının basamaklar halinde işletilmediği
-Taş ocağında patlatılmak üzere küçük bir galerinin hazırlandığı,
-Taşocağının Arhavi-Ortacalar Karayolu üzerinde olduğu
-Arhavi-Ortacalar Karayolunun yükleme alanı olarak kullanıldığı

Bu tepitlerin içerildiği bilirkişi raporu, Artviv Valiliğine, Artvin İl Çevre ve Orman müdürlüğüne defalarca iletildiği halde, herhangi bir işlem yapılmamış en son 14. 01. 2005 tarihinde yapılan son başvuruya verilen cevapta, sözkonusu taşocağının ÇED kapsamı dışında değerlendirildiği şeklinde bir cevap verilmiştir. Tamamı ile gerçek dışı olan bu değerlendirme zaman kazanmaya yönelik bir idari manevra olarak yapılmaktadır. ÇED yönetmeliğinin çok açık hükümlerine karşın, yol inşaatının bir parçası imiş gibi, taşocağının ÇED den muaf olduğu iddia edilmektedir.

Denizi doldurarak yol yapmak gibi çağdışı bir yöntem seçilmesinin doğal bir sonucu olarak vadiler, dere boyları tahrip edilmekte, insanlarımız yok yere hayatlarını kaybetmektedir. Arhavi'de yasadışı olarak işletilmeye devam eden ve can almaya devam eden Taşocağının derhal durdurulmasını talep ediyoruz.

Arhavi Sahillerini Koruma Platformu

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.02.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Çağlayan Taş Ocağı Davası Görüldü...
 » Chp'li Biber'den Doğa Katliamına Te...
 » Artvin Cerattepe Madeni Mahkemelik...
 » Cerattepe İle İlgili Koordinatör Ün...
 » Yargı Cerattepe İçin Nihai Kararlar...
 » Hes'lerle Macahel'de 150 Milyon Dol...
 » Artvin’de Çevre Ve Orman Konulu Pan...
 » Cerattepe İçin Yeni İddia...
 » Bir Başkadır Macahel'de Hayat...
 » Kafkasör’de Madencilik Su Kanuna Gö...
 » Yusufeli Barajının İptalini İstedil...
 » Barhal Kilisesi Ziyaretçilerini Bek...
 » Bayraktutan Cerattepeyi Tbmm Gündem...
 » Yeşil Artvin Derneğinden Maden Şirk...
 » Dekap’dan Orman Ve Su İşleri Bakanı...
 » Artvin Stk Ve Platformları Türkiye...
 » Acele İşe Şeytan Karışır...
 » Engelli Dönüşüm Yasası Bir Yıl Daha...
 » Trabzon’da Madencilik Konuşuldu...
 » Cerattepe’de Maden Çıkacak, Murgul’...



En Çok Okunan Politika Haberleri
 » Utku Cihan, İbb Başkanı Ekrem İmamo...