Engelli Dönüşüm Yasası Bir Yıl Daha Ertelendi

15/07/2012 20:18

Yurt Genelindeki Halk Otobüsçüleri Oda Başkanlarının Girişimi Sonuca Ulaşma Aşamasında. 7 Temmuz 2012 Tarihi İtibariyle Otobüslerin Engelli Taşımasına Uyarlanması Süreci 7 Temmuz 2013 Tarihine Kadar Uzatıldığı Halk Otobüsçülerince İfade Edildi.


Engelli Rampası

Haber: Hayati Akbaş







Halk otobüsçülerinin dönüşümdeki sürenin yeterli olmadığına dair yaptıkları girişimler sonuç bulma aşamasında. Otobüslerin engellilerin erişimine uygun şekilde dönüştürülebilmesine yönelik kanun teklifi TBMM tarafından kabul görerek otobüslerin dönüşüm süreci 5378 sayılı Engelliler yasasının Geçici 2. ve 3. maddeleri “7 yıldan 8 yıla uzatıldı” şekliyle değiştirilerek onaylandı. Halk otobüsçüleri oda ve başkanları bu sürenin yeterli olmayacağı görüşünde olduklarını ve erteleme süresinin en az 3 yıl olması gerektiğini belirterek 2 yıl daha uzatılması konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Şu an aktif olarak çalışan ve dönüştürülmesi gereken 24 bin adet basamaklı araç olduğunu belirten halk otobüsçüleri 3 yılın dahi dönüşümü tamamlamak adına yeterli bir süre olmayacağı konusunda hemfikir.

Meclis 1 yıl erteleme onayı verdi, son karar Cumhurbaşkanı'nın

2005 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve uyum süreci 7 yıl olarak belirlenen Engelliler Yasası gerekli tedbirlerin alınamamasından dolayı 1 yıl daha ertelenme arifesinde. Türkiye’nin en büyük toplu taşıma filolarına sahip illerinin Özel Halk Otobüsçüleri Odası başkanlarının ve TÖHOB’un Ankara’da hükümet yetkilileri ile bir araya gelmesiyle başlayan süreç, 28 Haziran’da TBMM Genel Kurulu’nda da görüşüldü. Yasa tasarısının şuanda uyarlama aşamasında olduğu ve ay sonu itibariyle de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

Yasaya uymayana 25 bin TL’ye kadar para cezası var

7 Temmuz 2012’den itibaren engellilere uygun olmayan basamaklı otobüs, ticari taksi ve minibüslerin 25. 000 TL’ye kadar para cezası kesileceği, fakat yasanının yürürlülük tarihi geçmesine rağmen otoriter kurumların adım atmaması, ertelemenin onaylanacağına bir işaret. Erteleme onaylanırsa yeni verilecek sürenin bitiminden itibaren ön görülen yükümlülüklerini yerine getirmediği denetim komisyonlarınca tespit edilen umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her bir tespit için bin TL’den 5 bin Türk Lirası’na kadar idari para cezası uygulanacağı vurgulandı. Ayrıca sürenin bitiminden itibaren öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmeyen büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her bir tespit için 5 bin TL’den 25 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacağı ifade edildi. Bu cezaların toplamı tüzel kişilikler için 1 yıl içinde 50 bin TL’yi, kamu kurum ve kuruluşları için ise 500 bin TL geçemeyecek.

Aracın uyumunu kontrol edecek merciler:

-Aile ve sosyal politikalar Bakanlığı

-İçişleri Bakanlığı

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

-Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı

-Engelliler konfederasyonları tarafından kuracak komisyonlar ile denetlenecek.

Oda başkanları çok çaba sarf etti

Tüm Özel Halk Otobüsçüleri Odası (TÖHOB), Bursa, Ankara, Kayseri, Adana ve Kocaeli Özel Halk Otobüsçüleri Odası başkanlarının girişimleri ile Ankara’da hükümet yeklileri ile yapılan görüşmeler sonuç verdi. Türkiye’de şuanda engelli erişimine uygun olarak dönüştürülmesi gereken 24 bin otobüsün olduğunu belirten halk otobüsü esnaf odaları başkanları otobüs üreticilerinin 1 yılda bile bu dönüşümü sağlayacak yeterli alt yapılarının olmadığını dile getirdiler. Ayrıca bu dönüşüm sırasında otobüsçü esnafına teşvik verilemesi ve düşük ÖTV’li akaryakıt ile engelli erişimine uygun yeni almaya özendirmesi gerektiğinin belirtildi.

Engelli asansörü de çözüm değil

Engelli asansörü veya lift olarak adlandırılan sitemi kurmak için 20-25 bin TL civarında bir ek maliyet ile kurulacak sisteminde bu yasaya uyumda geçici bir çözüm olduğunu belirten halk otobüsü esnaf odaları başkanları asansör üreticilerinin de TSE belgesinin olmadığından da dert yandılar. TSE belgesi olmadan takılan asansörlerin TÜVTURK muayene istasyonlarında geçemediğini belirterek otobüsçü esnafını 300-400 bin TL verip yeni otobüs aldırmaya zorlandıklarını belirttiler.

Otobüs üreticileri: Erteleme toplu ulaşımdaki kaliteyi düşür

Otobüs üreticileri engelli yasasının ertelenmesi ile birlikte toplu taşımada yeni oluşmaya başlayan kalitenin düşeceğinin altını çizdiler. 2011 yılından bu yana engelli erişime uygun araçların üretildiğini belirten otobüs üreticileri, bu erteleme ile toplu taşımada yakalanılan çağdaşlık seviyesinin de bu süre ile birlikte 1 yıl geriye gideceğini vurguladılar.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 15.07.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...