Şemsettin Sami'nin 1889-1898 yılları arasında yazmış olduğu Kamus-ül Alam adıyla yayımlanan ansiklopedisinde, Hopa'nın toprağının pek münbit(verimli)değilse de ahalisinin çalışkanlığı sayesinde ihtiyaca yetecek kadar buğday ve sair hububat yetiştirildiğini, fasulye ve fındık mahsullerinden ise hayli miktar ihracat dahi olduğunu açıklamaktadır. Yine 1873 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde Hopa Kazasında fındık tarımı yapıldığı belirtilmektedir.
2844 Sayılı Fındık Üretiminin Planlanması Ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Kanun'a dayalı olarak çıkarılan ve 15. 07. 2009 tarih ve 27289 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Fındık Üretiminin Planlanması Ve Dikim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile ayrıca bu yönetmeliği oluşturan Bakanlar Kururlu Kararı ile Artvin İlinin Arhavi ve Borçka ilçeleri Fındık dikim alanı kapsamına alınırken Osmanlıdan günümüze dek Hopa'da yapılmakta olan fındık tarımı, bu kapsamdan çıkarılmasına Hopalı Fındık üreticileri tepkili.
Hopalı Fındık üreticilerinin bu sorunlarını dile getiren ve kendisi de emekli olduktan sonra Fındık tarımı ile uğraşmaya başlayan Emekli İlköğretim Müfettişi Hasan Azaklı Hükümetin bu kararına tepki göstererek Hopa'nın da Fındık üretim alanı kapsamına alınmasını istiyor. Azaklı yaptığı açıklamada "Peki Doğu Karadeniz Bölgesinde birçok ilçenin kapsam alanına alınmasına rağmen Hopa ilçesi hangi gerekçelerle bu kapsamdan çıkarılmıştır? Yapılan bu haksız uygulama sonucunda Hopa ilçesindeki fındık üreticileri bir anda kaçak üretim yapma durumuna sokulmuş olup ayrıca Devletin 2009-2012 yılları arasında 3 yıllık sürede fındık üreticilerine her yıl için dekar başına ödeyeceği 150 TL'lik alan bazlı gelir desteği ile yine aynı yıllar içinde dekar başına 3 yıl içinde ödeyeceği 600 TL lik alternatif ürün desteğinden mahrum bırakılmıştır.
15. 07. 2009 tarih ve 27289 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Fındık Üretiminin Planlanması Ve Dikim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4. Maddesi fındık ekim alanlarının belirlenmesinin " il ve ilçe müdürlüğü tarafından il arazi varlığı raporları, arazi kullanım kabiliyeti sınıfları, tapu ve kadastro kayıtları, coğrafî bilgi sistemi uydu fotoğrafları ve haritalardan yararlanılarak tespit edilir. Tespit edilen alanlar il fındık komisyonlarınca onaylanarak kamuoyuna duyurulur. "şeklinde olacağını hüküm altına almış bulunmaktadır. Bu durumda Hopa ilçesi hangi kişi ve kurumlar tarafından fındık dikim ve üretim alanı dışına çıkarılmıştır. Bu hususta hangi yetkili kişi ve kurumca rapor düzenlenmiş ve bir ilçenin tarımsal etkinliği dinamitlenmiştir. Artvin İl Tarım Müdürlüğü ve Hopa İlçe Tarım Müdürlüğü bu konuya açıklık getirmeli ve Hopalı üreticileri bilgilendirmeli, Hopa'da fındık üretiminin yapılamayacağı konusunda Tarım Bakanlığına sunulan görüş ve raporlar kamuoyuna sunulmalıdır.
Hopa'nın fındık alanı kapsamından çıkaran yetkililer bu konuda üreticileri ikna edici ve doyurucu açıklamalarda bulunulmalıdır. Hopa'nın kapsam dışına çıkarılmasında hangi siyasi güç ve odaklar etkili olmuştur. Bu uygulama sonucundan hangi hizmet takası elde etmişlerdir.
Sonuç olarak; Osmanlıdan günümüze dek yapılmakta olan fındık tarımının yeniden kapsam altına alınması için Artvin Milletvekilleri hemen gerekli girişimlerde bulunmalıdır. Hopa ilçesi fındık üretim kapsamına alınmalı ve bu kapsamdan çıkarılmasına neden olan kurum yöneticisi konumundaki kişi veya kişiler Hopa halkına mutlak suretle hesap vermeli, görevi kötüye kullanan ve görevini ihmal eden, fındık üretimini dinamitleyen bu kişiler yargı önünde hesap vermelidir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.07.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle