Aralarında Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası Trabzon şubeleri ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği bölümünün de yer aldığı bazı kuruluşların öncülüğünde oluşturulan platform, yaptığı girişimlerle diğer sivil toplum örgütlerini de platforma katmak için gayret gösteriyor.
MÜSİAD Trabzon Şubesi Başkanı Ahmet Sarı, yaptığı açıklamada, Trabzon'un demiryolu ulaşım ağlarına bağlanmasının Cumhuriyet dönemi boyunca hep tartışıldığını anımsatarak, ''Son bir yıldır üzerinde çalıştığımız ve demiryolu sürecine katkıda bulunacağına inandığımız bir oluşuma gittik. Demiryolu konusunda tek sesliliği ve ortak aklı ön plana çıkarmak için platform oluşturduk'' dedi.
Trabzon'un konum olarak Avrasya ve Rusya, Avrupa, Uzakdoğu'dan Çin ve tarihi İpek Yolu'nun geçtiği güzergâhta önemli bir konumda bulunduğuna dikkati çeken Sarı, ''Bu kentte hızlı ve ucuz taşımacılık bir gereklilik. Bu güzergâhtaki ekonomik atardamarlara kan lazım. Demiryolunun bunu sağlayacağına inanıyoruz. Demiryolu iş ve aş getirecek. '' diye konuştu.
Ekonomik getirisinin yanı sıra Güneydoğu Anadolu'ya da uzanacak bu ağın, sosyal yönden de getirileri olacağını ifade eden Sarı, ''Yapılacak demiryolu bağlantısı, kardeşlik bağlarına da katkıda bulunacaktır'' dedi. Sarı, demiryolu platformuna katkılarını almak için 80'in üzerinde kuruluşa çağrı yaptıklarını dile getirerek, ''Platform, sekretarya mantığıyla yönetilecek. Özgün yaklaşımlar getirecek. Amacı da demiryolu konusunda yapılan fizibilite çalışmalarını, inşaatı başlayacak seviyeye getirmektir'' diye konuştu.
KOBİDER BAŞKANI ÖZGENÇ
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç ise Doğu Karadeniz'e hem ekonomik hem de turizm açısından canlılık getireceğine inandıkları Batum-Trabzon-Erzincan demiryolu hattının inşa edilerek, tarihi İpek Yolu'nun tekrar hayata geçirilmesi ve canlandırılması gerektiğini belirtti.
Özgenç, tarihi ve kültürel olduğu kadar turizm açısından da büyük şehirlerin olmazsa olmazı olan demiryolunun, Doğu Karadeniz'in en önemli şehirlerinin başında gelen Trabzon'da hala yapılmış olmadığını bildirerek, ''Bu kadar güzel bir şehre çok turist gelmemesinin nedeni, ucuz ve güvenli olan demiryolunun olmayışıdır'' dedi.
Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünde hayata geçirilmesi beklenen 100 proje arasında yer alan Trabzon-Batum-Erzincan demiryoluna öncelik tanınması gerektiğini savunan Özgenç, şunları kaydetti: ''Cumhuriyet kurulduktan 15-20 yıl sonra demiryollarının ikinci plana itilerek, yeterli ödenekten mahrum bırakılması, maalesef bugünkü acı tablonun ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Karayolunun lehinde, demiryolunun aleyhinde değişen ve bozulan bu durumda, ne yazık ki hazin ve demiryolundan yoksun bir Trabzon fotoğrafı görüyoruz. Oysa 10. Yıl Marşı'nda demiryoluna verilen önemin ifadesi olarak 'demir ağlarla ördük ana yurdu dört bir baştan' deyimi hep vurgulanır. Ama bugün hala Doğu Karadeniz bölgemizde bırakın hızlı treni, kara tren bile yoktur. ''
Özgenç, tüm dünyanın tercih ettiği gibi Türkiye'nin de demiryolunu tercih etmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Doğu Karadeniz'in kalkınıp gelişmesi, turizmde çok gerilerde kalmaması için bir an önce önerilen demiryolu projelerinin bölge için daha uygun, daha rantabl olanları seçilerek bir an önce başlanılmalı, dolayısıyla ilk ray döşenmeli ki devamı da gelebilsin. Çünkü başlamak bitirmenin yarısıdır. '' diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.03.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle