Hızlı Demiryolu Yapım Dairesi Emekli Başkanı İnş. Yük. Müh. Mustafa Babal “Doğu Karadeniz İçin, Sıradaki En Önemli Altyapı Projesi, En Yakınında Bulunan Mevcut Demiryollarının, Doğu Karadeniz Sahillerine Uzatılmasıdır” açıklaması yaptı.
Babal tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ankara- İstanbul arası başta olmak üzerehızlı tren projeleri başlamış vehükümetler ciddi önem vererek devlet politikası haline gelmiştir. Bugüne kadar Ankara- Eskişehir, Ankara- Konya ve Ankara- İstanbul hızlı tren hatları işletmeye açılmıştır. Ülkemizde 2023 Vizyon projelerinde 10. 00 km hızlı demiryolu ve 4. 000 km konvansiyonel demiryolu yapımı programa alınmıştır. Böylece, karayoluna göre çok ekonomik olan demiryolu yük ve yolcu taşımacılığındaki payını ciddi şekilde artırılması hedeflenmiştir. Avrupa- Asya koridorunda taşımacılık payının artırılması da ilgili ülkelerle işbirliği sağlanmış ve kararlaştırılmıştır
Hükümetlerimiz tarafından yapılan demiryolu yatırımları ile, yük taşımacılığımızın mevcutta %6’dan ilk etapta %20’ye çıkarılması hedeflenmiştir.
Demiryolu hatlarımız hep batı-doğu istikametindedir, kuzey-güney istikametinde ise demiryolu azdır. Doğu Karadeniz’de hiç yokturŞekil-1.
Doğu Karadeniz’e demiryolu söz konusu olduğunda, Doğu Karadeniz sahiline daha çok yakın olan ve yaklaşandemiryollarının bağlanması öncelikli akla gelmelidir Şekil-2. Gürcistan Batum’daki mevcut demiryolu, Hopa Limanımıza sadece 32 km dir, ve sınırımıza 16 km’dir. Buradan batıya doğru Rize Lojistik Merkezine devam ettirilmeli, oradan da Trabzon Limanına yani Erzincan’dan gelecek demiryoluna bağlanmalıdır. İleride daha geniş belirteceğim gibiBatum’dan gelecek bu sahil hattı, İpekyolu taşımacılığı için çok önemlidir. Ankara- Sivashızlı demiryolu tamamlanmak üzeredir ve bu yıl işletmeye açılacağı duyurulmuştur. Devamı olan Sivas- Erzincandemiryolu projesi İnşaatı hızla devam etmektedir. Erzincan’a gelecek olan bir hızlı demiryolu, Trabzon- Rize eksenine 180 km yaklaştı demektir. Erzincan’dan Sahile inecek demiryolu projeleri yaptırılmış, orta vade programa alınmıştır.
Doğu Karadeniz’e, doğudan gelecek İpek Demiryolu ve güneyden gelecek bir demiryolu, buranın kaderini değiştirecektir. Erzincan’dan Karadeniz’e alternatifdemiryolu hatlarıprojeleri çalışılmıştır. Erzincan-Trabzon, Erzincan- Tirebolu, Erzincan-Of-İyidere ve Erzurum-Rize gibi. Karadeniz’e inen bir demiryolu, Trabzon’a, Rize’ye, Giresun’a, Hopa ve Batum’a bağlanması Doğu Karadeniz’i ciddi şekilde kalkındıracaktır. Trabzon- Sarp arası demiryolu ön projesi de yapılmıştır. Sivas-Erzincan demiryolu inşaatı devam ettiğine göre, Erzincan- Doğu Karadeniz demiryolu projesinin peşine düşmeliyiz. Bölgemizin geleceği, ekonomik kalkınması için önemli olan budur.
İnşaatı devam eden Rize İyidere Lojistik Merkezine demiryolunun bağlanması çok önem kazanmaktadır. Çünkü karayolu ve denizyolunun bulunduğu bir Lojistik Merkezinin demiryolu entegrasyonu kombine taşımacılık bakımından çok önemlidir ve olmazsa olmazdır. Aksi takdirde Lojistik- Kombine taşımacılık kavramı ve işletmeciliği eksik kalacaktır.
Karadeniz’den Erzincan’dan bağlanacak olan hızlı demiryolu hattı ile Karadeniz insanı Erzincan’a 1 saatte, Ankara’ya 4, 5 saatte veİstanbul’a 7, 5 saatte gidilebilecektir. Yük taşımacılığı açısından değerlendirildiğinde; iç, doğu ve güney illerimizden ve GAP (Güney Doğu Anadolu Projesi) Harran Ovası ve Diyarbakır’dan Karadeniz’e, Lojistik Merkezlerimize, Avrupa ve Karadeniz’de sahili bulunan ülkelere ve limanlarınaönemli bir yük-yolcu ulaşım arteri açılmış olacaktır.
Ankara’dan Samsuna planlanan hızlı demiryolunun, Karadeniz sahilinde önce Fatsa’ya kadar uzatılması, oradan da Sarp’a kadar uzatılması zaman zaman gündeme gelmektedir. Bu hat, yük işletmeciliği açısından fizibl çıkmaz, çünkü yolu bedava olan ve nakliye maliyeti dörtte bir olan denizyolu mevcuttur. Bu hattın boyunun 900 km olduğu ve maliyeti göz ardı edilmemelidir. Ancak uzun vadede ihtiyaçların şekillenmesine göre ele alınması söz konusu olabilecektir.
Doğu Karadeniz’de ve Limanlarında Demiryolu bağlantısı yoktur, oysa Doğu Karadeniz ve Limanları, Çin-Avrupa ulaşım arterinde Orta Koridor denen güzergâh üzerindedir ancak önemi anlaşılamamıştır! Şekil-4. Doğu Karadeniz ve limanları, yeni bir proje ile Avrupa’nın ortasındadır!
Çin-Avrupa ulaşım arterine bağlamak için ilk yapılacak yeni proje, Batum’da mevcut olan, Çin’den ve Türk Devletlerinden gelen demiryolunu Hopa limanına bağlamaktır. Batum- Hopa arası sadece 32 km’dir, yaklaşık yapım maliyeti 250 milyon dolardır. Hopa Limanı, Avrupa şehir limanlarına, Karadeniz ve Tuna Nehri ile bağlanacaktır, devamında, Hopa Limanı demiryolu hattı, Rize Lojistik Merkezine ve oradan da Diyarbakır-Erzincan-Trabzon demiryoluna bağlanmalıdır Şekil-5. Bu Proje ile, Doğu Karadeniz ve Limanları, Çin-Avrupa Ulaşım Arteri olan OrtaKoridorunda Yerini Alacaktır. Doğu Karadeniz ve Ülkemiz, ekonomik olarak yeni bir ivme kazanacaktır.
Çin- Avrupa arasında- İpekyol’unda nakliye ticareti hacmi yaklaşık 600 milyar Dolar civarındadır. Bu nakliye daha çok Güney Koridordan gemilerle yapılmaktadır ve 25 gün sürmektedir. Kuzey Koridor ise Rusya üzerinden demiryolu ile yapılmaktadır ve daha uzun zaman almaktadır, savaş durumu da göz önüne alındığında bu koridordan nakil oranı daha da düşecektir. Türkiye ise Orta Koridordadır, en kısa yolundadır, geçen yıl yapılan blok trenlerle Pekinden Londra’ya yük treni 16 günde gitmiştir, haliyle en kısa sürede gidebilen bir durum oluşmuştur. Ülkemiz, Orta Koridorda bulunmasına rağmen, 600 milyar dolar pastadan payını alamamaktadır. Orta Koridoru güçlendirmeli ve alternatif ulaşım modlarını gerçekleştirmelidir. Bu konuda Çin ile ciddi işbirliklerimiz vardır ancak yavaş ilerlemektedir. Türkiye ve Çin arasında 2017/10171 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile işbirliği yapılarak “Türkiye üzerinden Avrupa-Çin demiryolu koridorunun ortak olarak geliştirilmesi” esas alınmıştır. Ayrıca Dış İşler Bakanlığımızın “Çok Taraflı Ulaştırma Politikasında” Orta Koridorun geliştirilmesi hakkında Anlaşmaların yapıldığı ve uygulama esasları belirtilmektedir. Ülkemizin bu anlaşmalar ve bakış açısına göre, Avrupa-Çin İpekyol’unda 600 milyar dolarlık nakliye pasta payında payını artırılması için Orta Koridorun bulunduğu Anadolu üzerinden alternatif ulaşım modlarını geliştirmelidir ve Batum- Hopa- Rize Lojistik Merkezi- Trabzon sahiline gelecek demiryolu ve bu limanlardan denizyolu ile Avrupa’ya ulaşım modu, birinci öncelikli bir alternatif yoldur. Zaman kaybetmeden hayata geçirilmelidir.
Kısaca; Doğu Karadeniz için, öncelikle Batum’dan batıya uzatılarak Bölgeyi tarihi İpekyol’una bağlayacak demiryolu projesi ve bakir bir ulaşım arteri olan Güneydengelerek denize inecek demiryolu projesi ile gerçekçi, fizibl, bu yöreyi şaha kaldıracak demiryolu projeleri hayata geçirilmelidir.
Trabzon Havalimanı, Karadeniz otoyolu, Rize- Artvin Havalimanı, Rize İyidere Lojistik Merkezi ve diğer limanlarımızdan sonra;Bölgemizi, Kombine Taşımacılık bakımından her yönden kavşak haline getirecek olan demiryolu bağlantı projeleri, en önemli altyapı projeleridir”.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.01.2023 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle