Artvinliler Ankara'da Demokrasi Ve İnsan Haklarını Konuştu
30/12/2009 09:38
Ankara Artvin Kültür Ve Yardımlaşma Derneği, Düzenli Olarak Yürüttüğü Söyleşilerine Bu Kez Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Hemşerimiz Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu İle Devam Etti.
"Demokrasi ve İnsan Hakları" konulu söyleşi, dernek merkezinde gerçekleşti. Söyleşinin sunumunu yapan eski Halkevleri Genel Başkanı Abdullah Aydın, İbrahim Kaboğlu'nu özlüce tanıttıktan sonra, demokrasi ile insan Hakları'nın önemine ve bunların birbirlerini tamamlayan temel öğeler olduğuna, bunlarsız çağdaşlıktan söz edilemeyeceğine, bu konularda toplumca büyük sıkıntılar içinde bulunduğumuza dikkat çekti.
Kaboğlu, demokrasinin, insan haklarına saygıyı gerektiren bir rejim olduğunu belirttikten sonra, her iki kavramın da tarihsel süreçlerini özetledi. Bu kavramların düşüncede evrensel, uygulamalarda ise yerel özellikler taşıdığını belirtti. Yirminci yüzyılın bu kavramlar açısından çok sıkıntılı bir yüzyıl olduğunu, bu kavramların ülkemizde de bu yüzyılda yoğun bir biçimde tartışıldığını ve sürekli gündemde olduğunu, ne var ki ülkemizin, Hindistan gibi pek çok ülkeden bile çok gerilerde kaldığını söyledi ve birtakım örneklerle demokrasinin ve insan haklarının, hem ulusal, hem evrensel ölçekte hukuksal boyutlarını açıkladı.
Sözü Artvin'e getiren Kaboğlu, 12 Mart ve 12 Eylüllerde Artvin'in insan hakları bakımından çok büyük sıkıntılar çektiğini, büyük darbeler yediğini, önemli kayıplar verdiğini belirtti. Artvin'in şimdilerde de hem barajlar, hem HES'ler yüzünden büyük çevre sorunları yaşadığını, bu yüzden bir başka insan hakları ihlali yaşadığını; gerek bu konularda, gerekse Artvin'in öteki sorunlarında, hem Artvin'de, hem de Artvin dışında yaşayan Artvinlilerin duyarlılık ve dayanışma içinde olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Çeşitli soru ve yanıtlarla beslenen söyleşi oldukça ilgi ve dikkatle izlendi.
Yaklaşık iki buçuk saat süren söyleşiye Emekli Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Ali Efendioğlu, Milletvekili Metin Arifağaoğlu, eski Milletvekilleri Yüksel Çorbacıoğlu ve Ekrem Şadi Erdem, 1980 sonrası kurulan İnsan Hakları Derneği eski Başkanı, İnsan Hakları Vakfı kurucularından ve onun eski başkanı Av. Nevzat Helvacı, YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu, dernek eski başkanlarından Av. Ahmet Vehbi Melek, Süleyman Karadeniz, Güner Yalçın, Rasim Yılmaz ve çok sayıda Artvinli katıldı.
PROF. DR. İBRAHİM KABOĞLU KİMDİR?
Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Borçka doğumlu bir bilim adamı. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Anayasa Profesörü olarak çalışıyor. İnsan Hakları ve Çevre Hukuku alanlarında da ülkemizin sayılı uzmanları arasında yer alıyor. Bu alanlarda yurt içinde ve dışında dersler, konferanslar veriyor; açıkoturumlara, panellere katılıyor; gazetelerde, dergilerde yazılar yazıyor.
Kaboğlu, Artvin sorunlarıyla da yakından ilgileniyor. Özellikle son yıllarda Artvin'de yapılan, yapılacak olan barajların ve HES'lerin yörede oluşturacağı çok önemli çevre sorunlarına karşı olan duyarlılığını her fırsatta dile getiriyor.
Kaboğlu, 2003 yılında Artvin'de yapılan "Artvin İlinin Ekonomik Kalkınması" konulu seminerde oturum başkanlıkları yapmış, bu oturumlarda Artvin'in ekonomik, sanayi, tarımsal ve eğitim yapısı tartışılmıştı. 2004 yılının Kasım ayında da Ankara'daki vakıf ve derneklerin katılımıyla "İnsan Haklarıyla İnsandır" konulu bir söyleşide bulunmuştu.
İbrahim Kaboğlu, 2003 yılında, Başbakanlık bünyesindeki İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığı da yapmış, bu başkanlığı döneminde hazırlanan "Azınlık Raporu ve Kültürel Haklar" konulu rapor üzerine, başbakanlıkça baskılara uğramıştı. Kaboğlu da bu görevden istifa etmek zorunda kalmıştı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.12.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle