Doğa Derneği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Bozayı Araştırma ve Koruma Projesi Kastamonu, Rize, Erzurum ve Artvin illerinde devam ediyor.
Bu kapsamda Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) davetlisi olarak gelen Doğa Derneği Memeli Araştırma ve Koruma Koordinatörü Dr. Özgün Emre Can ve Kanada Memorial Üniversitesi araştırmacısı Doç. Dr. Alistair Bath AÇÜ Orman Fakültesinde Türkiye ve Artvin'deki ayı-insan çatışması konulu konferans verdi.
Doğa Derneği Memeli Araştırma ve Koruma Koordinatörü Dr. Özgün Emre Can yaptığı sunumda şunları söyledi : "İnsan-ayı çatışmasının çözümü doğa koruma, yaban hayatı yönetimi ve sosyal ormancılık açısından hayati önem taşımaktadır. İnsan-ayı çatışmasının çözümü, ayı kaynaklı sorunların uygun tedbirlerin alınması ve vatandaşların bu konuda bilinçlenmeleri ve zararı engellemeye yönelik arı platformu, insana ve ayılara karşı zararı olmayan elektro şoklu tel çit sistemlerinin yaygınlaştırılması ile mümkündür" dedi.
AÇÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu tarafından Artvin'de orman köylerine yönelik olarak bir çalışma yaptığını ifade eden Can, "Yapılan çalışma, vatandaşların ayıların korunmasına karşı olan tutumlarının, Avrupa ve Balkan ülkelerine göre daha olumsuz olduğunu ortaya koyuyor. Bu da, ayıların vatandaşlara verdiği yoğun zararlardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ve Artvin'de vatandaşların ayı zararlarının giderilmesi konusunda bilgilendirilmelerini ve zararları önleyici tedbirlerin yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü mevcut yaban hayatı rehabilitasyonuna yönelik başarılı çalışmalarının artarak devam etmesi ayı zararlarının azaltılması konusunda büyük önem taşıdığını da ifade eden Can, şöyle devam etti:
"Proje kapsamında Doğu Karadeniz bölgesinde önceden belirlenen 6 pilot proje sahasında yapılan ayı zararlarını engellemeye yönelik elektro şoklu tel çit sistemleri gerçekleştirdik. Elektro şoklu tel çit sistemi ise insana ve hayvanlara zararı olmayan ayı, yaban domuzu gibi hayvanların sebze ve meyve bahçelerine girmesine engel olan bir sistemdir. Bu sisteme dokunan yaban hayvanları uyarıcı şoklama ile karşılaşan yaban hayvanı zarar görmemesine rağmen ürkerek oradan uzaklaşmasını sağlıyor. Dolayısıyla o bölgede olan ekili ve dikili alanlara zarar vermemiş oluyor. Bu sayede bir bölgede ayı popülasyonunun da korunması sağlanmış oluyor. Artvin, Coğrafi yapısı ve içinde barındırdığı yaban hayatı açısından Türkiye'nin en zengin illerinden biridir. Yöre, iyi doğal kaynak yönetim planlamasıyla ve habitatların korunması ile Avrupa'nın en önemli yaban hayatı alanlarından biri olacaktır. Bu çalışmalarımızdan özellikle Artvin Savşat ilçesinde ayı zararlarından dolayı mağdur olan vatandaşların uygulamadan sonra çok memnun olduklarını gözlemledik. Çalışmalarımızın olumlu sonuçlar vermesinin ardından yöre halkı kendi imkânları ile ayı zararlarından korunmak amacıyla bu düzenlemeleri kendi istek ve imkânlarıyla yapmaya başladılar. Zararların azaltılması bu uygulamaların Artvin geneline yaygınlaştırılması ile mümkün olacaktır. "
Dr. Alistair Bath ise, yaptığı konuşmada ayı-insan çatışmasının çözümünde vatandaşların çalışmalara katılımının önemine dikkat çekti. Artvin yöresinin doğal zenginlikleri açısından uygun tanıtımla Avrupa'nın önemli eko-turizm yörelerinden biri olacağını söyledi.
Konferansa, Artvin Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Artvin İl Çevre ve Orman Müdürü Ethem Boz, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Milli Parklar Müdürü Faruk Bucak, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, köy muhtarları, vatandaşlar ve orman fakültesi öğrenciler katıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.11.2009 tarihinde Bayram Sarayoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle