Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından organize edilen ve Doğa Derneği ve Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün birlikte yürüttüğü Bozayı Araştırma ve Koruma Projesi kapsamında Artvin başta olmak üzere, Kastamonu, Rize ve Erzurum illerinde ayı-insan çatışmasının azaltılmasına yönelik gerçekleştirilen çalışmalar değerlendirilecek ve ayı kaynaklı sorunların giderilmesi için Artvin genelinde ve ulusal ölçekte atılması gereken adımların tartışılacağı bildirildi.
"Türkiye'de insan ve ayı çatışması" konulu konferansta Kanada Memorial Üniversitesi bilim adamlarından Doç. Dr. Alistair Bath , "Etkin doğa koruma-yaban hayatı yönetimi için insan-yaban hayatı çatışmasını anlamak ve çözmek" başlığı altında bir sunum yapacak.
Türkiye'de insan-ayı çatışması özelinde etkin yaban hayatı yönetiminin önündeki zorluklar ve fırsatlar konulu sunumu ise Doğa Derneği Uzmanı Dr. Özgün Emre Can tarafından sunulacak.
Doğa Derneği Uzmanı Dr. Özgün Emre Can yaptığı açıklamada, Bozayı Araştırma ve Koruma Projesi kapsamında bugüne kadar Kastamonu, Rize, Erzurum ve Artvin illerinde bozayıların ekolojileri araştırılmış ve bozayıların arı kovanlarına, meyve ve sebze bahçelerine verdikleri zararların nasıl engelleneceği üzerine pilot çalışmalar gerçekleştirildiğini belirterek şunları kaydetti:" Bu kapsamda bu illerde seçilen pilot alanlarda ayıların arı kovanlarına verdikleri zararı engellemek için geliştirilen arı platformları ve sebze ve meyve bahçelerine verdikleri zararı engellemek için geliştirilen elektro şoklu tel çit sistemleri ile Türkiye'ye örnek olabilecek sonuçlar elde edilmişti. Ayrıca proje kapsamında son bir yılda, 5 bozayıya küresel yer berlirleme sistemli (GPS'li) uydu iletişimli tasmalar takılmış ve halen 3 bozayı bu şekilde takip edilmektedir. "
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi yerleşkesindeki binada yapılacak olan konferansın 17. 11. 2009 yarın Salı günü saat 10. 00'da yapılacağı bildirildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.11.2009 tarihinde Bayram Sarayoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle