Doğa Derneği, Dünya Hayvanları Koruma Derneği (word Society For The Protection Of Animals - Wspa) Desteği İle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Yürütülen "Bozayı Projesi"ni Başlattı. Proje Kapsamında Yüzyıllardır Süre Gelen Ayı - İnsan Çatışmasının Çözümlenmesi İçin Yeni Adımlar Atılacak.
Ülkemizde bozayılar ve insanlar yüzyıllardan beri yaşamlarını aynı alanlarda sürdürüyor. Doğu Karadeniz bölgesinde yaşamakta olan ve sayıları tahminen 3 bin'e yaklaşan bozayılar gerek yaşam ortamlarının yok olması ve gerekse besin kaynaklarının azalması nedeniyle insanların yaşam alanlarına yaklaşmışlardır. Bu durum insanlarla bozayılar arasında süregelen bir çatışma yaratmıştır.
Proje kapsamında uygulanacak olan "Bozayı Kaynaklı Sorunların Çözümü Programı", Türkiye'de bozayılarla ilgili sorunların nasıl azaltılabileceğini ortaya koyuyor. Bu program projeyle birlikte Rize'nin İkizdere ve Artvin'in Yusufeli ilçelerinde arıcılarla birlikte uygulanmaya başlanıyor. Aynı zamanda, bölgedeki meyve bahçeleri ve hayvancılık yapılan alanlarda karşılaşılan bozayı kaynaklı sorunların azaltılması için çalışmalar gerçekleştirilecek.
Doğa Derneği, proje kapsamında aynı zamanda çocuklara bozayıları tanıtmak amacıyla eğitim çalışmaları düzenleyecek. Okullarda başlayacak çalışmalar sırasında çocuklarla oyunlar oynanacak ve film gösterimi yapılacak. Türü korumaya yönelik bilgiler içeren poster ve broşürler dağıtılacak. Bu kapsamda, Doğa Derneği Doğu Karadeniz'de bir dizi çalışma yürütmeye başladı.
Konu hakkında Memeli Araştırmaları Koordinatörü Özgün Emre Can "Çeşitli kültürlere göre ayılar, orman ruhunun sembolüdür, dönüşüme uğramış insanlardır ve insanlar gibi sohbet ederler. Doğa Derneği, Dünya Hayvanları Koruma Derneği ortaklığıyla başlattığı bu projeyle Türkiye'deki en önemli insan doğa çatışmalarından birini çözmeyi hedefliyor. Bozayıların ve insanın yeniden uyum içinde yaşaması insan ve doğanın birlikte yaşamaya devam edebileceğinin kanıtı olacak" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.12.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle