MADDE 1 – (1) Bu Uygulama Çerçevesinin amacı COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı ile salgın riskinin ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla, bu salgınla mücadeleyi ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik acil çözüm sunan projelere verilecek desteklerin; kapsamı, değerlendirilmesi, kullanımı, izlenmesi ve denetimine ilişkin uygulama çerçevesini düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Uygulama Çerçevesi; ülke genelinde tüm illerde, COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı ile Ajanslar tarafından sağlanacak destekleri ve uygulanacak projeleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Uygulama Çerçevesi, Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin (2) nci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Uygulama Çerçevesinde geçen;
a) Ajans: Programın yürütüldüğü illerde faaliyet gösteren ilgili kalkınma ajansını,
b) Başvuru sahibi: Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, serbest bölge işleticileri, teknoloji transfer ofisi şirketleri ile teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi ve iş geliştirme merkezi gibi kuruluşların yönetici şirketleri, kâr amacı güden diğer gerçek ve tüzel kişiler,
c) Bakan: Sanayi ve Teknoloji Bakanını,
d) Bakanlık: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını,
e) Eş finansman: Program kapsamında desteklenen projelerde harcanmak üzere yararlanıcı tarafından taahhüt edilen nakdi katkıyı,
f) Genel Sekreter: Kalkınma Ajansı Genel Sekreterini
g) KAYS: Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemini,
h) Panel: Proje başvurularının değerlendirilmesi amacıyla, ilgili konularda uzman kişilerden oluşturulan kurulu,
i) Panel raporu: Panel değerlendirmesi sonucunda düzenlenen belgeyi,
j) Panelist: Proje başvurusunu değerlendirmek üzere oluşturulan panellerde kalkınma ajansı tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde görevlendirilen uzmanı,
k) Program: COVID-19 İle Mücadele ve Dayanıklılık Programını,
l) Projeler: Program kapsamında geliştirilen ve başvuru yapılan projeyi,
m) Yararlanıcı: Değerlendirme sonucu destek almaya hak kazanan başvuru sahibini ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Program Uygulamasına İlişkin Genel Esaslar
Programın hedefi
MADDE 5 – (1) Programın hedefi, COVID-19 salgın riski ile mücadeleye katkı sağlayacak ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik acil çözüm sunan projeleri desteklemektir.
Programın öncelikleri
MADDE 6 – (1) Programın öncelikleri;
a) Virüsün yayılımının önlenmesi ve kontrol altına alınması
b) Halk sağlığı için acil hazırlık ve müdahale çalışmaları
c) Salgının ülke ve bölge ekonomisine negatif etkilerinin azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamalardır.
Kaynak kullanılması
MADDE 7 – (1) Ajans, yılı bütçesinden illerin ihtiyaçları çerçevesinde belirlenecek bir kaynağı Program için tahsis eder ve projelerdeki ödenek ihtiyaçlarını dikkate alarak kullandırır.
(2) Bütçe kaynaklarını etkili kullanmak amacıyla, Ajansın Program kaynağında kesinti yapma yetkisi saklıdır.
Ajansın görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 8 – (1) Ajans, Programın duyurulması, öncelikleri ve amacına uygun şekilde, proje iş ve işlemlerinin takip edilmesi, başvurusu yapılan projelerin değerlendirilmesi, izlenmesi ve denetlenmesi, sözleşme yönetimi, proje destek ödemelerinin yapılması ve proje çıktılarının takibi hususlarını bu Uygulama Çerçevesi ile ilgili mevzuat hükümlerine tabi olarak yürütmekle sorumludur.
Program başvuru süreci
MADDE 9 – (1) Ajans program amacı ve önceliklerine uygun olarak başvuru rehberini internet sitesinde yayınlar.
(2) Program başvuru süresi bir (1) aydır. Program süresi boyunca herhangi bir günde proje başvurusu yapılabilir. Program süresi Bakanlığın onayıyla uzatılabilir. Başvuru sürecinde proje değerlendirmesine başlanılması ve başarılı projelere verilecek toplam destek miktarının programa ayrılan bütçeye ulaşması halinde program, başvuru süreci tamamlanmadan sonlandırılabilir.
(3) Proje başvurusu, başvuru rehberinde belirtilen usullerle Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi üzerinden yapılır.
(4) Proje başvuru formu genel olarak; yararlanıcının özellikleri, kurumsal yönetim ve hukuki yapısı, deneyim ve yetkinliğinin yeterliliği, proje bütçesi, projenin amaçları, proje süresi, faaliyetler, geliştirmeyi planladığı müdahaleler ya da yetenekler vb. bilgileri içerir.
Ön inceleme
MADDE 10- (1) Başvuru sahibinin Ajansa proje başvurusu yapmasının ardından genel sekreter tarafından görevlendirilen ajans uzmanları başvuru rehberinde kontrol edileceği belirtilen başvuru şartlarının ve gerekli belgelerin sağlanmasına yönelik inceleme yapar. Başvuru şartlarının sağlanmadığı projeler değerlendirmeye alınmaz. Eksik başvuru belgeleri varsa, başvuru sahibinden tamamlaması istenir. Başvuru rehberinde belirtilen süre içerisinde başvuru sahibi tarafından eksik belgeleri tamamlanmayan proje, doğrudan ret edilir.
(2) Ön inceleme sonucunda, panel değerlendirme sürecine alınmasına karar verilen başvurular Ajans tarafından başvuru sahibine elektronik olarak bildirilir.
Projelerin değerlendirilmesi, panellerin belirlenmesi ve panelist seçimi
MADDE 11– (1) Projelerin değerlendirmesi oluşturulacak panel aracılığıyla yapılır. Başvuru süresinin tamamlanması beklenmeden gelen başvuruların sayısına ve ihtiyaçların aciliyetine göre birden fazla panel oluşturulabilir. Oluşturulacak paneller ile asil ve yedek panelistler Ajans personeli ve/veya Ajans dışından Kalkınma Ajansı genel sekreteri tarafından belirlenir.
(2) Paneller en az üç panelistten oluşur ve etik kurallar veya diğer nedenlerle panelistlerin bir bölümünün iştirak edememesi durumunda yedek panelistler çağrılır.
(3) Panelistin görevi kabul etmemesi veya görevi kabul eden panelistin toplantıya katılamayacağını bildirmesi durumunda panelist değişikliği yapılır.
(4) Bakanlık gerekli görmesi durumunda Panele gözlemci görevlendirebilir.
(5) Ajans panel süresince gerekli sağlık önlemlerini alır.
MADDE 12 - (1) Ön inceleme sonrası biçim olarak yeterli bulunan başvurular, panel değerlendirilmesine alınır.
(2) Panel öncesinde, panelde görüşülecek proje başvuru formları ve ekleri panelistlerin erişimine sunulur.
(3) Proje başvuru sahipleri belirlenen tarih ve saatte Ajansa davet edilerek ya da uzaktan erişim yöntemiyle projelerini sunar.
(4) Panelistler proje başvuru sahiplerinin sözlü anlatımları ve başvuru belgeleri ile birlikte değerlendirmelerini yapar. Her bir proje başvurusu için panel üyeleri panel sonrasında bağımsız olarak proje değerlendirme raporu hazırlar.
(5) Proje ve başvuru sahipleri aşağıda belirtilen beş değerlendirme kriteri altında değerlendirilir. Ajans dilerse ana değerlendirme kriterleri altında alt kriterler de tayin edebilir.
a) İlgililik
b) Projenin COVID-19 ile mücadeleye etkisi ve salgının önlenmesine katkısı
c) Projelerin uygulanabilirliği
d) Yararlanıcının kurumsal kapasitesi
e) Yöntem
(6) Panelde proje hakkında tüm panelistlerin değerlendirmeleri alınıp müzakereler tamamlandıktan sonra puanlamaya geçilir.
(7) Proje değerlendirmeleri değerlendirme kriterleri çerçevesinde 100 puan üzerinden yapılır.
(8) Proje başvurusunun nihai puanı her bir panelistlerin değerlendirme puanları toplamının panelist sayısına bölünmesiyle elde edilir.
(9) Nihai puanı asgari altmış (60) ve üzeri olan projeler desteklenmeye hak kazanır.
(10) Nihai değerlendirme puanı altmış (60) ve üzerinde olan projeler için aşağıdaki bilgileri içeren destek kapsamı oluşturulur:
a) Kabul edilen bütçe (TL cinsinden kabul edilen toplam bütçe tutarları).
b) Destek süresi.
c) Desteklenmeyecek, kısıtlama yapılacak, desteklenecek gider kalemleri.
e) Varsa proje içeriğinin iyileştirilmesine yönelik öneriler.
f) Proje izleyicisi/izleyici heyeti.
g) Başvuru rehberinde belirtilmesi durumunda raporlama takvimi.
(11) Nihai değerlendirme puanı altmıştan (60) düşük olan projeler için ret gerekçeleri hazırlanır.
(12) Proje başvurusunun alınmasından itibaren projeler azami üç (3) iş günü içinde değerlendirilir.
(13) Başarılı bulunan projelerle destek sözleşmesi imzalanır. Sözleşmeler başvuru sahibine projesinin desteklenmeye hak kazandığının elektronik olarak bildirimini takip eden üç (3) iş günü içerisinde imzalanır. Bu süre içinde sözleşme imzalamayan başvuru sahipleri destekten feragat etmiş sayılır.
(14) Ajans dışından görevlendirilecek panelistler için proje başına aylık asgari ücret net tutarının yüzde on beşine (%15) kadar ödeme yapılır. Kamu personelinin panelist olması durumunda herhangi bir ödeme gerçekleştirilmez.
Proje finansmanına ilişkin hususlar
MADDE 13 – (1) Program kapsamında desteklenecek proje tekliflerinin, asgari ve azami destek miktarı Ajans tarafından belirlenir.
(2) Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, serbest bölge işleticileri, teknoloji transfer ofisi şirketleri ile teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi ve iş geliştirme merkezi gibi kuruluşların yönetici şirketlerinin sahibi olduğu projelerde eş finansman aranmaz. Ancak eş finansman olması hali bütçeyi ve proje kabulünü kolaylaştırıcı etken olarak kabul edilir. Kâr amacı güden kuruluşlarda asgari eş finansman oranı proje bütçesinin yüzde (%10) onudur.
(3) Desteklenmesine karar verilen projelere proje bütçesinin yüzde altmışına (%60) kadar ön ödeme yapılabilir. Kalan ödeme tutarı projelerin ilerlemesine göre gerçekleştirilir. Ön ödemeli desteklemelerde; ön ödeme proje sözleşmesinin imzalanmasının ardından beş (5) iş günü içerisinde, ara ödemeler ve son ödeme ise desteğe ilişkin ilerleme raporları veya nihai raporları onaylanmasından sonra yapılır.
(4) Kâr amacı güden kuruluşlar tarafından sunulan projelerden ön ödeme istenmesi halinde destek tutarının yüzde onu (%10) kadar teminat alınır. Teminata ilişkin her türlü giderler yararlanıcıya aittir.
Projelerin uygulanması
MADDE 14 – (1) Bu Uygulama Çerçevesi kapsamında desteklenen projelerin uygulama süresi en fazla üç (3) aydır. Projelerde süre uzatım talepleri, proje uygulama süresinin bitiminden en az bir hafta önce, revize iş programı ile birlikte yararlanıcı tarafından Ajansa sunulur. Süre uzatımı salgınla mücadelenin boyutu çerçevesinde altı ayı geçmemek üzere Ajans tarafından tayin edilir.
(2) Yararlanıcıların desteklenen projeleri kapsamında yapacakları ihale ve satın alma faaliyetleri, satın alma ve ihale usul ve esasları doğrudan kanun veya yönetmelikle belirlenen kurum ve kuruluşlarca kendi mevzuatlarına göre, diğer kişi, kurum ve kuruluşlar bakımından ise Kalkınma Ajansları Tarafından Sağlanan Destekler İçin Proje Uygulama Rehberinde belirtilen doğrudan temin yöntemi kullanılarak yapılır.
(3) Proje destek tutarı genel sekreterinin onayı ile en fazla yüzde otuz (%30) oranında artırılabilir. Bu durumda yararlanıcı eş-finansmanı da aynı oranda artar.
(4) Uygulama imkânı kalmamış, ilerleme kaydedilemeyen veya sözleşmeye, eklerine ve yürürlükteki mevzuata uygun şekilde yürütülmeyen projeler, Ajans tarafından re’sen Programdan çıkarılabilir. Bu husus sözleşmede belirtilir. Programdan çıkarma işlemi sebebiyle yararlanıcı Ajanstan tazminat talebinde bulunmamayı taahhüt ve kabul eder.
(5) Ajansın ya da yararlanıcının talebi üzerine veya Bakanlık tarafından re’sen proje yararlanıcısı değiştirilebilir. Bu kapsamda yapılmış sözleşme ile tüm hak ve yükümlülükler yeni yararlanıcıya devredilir.
(6) Yararlanıcılar uygulama kapsamında üretilecek ya da dağıtılacak her tür malzeme ve ekipmanın bedelsiz dağıtımı halinde dağıtılacak yer, kişi ve kuruluşların ya da bedelli dağıtılması halinde fiyat belirleme konusunda ajansın ve Bakanlığın yetkili olduğunu kabul ve taahhüt etmiş sayılır.
Belgelerin saklanması
MADDE 15 – (1) Programa ilişkin bilgi, belge ve yazışmalar ilgili yararlanıcının tabi olduğu yasal süreler boyunca saklanır ve gerektiğinde izleme, gözetim ve denetimden sorumlu kurum ve şahıslara ibraz edilir.
(2) Yürütülen faaliyetlerin raporlanması ve iyi uygulama örneği olarak sunulması için fotoğraf, film, içerik ve yayın gibi dokümanlar kayıt altına alınır.
Gizlilik
MADDE 16- (1) Bu destek programına yapılan başvuruların değerlendirme ve izleme süreçlerinde görev alan kişilere sunulan bilgi ve belgeler "ticari gizli bilgi "veya “hizmete özel bilgi” olarak kabul edilir ve üçüncü kişilere herhangi bir yolla aktarılmaz.
(2) 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri de saklı kalmak kaydıyla, gizlilik hükümlerine aykırı davrandığı kesinleşmiş mahkeme kararlarıyla tespit edilen ve Ajansa bildirilen kişi ve kuruluşlar kalkınma ajansı desteklerinden yararlanamazlar ve destek kapsamına alınan projelerde hiçbir şekilde görev alamazlar.
(3) Proje başvurularının değerlendirme ve izleme sürecinde görevlendirilen kişilerin bu görevlendirmeye ilişkin hazırladıkları değerlendirme raporları, kişilerin söz konusu mesleki ve kişisel haklarını koruma altına alma amacıyla üçüncü şahıs ya da tüzel kişilere iletilmez.
İzleme ve Değerlendirme
MADDE 17 – (1) Projelerin izlenmesi ve değerlendirilmesinde Kalkınma Ajansları Proje Faaliyet ve Destekleme Yönetmeliği’ndeki hükümler uygulanır.
(2) Bu program kapsamındaki projelere dair kayıtlar proje uygulaması sırasında ve sonrasında KAYS’a girilir.
Denetim
MADDE 18 – (1) Projeler kapsamında gerçekleştirilen tüm iş ve işlemlerin denetimi, yararlanıcı kurum veya kuruluşun tabi olduğu denetim mevzuatı uyarınca gerçekleştirilir, denetim sonuçları Ajansa bildirilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Diğer Hususlar
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 19 – (1) Proje hazırlık, başvuru, değerlendirme, bütçe revizyonu, izleme, değerlendirme, denetleme ve seçim sürecinde bu Uygulama Çerçevesinde belirlenmeyen hususlarda Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği’nde yer alan mali desteklere ilişkin hükümler kıyasen uygulanır.
Yetkili makamlar
MADDE 20 – (1) Bu Uygulama Çerçevesi kapsamında Bakanlıkça yerine getirilmesi gereken iş ve işlemlerin koordinasyonu, izlenmesi, değerlendirilmesi hususlarında Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü yetkilidir.
Tereddütlerin giderilmesi
MADDE 21 – (1) Bu Uygulama Çerçevesi kapsamında desteklenecek projelerle ilgili Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği ve Destek Yönetimi Kılavuzu hükümlerinin uygulanmasında doğacak tereddütleri gidermeye Bakanlık yetkilidir. Ancak, yararlanıcıların projeleri ile ilgili girdiği yüklenmeler ve yaptıkları sözleşmeler kapsamında ortaya çıkacak hukuki ihtilaflar yararlanıcı tarafından takip edilir. Yararlanıcının proje uygulamalarındaki iş ve işlemlerinden dolayı Bakanlık ve Ajansa herhangi bir sorumluluk atfedilemez.
Yürürlük
MADDE 22 – (1) Bu Uygulama Çerçevesi Bakan onayı ile yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 23 – (1) Bu Uygulama Çerçevesi Bakan tarafından yürütülür.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.03.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle