Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Artvin’e yaptığı yatırımlarla vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.
Artvin Ülkemizin Enerji Deposu
Ülkemiz enerji üretimi alanında maalesef dışa bağımlı konumdadır. Her yıl enerji ithalatı sebebiyle milyarlarca dolar yurt dışına çıkmaktadır. Bu sebeple ülkemizin ihtiyacı olan yatırımlara aktarılacak kaynaklar ülke dışına akmaktadır. Bu tabloyu değiştirmek adına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz hidroelektrik enerji projelerine büyük önem vermektedir. Ülkemizin kalkınmasında büyük öneme sahip barajlar hakkında değerlendirmede bulunan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Ülkemizin en hızlı akan nehri olan Çoruh nehrine altın gerdanlıkları takmak bize nasip oldu.
- 2005 yılında hizmete aldığımız Muratlı Barajı ve HES,
- 2007 yılında hizmete aldığımız Borçka Barajı ve HES,
Ve son olarak 2012 yılında hizmete aldığımız Deriner Barajı ve HES ülkemizin gurur duyduğu projeler arasına girmiştir. ” dedi.
Türkiye’nin En Yüksek, Dünya’nın 6. Yüksek Barajını İnşa Ettik…
Mühendislik harikası olarak nitelendirilen Deriner Barajı hakkında açıklamalarına devam eden Aydın “Ülkemizin gurur duyduğu projelerden biri olan Deriner Barajı tam bir mühendislik harikasıdır. 249 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek barajı unvanını taşımaktadır. Ayrıca sınıfında Dünya’da 6. Yüksek barajdır.
Barajın kurulu gücü 670 MW, yıllık enerji üretimi ise 2, 11 milyar kilovat saattir. Üretilecek bu enerji Türkiye’de üretilen hidroelektrik enerjinin %2, 5’ine ve Çoruh Havzasındaki projelerde üretilecek toplam enerjinin ise %14’üne denk gelmektedir.
Deriner Barajı’nda 1 Ocak 2019 tarihine kadar toplam 8, 7 milyar kilovat saat enerji üretilmiş olup, karşılığında 2, 009 milyar TL milli ekonomiye katkıda bulunmuştur. ” dedi.
Muratlı ve Borçka Barajlarını da Biz İnşa Ettik…
Yıllık 444 milyon kilovat saat enerji üretim kapasitesi olan Muratlı Barajı ile yıllık 1 milyar 39 milyon kilovat saat enerji üretecek Borçka Barajlarını tamamlamak ta bize nasip oldu. Bu iki barajda 1 Ocak 2019 tarihine kadar toplam 15, 31 milyar kilovat saat enerji üreterek, milli ekonomiye 3 milyar 521 milyon TL destek sağladık.
Yeni Bir Rekor Geliyor, Yusufeli Barajı…
275 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek barajı unvanına aday olan Yusufeli Barajı’nın temel atma merasimi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 26. 02. 2013 tarihinde Ankara’dan video konferansla gerçekleştirildiğine değinen Aydın; “Baraj, çift eğrilikli beton kemer kategorisinde ülkemizin en yüksek ve dünyanın 3. yüksek barajı olacaktır. Yıllık 1 milyar 888 milyon kilovat saat enerji üretecektir. Milli ekonomiye yıllık yaklaşık 1, 15 milyar TL (220 milyon dolar) ( 1$ = 5, 3₺ olarak değerlendirilmiştir. ) milli bütçeye katkı sağlanacaktır.
Baraj inşaatında gövde beton dökümü devam etmekte olup 70 metre yüksekliğe ulaşılmıştır. ” dedi.
Çoruh Nehrine Dev Barajlar İnşa Ediliyor, Bölge İnsanına İstihdam Sağlanıyor…
Artvin’de inşa edilen ve edilmekte olan barajlarda Artvinli vatandaşlarımız istihdam edilmektedir. Projelerde özellikle bölge insanının istihdam edilmesi noktasında azami gayret gösterilmektedir.
DSİ Genel Müdürü Aydın “Toplum refahını artırmayı hedefleyen Çoruh Projeleri kapsamında yapılan Çoruh Park Projesi sosyal kalkınmaya önem vermiş bir projedir. Artvin halkının sosyal ihtiyaçlarını gidermesi açısından proje büyük önem arz etmektedir.
DSİ Çoruh Projeleri içerisinde yer alan yol ve baraj çalışmaları neticesi, yeni yapılan yol şevlerinde erozyona karşı koruma ve rekreasyonel düzenleme maksadıyla Artvin şehir girişinde Çoruh Parkı inşa ettik ve 10. 10. 2016 tarihinde açılışını gerçekleştirdik.
İş kapsamında takriben 57. 000 m2‘lik alanda betonarme duvar, kargir duvar, betonlu taş tahkimat, restorant, cafe, mescit, büfe, asansör kulesi, asansör, otopark, ışıklı gösteri havuzu, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanı, fitness alanı, seyir terasları ve peyzaj işlerini tamamladık. ” dedi.
Karadeniz’in Hırçın Derelerini Islah Ediyoruz…
Karadeniz Bölgesinin yağış rejimi bakımından ülkemizin en fazla yağış alan bölgesi olduğuna dikkat çeken Mevlüt Aydın “Artvin için taşkın koruma tesislerinin önemini biliyoruz; “Bu kapsamda Artvin ve ilçelerinde toplam 64 derenin ıslahını tamamladık. Böylece Artvin şehir merkezi, 116 meskûn mahal ve 2. 969 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk.
2019 yılında 13 adet dere ıslah projesinde inşa çalışmaları devam etmekte olup, 60 dere ıslahı için de plan ve proje hazırlamalarımız devam ediyor. ” dedi.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.03.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle