Reuters'in geçtiği Zerrin Elçi imzalı Kahire çıkışlı habere göre, Davutoğlu, Türk kaptana ceza veren Gürcistan'a ziyaret planlıyor.
Gürcistan'ın, ekonomik ablukada tuttuğu ayrılıkçı Abhazya Bölgesine yakıt taşıyan geminin Türk kaptanına verdiği 24 yıl hapis cezasından rahatsız olan Türkiye, Gürcülerin uluslararası hukuka aykırı davrandığı görüşüyle aldıkları mahkeme kararını bozmasını istiyor.
Reuters'a bilgi veren bir Türk yetkili, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da yakın bir tarihte Gürcistan'a gideceğini ve bu ziyarette bunu isteyeceğini söyledi.
Davutoğlu'nun dün Kıbrıs'ta temasları sürerken bir ara Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vashadze ile telefon görüşmesi yaptığı ve bu ülkenin Mehmet Öztürk'ün kaptanı olduğu Panama bandıralı tankere "uluslararası hukuka aykırı bir şekilde" el koyup sonra da kaptana hapis cezası vermesinin Türkiye'yi rahatsız ettiğini ilettiği öğrenildi.
Dışişleri sözcüsü: "Uluslararası hukuka aykırı"
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burak Özügergin de "Gürcülerin hem esas hem de usul bakımından uluslarası denizcilik hukukuna aykırı hareket ettiğini düşünüyoruz" dedi.
Gürcistan sahil güvenlik güçleri 2, 000 ton petrol ve 700 ton mazot yüküyle tankere geçen ay el koymuştu. Ülkenin batısında bulunan Kutaisi kentinde hakim Gela Kiria dün Reuters'a yaptığı açıklamada, Öztürk'ün "işgal altındaki topraklardaki yasaları ve gümrük yasalarını çiğnediği" gerekçesiyle 24 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.
Uluslararası hukuka göre açık denizlerde bir gemiyi durdurmanın tamamen yasak olmadığını değil ama belli koşullara bağlı olduğunu söyleyen Türk yetkili, "Ülkenizde sıkıntı vardır, onu uzaklaşırken yakalarsınız, yani karadaki karşılığı ile sıcak takip yaparsınız ya da ülke güvenliğine yönelik çok ciddi bir tehdit vardır o zaman gemiyi durdurursunuz. Ama buradaki durumda bu şartlardan hiç biri yok" dedi.
Gürcistan, el konma sırasında geminin kendi kara sularında olduğunu savunurken, geminin Türk işletmecisi Densa'nın Genel Müdürü Hüseyin San, Gürcistan'ın müdahalesinin uluslararası sularda ve silah zoruyla olduğunu söyledi.
El konan tankerin Türk ve Azeri mürettebatı serbest bırakılılırken Hâkim Kiria, geminin kargosunun Gürcistan devletine teslim edildiğini ve satılabileceğini belirtti.
Geçen yıl Rusya ile 5 gün süren bir çatışma yaşayan Gürcistan, Rusya'dan destek gören Abhazya ile denize çıkışı olmayan Güney Osetya'ya karşı izole etme politikası uyguluyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.09.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle