Gürcistan İle Türkiye Arasında Sorunlar Aşılacak.

20/09/2005 11:52

Yapılan Görüşmelerde Türk İş Adamlarına Çeşitli Kolaylıklar Sağlnadı.

Haber: Hayati Akbaş







Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk işadamlarının Gürcistan'da yaşadıkları sorunların çözümü için teknik komite oluşturulacağını, bu konuda Gürcistan Başbakanı'nın, sorunun çözümü için talimat vermesini önemli bir gelişme olarak gördüklerini bildirdi. Tüzmen, Gürcistan Maliye Bakanı Aleksi Aleksişvili ile görüştü. Tüzmen, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Maliye Bakanı ile Türk işadamlarının yaşadıkları sorunları dile getirdiklerini kaydetti. Çifte vergilendirmenin önlenmesine yönelik de görüşmede bulunulduğunu vurgulayan Tüzmen, bu tür anlaşma yapılan ülkelerde, özellikle yatırım ve müteahhitlik hizmetlerinde artış görüldüğüne dikkati çekti.

Türk yatırımcısının önünü görmek istediğini belirten Tüzmen, "Türk yatırımcılar birbirinden etkilenir, yatırımı ona göre yapar. Çok sorunlu bölgelere girmek istemez. Burada da vergilerin yüksek olması önemli sorundu. Hammadde ya da yarı mamulü buraya getirip, işlemek isteyen için de aynı sorun var. Gürcistan heyetinden yatırım kılavuzu hazırlamalarını da istedik" diye konuştu.

Tüzmen, Gürcistan'daki eski yönetim döneminde Türk işadamlarının yaşadığı sorunların çözümü konusuna değinirken, şunları söyledi:

"Biz firmaların sorunlarını tek tek ilettik. Kiminin alacak sorunu var, kiminin makinesi bağlanmış, hukuki engeller bulunuyor. Bunlar bilgi seti halinde sunuldu. Hükümetler, geçmiş hükümetlerin sorumluluğunu da taşırlar. Bize karşı samimi davranıyorlar. En önemli gelişme ise Gürcistan Başbakanı'nın, bu konuda talimat vermesi. Sorunun çözümü için bir de teknik komite oluşturuluyor. Bu komite, çalışmalarını Gürcistan Başbakanı'nın Türkiye ziyaretinden önce tamamlayacak. Bu bir ilerlemedir, samimi yaklaşımdır. "

Tüzmen, Abhazya'da denizcilerin yaşadıkları sorunları da dile getirdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Ekonomik suça ekonomik ceza verilmesi yerinde olur. Biz de 36 yıl boyunca arabayı, kamyonu, gemiyi tutukladık. Bu araçlar ekonomik ömürlerini burada tamamladılar, bunlar yanlış. Onlar da bu süreci geçirecek. Ancak, şu sırada mali polisin çalışmalarının bazı işadamlarına verdiği zararı belirttik. Bu konuda da çalışma yapacaklarını söylediler. "Tüzmen, "Gürcistan tarafından bakılınca biz bu ülkenin ikinci büyük ticaret ortağıyız. Ticaretin yüzde 17'sini bizimle yapıyorlar. Dolayısıyla bizle iş yapmayı arzuluyorlar. Bu konuda da çalışmalarını sürdürüyorlar" diye konuştu. Tüzmen, dün başlayan ve bugün imzalanacak KEK sonuç protokolü ile ilgili ise şu bilgileri verdi:

"-Ciddi sıkıntısı olan 12 büyük, 30'a yakın firmanın sorununun giderilmesi için Gürcistan Başbakanı'nın 5 Ekim'de Türkiye'ye yapacağı ziyarete kadar firma temsilcilerinin de katılımıyla sürekli çalışacak komite oluşturulacak.
-Çifte vergilendirmeyi önleme ve sivil havacılık anlaşmasının önümüzdeki hafta yapılacak toplantılarla 5 Ekim'de imza aşamasına getirilmesi için mutabakata varıldı.
-Gürcistan'ın Türkiye ile serbest ticaret anlaşması talebi doğrultusunda önümüzdeki yılbaşından itibaren AB'nin Gürcistan'a uyguladığı özel rejimi biz de uygulamaya başlayacağız.
-Gürcistan ile sınır ticareti anlaşması konusunda birkaç hafta içinde görüşmelere başlanacak.
-Gürcistan 2007 sonuna kadar kara ulaşımında tüm engellerin kaldırılmasını taahhüt etti. Geçiş belgeleri, ücretleri gibi konuları liberalize edecek.
-Kısıtlamalara rağmen yıllık 15 bin ton tır gibi büyük miktardaki araç geçişinde serbestleşme olacak.
-Gürcistan'da yatırım yapacak işadamlarına, 1 yıllık çok giriş çıkışlı vize kolaylığı getirilecek
-Gürcistan'ın Türk Eximbank'a olan 55 milyon dolar borcunun 26 milyon doları ödeme takvimine bağlandı. "

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Komşu ülkelerle ticari ilişkilerin geliştirilmesi neticesinde, Türkiye'nin çevresinde bir güvenlik çemberi oluşmaya başladığını" belirtti. Tüzmen, Gürcistan'daki temasları sonunda Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine Türkiye'nin komşu ülkelerle olan dış ticaret hacminin bugün itibariyle çok az olmadığını ifade eden Tüzmen, "Yaklaşık ticaretimizin 3'te birini komşu ve çevre ülkelerle yapabilir hale geldik. Bu bizim orta dönem hedefimizdi. Ticaretimizin yarısından fazlasını AB ülkelerine yapıyoruz. Komşu ülkelerle olan ticaret hacmi yüzde 3'ler seviyesinden yüzde 28'lere çıkartıldı. bu halen artırılabilecek bir oran" dedi.

Karşılıklı olarak ekonomik bağlılığın artmasının ülkelerin birbirine olan yaklaşımını sağladığını ifade eden Tüzmen, şöyle dedi:"ABD, ticaretinin yüzde 40'ından fazlasını komşusuyla yapıyor. Almanya için bu oran yüzde 80. Dolayısıyla çevrenizdeki ülkelerle olan ticari bağlantınız ne kadar kuvvetliyse o ülkelerin sizin için sorun olmaları o kadar uzaktır. Bundan 6 yıl önce dostane ilişkilerimiz olmayan ilişki kurmakta zorlandığımız Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, İran, Irak ve Suriye gibi ülkelerle bugün kurduğumuz çok iyi ticari ilişkiler sayesinde bir güvenlik kuşağı oluştu. Yani Türkiye'nin etrafında bir güvenlik çemberi oluşmaya başladı. Bu, Türkiye'nin son dönemde gerçekleştirdiği çok akıllı bir strateji diye düşünüyorum. "

Tüzmen, mal ve hizmetin serbest dolaşımı konusundaki çalışmalarına gümrük vergileri oranlarındaki yükseklik ve tarife dışı uygulamaların önemli bir engel teşkil ettiğine işaret ederek, Akdeniz'in yanı sıra Karadeniz'i de serbest ticaret alanı haline getirebileceklerini kaydetti. Tüzmen, mal ve hizmetin serbest olarak dolaşabilmesinin ancak serbest ticaret alanı sağlanılması ile mümkün olabileceğini, bunun Gürcistan'da ilk adımının atıldığını söyledi. AB ile yapılan Gümrük Birliği anlaşması çerçevesinde ülkelere olan açılımlarını serbest ticaret alanında gerçekleştirebildiklerini ifade eden Tüzmen, tercihli ticaret anlaşmasının Türkiye-Gürcistan arasındaki mal ve hizmet mübadelesini vergisiz ortamda sağlayabilecek çalışmaların başlangıcını oluşturduğunu bildirdi.

Korumacılık kurallarının arkasına saklanan ülkelerin global dünya ticareti içinde çok büyük pay alamadıklarını gördüklerini kaydeden Tüzmen, Türkiye'nin, geçmiş dönemlerde yaşanan tüm zorluklara rağmen bugün gelinen noktada dünya ticaretinde artık 20'inci sırada yer alan bir ülke olduğuna işaret etti.

Tüzmen, 200 ülke arasında bu sıraya gelmenin kolay olmadığını belirterek, şöyle devam etti:"Türkiye artık dünyanın güvendiği 180 milyar dolarlık dış ticaret rakamı olan ülke haline geldi. Çok kısa sürede bunu yaptık. Limanlarımızın, altyapımızın, üstyapımızın, elaman yapımızın buna uygun bir şekilde gelişmesi gerekiyor. Böylesine bir transformasyonu yaşayan Türkiye'nin ihraç ürünleri içinde de çok önemli değişimler gösterdiğini gözlemlemekteyiz. Eskiden Türkiye'nin yaptığı ihracatın yüzde 80'i tarım ürünleri iken bugün yüzde 90'ının endüstri ürünleri olduğunu görüyoruz. Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere'ye otomotiv ve otomotiv yan sanayi ürünleri ihraç ediyoruz. Bunda geçen yıl 11 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştık. Bu yıl tahmini 14-15 milyar dolar seviyesinde olacak. Yine elektrik-elektronikte 2005 yılı için 9 milyar dolara yakın ihracatı hedefledik. "

Türkiye'nin gelecek dönemde komşu ve çevre ülkelerle ticaretini artırmak istediğini, dış politikanın dış ticaret açısından yönlendirici olabildiğini vurgulayan Tüzmen, ancak 21. yüzyılda dış ticaretin dış politikayı da artık yönlendirebilir hale geldiğini bildirdi. Kars-Ahılkelek- Tiflis -Bakü demiryolu hattı projesine Gürcistan'ın tam destek verdiğini hatırlatan Bakan Tüzmen, projenin tek eksiğinin finansman olduğunu, bu konuda çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

Gürcistan hükümetinden KKTC ile ilgili talepleri olup olmadığına ilişkin soruya karşılık Tüzmen, bu konuyu temaslarında gündeme getirmediklerini, Türk işadamlarının Gürcistan'daki yatırım ve faaliyetlerini ele aldıklarını ifade etti.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.09.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Modernize Edilen Sarp Sınır Kapısı...
 » Tr 90 Bölgesel Gelişmeler Konulu Pa...
 » Trabzon Tso'da Ortak Akıl Toplantıs...
 » Saakashvili Türkiye' De...
 » Trabzon Tso 2015 Yılı Son Meclis To...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Türk-gürcü İşbirliği Toplantısı Yap...
 » Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Gürcista...
 » Bakan Muş Sarp Sınır Kapısında İnce...
 » Acara Başbakanı Trabzon İş Dünyası...
 » Türk-rus İşadamları Ticaret Forumun...
 » Dünya Gümrük Günü Hopa'da Kutlandı...
 » Doğu Karadeniz İhracatı Bu Defa Yüz...
 » 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları...
 » Nedim Koyuncu “Akparti İçin Her Zam...
 » Gdo'da Asıl Hedef Gıdada Egemenliği...
 » Karadenizli Gazeteciler Batum'da...
 » Artvin’in Yüz Akı Faruk Çelik İle M...
 » Dünyanın Gözü Bu Açılışta...
 » Milletvekili Kışla Hopa Nakliyecile...



En Çok Okunan Politika Haberleri
 » Utku Cihan, İbb Başkanı Ekrem İmamo...