Hopa Papila Oteli salonlarında DOKÇEP tarafından düzenlenen panelde Türkiye'nin enerji potansiyeli ve politikaları ile maden yasası değerlendirdi. Doğu Karadeniz Çevre Platformu ve Artvin Yeşil Artvin derneği tarafından düzenlenen panele Prof. Dr. İsmail Duman "Karadenizin yer altı kaynakları ve yeni maden yasasının değerlendirilmesi" konulu sunuşu ve Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar'da "Medeniyetin Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yenilenmesi" konulu sunuşları yapıldı. Paneli Yeşil Artvin derneği başkanı Erdoğan Gazi han yönetirken panele Hopa Belediye başkanı Yılmaz Topaloğlu, yardımcısı Mahmut Zeytinci, Yeşil Artvin derneği eski başkanı Necati Altun, Ahmet Biber ile Kalabalık bir dinleyici grubu katıldı.
Prof. Dr. İsmail Dumanın Doğu Karadeniz bölgesinin yer altı kaynakları açısından son derece zengin bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek "ekolojik dengenin mutlaka korunması gerektiğinin" önemini çizdiği sunuşunda "Yeni maden yasasının da değerlendirmesini" yaptı. Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar "Medeniyetin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yenilenmesi" konulu sunuşunda Türkiye'den yola çıkarak dünyanın gelecek 10-20-40 ve hatta 100 yıl sonrasına yönelik enerji politikaları üzerine çalışıldığını ifade ederek "Ne var ki bugün başta Amerika olmak üzere Avrupa ülkeleri bile artık tehlikeli ve geri teknolojileri, halklarını tehdit eden üretim metotlarından birer -birer vazgeçmişler ama bizim gibi ülkeler üzerinde kurdukları değişik yollarla kendi ülkelerinde kullanmadıkları enerji üretim metotlarını bizlere dayatmaktadırlar. Bugün kendileri Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji üretimine ağırlık vermişlerdir. Yaşanan petrol krizleri sonrası Avrupa ve Amerika binlerce rüzgar enerji santralleri kurmuş, değişik yollardan zararsız yöntemlerle enerji elde etmeye çalışmaktadırlar. Ama bize gelince nükleer santral, mobil santral dayatmalarını önümüze koymakta, içeride buldukları sözde ortakları ile bunu hayata geçirmeye çalışmaktadırlar" dedi.
Doç. Dr. Tanay Sıtkı Uyar " Hatırlayın, mavi akım diye deniz altından doğalgaz getirdiler. bize 9 cente mal ettiler. Bizim barajlarımızda 0. 5. cente ürettiğimiz enerji kaynaklarımızı kapattılar. Özel şirketlere çok pahalı enerji satışının yollarını aştılar ve bu işten durmadan birileri bizleri hortumladır. "derken "Avrupa ülkelerinde m2 başına 50 kw enerji tüketilirken bizde 300kw enerji tüketilmesinin mantıken denk düşmeyen bir yaklaşım olduğunu" ifade etti. Yenilenebilir enerji kaynakları olarak bilinen Güneş enerjisi, Rüzgar, Jeo-termal-Hidroelektrik, Biyoenerji, Hidrojen, Dalga ve Okyanus enerjilerinin her zaman her yerde bulunabildiğine dikkat çekerek "Eğer dünyada barışa destek vermek istiyorsak yenilenebilir enerji politikalarına destek vermek durumundayız" ifadesini kullandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.06.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle