Artvin Çoruh Üniversites Rektörlük Seçimleri Yapılacak

23/06/2012 11:17

71 Maddelik Hedeflerini Ve Neden Aday Olduğunu Basın Mensuplarına Anlattı.


Haber: Tolga Gül







Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğü için 19 Ağustos 2012 tarihinde gerçekleştirilecek olan AÇÜ Rektörlük seçimleri öncesinde Orman Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, rektör adayı olduğunu düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Artvin Çoruh Üniversitesi'ni ülkemizin en önemli ve köklü geçmişe sahip üniversiteleri arasında yer alabilmesi hedefiyle yola çıktıklarını açıklayan Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker'in basın toplantısına Artvin'deki yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldılar. Kahvaltılı basın toplantısında yapılan kahvaltının ardından hedeflerini anlatan Mustafa Fehmi Türker, kendisinin rektör olması durumunda Artvin halkı, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte kaynaşmış bir AÇÜ oluşturacaklarını ifade etti.

Neden aday olduğunu açıklayan Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, " Ardımıza bıraktığımız yüzyılın ikinci yarısından itibaren başta bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yaşanan gelişmelere bağlı olarak, "Bilgi Toplumu"na geçiş sürecinin başladığı ve buna bağlı olarak da, ülkeler arasından fertler düzeyine kadar tüm ölçeklerde kıyasıya bir rekabetin yaşanmakta olduğu bilinen bir gerçekliktir. Her şeyin hızla değiştiği bilgi toplumunda, tüm düzeylerdeki rekabette yetişmiş insan gücü değişkeni öne çıkmış bulunmaktadır.

Bilindiği üzere, nitelikli insan gücünün yetiştirildiği en son durak olan üniversitenin temel işlevleri kapsamında; eğitim-öğretim vermek, araştırma yapmak, toplumu aydınlatmak ve ona hizmet vermek gibi hususlar bir çırpıda sayılabilir. Pek tabidir ki, üniversite; akla gelmeyeni öngörme, yenilikleri bulma, üretken olabilme, gerçeği araştırma, şüpheyi sorgulama, beyin fırtınası gerçekleştirme ve sağlıklı tartışma yapma gibi bir dizi eylemlerin de yapıldığı mekânlar olmaktadır.

Bir ülkenin yer altı ve yer üstü kaynakları ile bu kaynakları etkin ve verimli bir şekilde yönetecek ve işletecek insan kaynakları ya da beşeri sermayenin en uygun bir bileşime sahip olması, beraberinde müreffeh ve kalkınmış bir toplumu ve onu sarmalayan gelişmiş bir devleti ortaya çıkaracağından dolayı, bilgi toplumunda en önemli izlek ya da strateji, eğitim ile ilgili olan stratejidir.

Üniversite kurumu ile Osmanlı Türkiye' sinde tanışan devletimiz, Cumhuriyet Türkiye' sinde bugün sayıları 169'u bulan üniversitelerimizden 26'sını da, Artvin Çoruh Üniversitesi ile birlikte 2007 yılında açmış bulunmaktadır. Kıt olan kamu kaynaklarımızın çok önemli bir bölümünü büyük bir fedakarlık ile üniversitelerimiz için tahsis eden devletimiz bu tercihi ile; iyi donanım sahibi olan, dünyayı doğru algılayan, milli hisseden ve evrensel ölçekte de düşünebilen bir beşeri sermaye yetiştirmek yardımı ile topyekun kalkınma hamlesini hedeflemiş bulunmaktadır.

İşte, bugün 80' i öğretim üyesi olmak üzere toplam 286 öğretim elemanına, 166 idari çalışana ve sayısı 4456' ya varan öğrenci kitlesine sahip olan ve yurdumuzun kuzey-doğusunda, serhat şehri olan Artvin'imizde kurulu bulunan Artvin Çoruh Üniversitemizin; Türkiye'nin 2023 Vizyonuna ve Türkiye'nin Yüksek Öğretim Stratejisine katkı koyması amacı ile, yayacağı ilim-irfan ışığının Artvin İlimize, Doğu Karadeniz Bölgemize, ülkemize ve Kafkasya ile Orta Asya sınır aşan coğrafyasına saçılması gayesi ile, yurdumuzun yeni kurulan üniversiteleri içinde "yıldızı parlayan", "farkındalık oluşturan" ve neticede de "yenilerin içinde öncü" bir yükseköğretim kurumu olma iddiası ile, ortak akıl yardımı ile makul yönetime kavuşması ümidi ile, ikmal edilecek eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, paydaşlar ile ilişkiler ve kurumsal yapıyı güçlendirme hedeflerine, toplam kalite yönetimi ve dolayısı ile iyi yönetişim teknikleri yardımı ile ulaşılması maksadı ile, Artvin Çoruh Üniversitesi için rektör adayı olmaya karar vermiş ve bu hususta irade koymuş bulunmaktayız.

Bu kararımızda; başta ve öncelikle öğretim üyelerimizin de içinde bulunduğu her unvandan kıymetli öğretim elemanlarımızdan, en önemli paydaşımız olan sevgili öğrencilerimize; Orman Fakültemizi yönetirken gördüğümüz ve kısmet olur ise üniversitemizi yönetirken de önemli desteklerini göreceğimiz değerli idari çalışanlarımızdan, Artvin ilimiz ölçeğinde ve ülke genelinde hizmet veren sivil toplum kuruluşlarına; Artvin İlimizdeki daire amirlerinden, bakanlıklar ve genel müdürlüklerde siyaset yapıcılar ve karar alıcılara, Artvin İlimizin ve ülkemizin kalkınması için düşünce üreten akil insanlardan, orman köylümüze ve her iş kolundan esnaflarımıza, kadar çok geniş yelpazeye yayılı olan ve hukuk geliştirdiğimiz paydaşlarımızın teşviki, layık görmeleri, yakışık bulmaları, değer atfetmeleri, gönülden arzuları ve elbette ki duaları da, rektör adayı olma kararımızda çok etkili olmuştur.

Artvin Çoruh Üniversitemizin omurgasını oluşturan adeta onun neşet bulduğu bir kaide kurum olan Orman Fakültesinde 2008-2011 yılları arasında dekanlık görevini deruhte ederken; araştırma görevlisinden profesörüne, komisyonlardan bölüm başkanlıklarına kadar tüm katmanlardaki idari birimlerimizle ürettiğimiz ve fakülte yönetim zincirine kattığımız 80 yeni icraat ile, daha önce var olan ve fakat niteliğini iyileştirdiğimiz 50 faaliyet ile, dokuz orman fakültesi arasında farkındalık üreten ve özellikle iki kıdemli orman fakültesinin orman mühendisliği bölümlerinin de içinde olduğu havuzda öncü yaptığımız orman mühendisliği bölümü düşünüldüğünde, insani ve vicdani hislerle de sarıp sarmaladığımız yönetim anlayışımız ve tecrübemiz de bize, rektör adayı olmak noktasında cesaret vermiştir.

Yine üç yıllık dekanlık görevimize bağlı olarak; Artvin Çoruh Üniversitemizde gerek rektör vekilliğine baktığımız dönemlerde ve gerekse üniversite yönetim kurulu ve senato üyeliği vazifelerimizde, gündem maddeleri üzerindeki etkin ve verimli katkı ve müdahalelerimiz de, bizi sizin huzurunuzda rektör adayı olarak bulunmaya getirmiştir.

Gelinen noktada; ilmi ve idari liyakatimiz ve şahsiyetimiz, adalet anlayışımız, insani ve vicdani algılamalarımız, cesaretimiz, irademiz, azmimiz, takipçiliğimiz, çalışkanlığımız, ibadet aşkı ile üretme tarzımız ve heyecanımızla ve de pek tabiidir ki bu toprakların değerlerine sımsıkı bağlılığımız ile, Artvin Çoruh Üniversitemizi, sizlerle birlikte, ortak akıl ile pekâlâ makule ulaştırabiliriz.

Hemen belirtmek gerekir ki, adaylığımızı rektörlük görevine ulaşmak için bir "ikbal beklentisi" olarak görmediğimizi ve fakat Artvin Çoruh Üniversitesinin özülkü (vizyon) ve özgörevlerine (misyonlarına) erişmek için öğretim üyelerimize bir "fırsat arz etme ya da özgül ağırlığı yüksek olan bir seçenek sunma" olarak gördüğümüzü de, iliklerimize kadar hissettiğimiz samimiyet duyguları ile ifade etmek isteriz.

Orman Fakültesinde ürettiklerimiz, çalışmalarımız ve bu program içeriğinde size arz edilen Artvin Çoruh Üniversitemizi yönetmede esas alacağımız değerler ve ulaşmak istediğimiz hedefler ve bunlara hizmet edecek projelerimize teveccühte bulunulması en büyük temennimizdir. Biz aslında rektörlüğe değil Artvin Çoruh Üniversitesi'nin yönetim tarzı ve anlayışının değişmesine talibiz. "şeklinde konuştu.

4 Temel Amaç 71 Hedef

Hedef ve amaçlarını da anlatan, seçildiği taktirde uygulayacağı projeleri konusunda da ifadeler kullanan Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, "NASIL BİR YÖNETİM ARZULUYORUZ? YA DA AKADEMİK VE İDARİ YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ ÜZERİNE…

Türkiye'nin 2023 Vizyonuna ve Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi amaçlarına hizmet etmek noktasında, genel olarak üniversite ve özel olarak da Artvin Çoruh Üniversitesi'nin bu programda vazedilen hedeflerini başarmada, beşeri sermaye ve bu kapsamda da özellikle akademik çalışanlarımız, hocalarımız, öğretim üyelerimiz ve yardımcılarımız, doğal olarak, tarafımızdan oldukça önemsenmektedir. Üniversitemizin tasarladığımız özülkü ve öz görevlerine erişmede, sahip olmayı arzuladığımız ilkeler ya da değerler manzumesi ya da düzeneği ve hatta iklimi içinde bilim camiası üyelerimize idari, teknik ve mali destek verecek olan idari çalışanlarımız da, kayda değer olarak, kabul edilen bir başka bileşenimiz olmaktadır. Bu hali ile, biz akademik ve idari çalışanlarımızı et-tırnak misali bir birbirleri ile kaynaşan iç paydaşlarımız olarak görmekteyiz. Üniversitemizin genel sekreterinden daire başkanına ve de fakülte sekreterinden teknik ve idari çalışanına kadar değişik kademelerdeki idareci ve çalışanların nitelik ve nicelik olarak sürekliliğini sağlamak için; muvafakat, görevden alma ve istifa yolu ile kurumdan uzaklaşmaların önüne geçmek ve Artvin Çoruh Üniversitesi' ne mensubiyet duygusu geliştirmek için gerekli hamlelerde bulunacağız.

Bilim ve idari camiamıza mensup tüm beşeri sermayemize, rektör olarak eşit mesafede olacak ve ilk iş olarak tüm iletişim bilgilerimizi bütün akademik ve idari çalışanlarımıza vererek, doğrudan ve sağlıklı iletişim yolunun açılmasına imkân vereceğiz.

İdari ve özellikle mali sorumluluk taşıyan idarecilerin, hak ediş yetkililerinin, yüklendiği sorumluluğa denk yetki kullanmasını sağlamakla kalmayıp, bitirilen işin hazzına sahip olmaları için bizatihi akademik ve idari birim yöneticilerini; iç paydaşlarımız nezdinde, basında ve dış paydaşlar huzurunda da, sözgelimi bitirilen bir tesisin kurdelesini kesmede, öne çıkaracağız.

Süre olarak rektörlük görevimizin tam ortasında, kapsamlı ve derinlikli bir raporu, başta Yükseköğretim Kurulu olmak üzere, üniversitemiz ve Artvin ilimizdeki tüm iç ve dış paydaşlarımıza gönüllü olarak sunacağız.

Devreli (periyodik) olarak, akademik yönetimin ibrasını da, akademik birimler üzerindeki genel denetim ve gözetim yetkimize bağlı olarak talep edecek ve gerçekleştireceğiz.

Zaruri haller, diğer bir deyişle, istisnai durumlar haricinde, Artvin Çoruh Üniversitesi'nde, bir kişiye birden fazla akademik ve idari görev verilmeyeceği gibi, bir işi ya da akademik ve idari bir birimi, birden fazla şahsa ya da sorumluya asla bırakmayacağız.

Üniversitemizin akademik ve idari birimlerini etkin ve verimli yönetmek için, sorumluluk verip yetki kullanımını cesaretlendirmek ve sağlıklı idari denetim yapmak için, vekâleten atamayı istisna, asaleten atamayı ise, yönetimimizde esas kabul edeceğiz.

Rektör olarak, yasanın öngördüğü süreden daha uzun süreler için fakülte dekanlıklarına, "vekil dekan" olarak bakmayacağız. Fakülte sekreterliklerine de, yasanın öngördüğü süreden daha uzun süreler için, vekâleten sekreter atamayacağız.

Aynı hatayı bilerek tekerrür etmeyen, her geçen gün yönetim sürecini ve dolayısı ile idari faaliyetleri nitelik ve nicelik olarak iyileştiren, geliştiren ve artıran bir idari kadro geliştireceğiz. Akademik ve idari atamalarımızı; üniversitemiz stratejik planına en fazla katkı koyan beşeri sermayemize öncelik vererek yapacağız.

Atamalarımızı, sicillerimizi, takdirlerimizi ve ayni ya da nakdi mükâfatlandırmalarımızı; her birim ve düzey için geliştirilen "iş tanımları" temelli başarım göstergelerine göre, nesnel ve adil bir şekilde gerçekleştireceğiz. Üniversitemizin akademik ve idari yönetiminde, toplam kalite yönetimi ve dolayısı ile iyi yönetişim ilke ve kurallarını uygulayacağız.

Özellikle idari çalışanlarımızı, devreli ve sürekli olarak kurum içi ve kurum dışında; hizmet satın alarak ve kardeş ile ağabey olarak işbirliği yapacağımız üniversitelerimizin tecrübelerinden yararlanarak; idari, mali, teknik, . . vb. gibi konularda eğiteceğiz.

İdari çalışanlarımızın özlük haklarını iyileştirmek, onları özendirerek etkin ve verimli çalışmalarını teşvik etmek için sürekli ve devreli olarak, meslekte yükselme ve unvan değişikliği eğitimleri ve sınavlarını yapacağız.

Yükseköğretim yasasının rektöre tanıdığı ve kurum içinde akademik ve idari görev değişikliği yapma yetkisini, kural değil istisna olarak göreceğiz.

Akademik ve idari birimlerin ortak aklının ürünü olmayacak hiçbir akademik kadro ihtiyaç ve özellikle ilanı ve memur yer değişikliğini; birinci dereceden sicil amirlerinin bilgisi haricinde; resen ve tepeden yapmayacağız. Artvin Çoruh Üniversitesi'nin Kurumsal Yapısını Güçlendirme ve Kurum Kültürü Oluşturma Amaçları:

Bu ana başlıktaki stratejik amaçlarımıza örnek olarak; üniversitemizin kurum kimliği ve kurum kültürünün oluşturarak, kurumsallaşmanın sağlanması, üniversitemiz bünyesinde toplam kalite yönetimi ve iyi yönetişim ilkelerinin benimsenmesi ve uygulanması ile etkin ve verimli yönetimin tesis edilmesi ve bilim ve idari camiamızın hayat niteliğinin yükseltilmesi verilebilir.

Aşağıda Artvin Çoruh Üniversitesi'nin Kurumsal Yapısını Güçlendirme ve Kurum Kültürü Oluşturma Amaçlarına hizmet etmesini öngördüğümüz hedeflerimizi sıralayabiliriz: Artvin Çoruh Üniversitesi'nin Eğitim-Öğretimine Dair Stratejik Amaçları:

Üniversitemizin eğitim-öğretimine dair stratejik amaçları olarak; eğitim-öğretimin niteliğinin yükseltilmesi, milli ve milletlerarası öğrenci ve öğretim üye ve yardımcılarının değişim programlarından daha fazla faydalandırılması, üniversitemiz ölçeğinde öğrencilerimize destek hizmetlerinin sunulması ve öğrencilerimize yönelik toplumsal ve kültürel faaliyetlerin artırılarak onların gelişimine katkıda bulunulması verilebilir. "dedi.

Ortak akıl ile Üniversiteyi yöneteceğiz

"Ortak Akıl İle Artvin Çoruh Üniversitesi'nde Makule Programı"nın Stratejik Amaçları ve Hedefleri:

"Ortak Akıl İle Artvin Çoruh Üniversitesi'nde Makule Programı"nın dayanacağı temel stratejik amaçları ve bu amaçlara hizmet edecek olan ana hedeflerimizi, stratejik planlama mantığı üzerine bina ederek açıklamamız mümkündür. Gelinen noktada, programımızın temel stratejik amaçları, bir düzenek içinde birbirleri ile doğal olarak etkileşimde bulunan; kurumsal yapıyı güçlendirme ve kurum kültürü oluşturma amaçları, eğitim-öğretim amaçları, araştırma-geliştirme amaçları ve paydaşlar ile sağlıklı ve güçlü ilişkiler olacaktır.

Bu dörtlü ana amaçlarımızdan müteşekkil ve birbirine bağlı olarak çalışan bu çarkı da sarıp sarmalayan öğretim elemanlarımız, idari çalışanlarımız, öğrencilerimiz, mezunlarımız, ahlak ve faziletimizi besleyen vicdanlarımız ve adalet duygularımızdan neşet bulan yönetim anlayışımız özenle besleyecek ve dahi ondan etkilenecektir.

En nihayetinde bu düzeneğin ahenkli çalışması ile programımızın ana çıktılarına somut olarak ulaşma imkânına hep birlikte kavuşacağız. SON SÖZLER YERİNE, ŞİMDİLİK…

1986 yılından bu güne değin tam yirmi altı yıl bilfiil içinde yer aldığımız üniversite ortamı solumalarımız, algılamalarımız, yaşamalarımız, atfetmelerimiz, ormancılık ve işletmecilik alanındaki eğitimlerimiz ve ilmi üretkenliğimiz, anabilim dalı başkanlıklarımızdan fakülte dekanlığına kadar doyasıya yaşadığımız akademinin yönetimi noktasındaki başarımlarımız; gelinen noktada, Artvin Çoruh Üniversitemizin yönetimi için tarihi bir sorumluluk almaya ve tüm üniversite görevlilerimize fırsat maliyeti belki de çok fazla olan bir seçenek sunma arifesine, Allahın izni ile, bizi getirmiştir. "ifadelerini kullanarak sonlandırdı.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, amaçlarının en önemli bölümünün de etkin çalışan basın birimi kurmak olduğunu bir kere daha yineleyerek katılan basın mensuplarına teşekkür etti.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.06.2012 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Eğitimcilere Bağımlılıkla Mücadele...
 » Artvin Mem 16. Uluslararası Robot Y...
 » Kemalpaşa Belediyesinden Eğitime Bi...