Çoruh nehri ve kolları üzerine inşa edilmesi planlanan hidroelektrik santrallerinin faaliyete geçmesiyle Yusufeli ilçesine bağlı birçok köy sular altında kalacak. Yörede yaşayan yurttaşlarımızın durumu belirsiz. Ne nereye gidecekleri konusunda bilgilendirilmişler, ne de nasıl gidecekleri konusunda kendilerine bir açıklama yapılmış. Köy muhtarları olan bitenden bir haber, devletin kendilerine ödeyeceği miktarı bile bilmiyorlar, hakkınızı mahkemelerde aramayı neden düşünmüyorsunuz, sorusu karşısında, karşımızdaki devlet kestiği parmak canımızı acıtmaz, diyorlar.
Yöre halkının tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık, dolayısı ile göç etmek zorunda kalacakları şehirlerde yaşayacakları uyum sorunlarının yanında, bir de işsizlik sorunu ile boğuşmak zorunda kalacaklar. Hepsinden kötüsü bu insanların doğdukları yerlere dönemeyecek hatta evlerini bir daha göremeyecek olmaları.
34 yıl önce başlayan köylerin boşaltılacağı söylentileri ile insanların büyük şehirlere göç etmeye başladığını söyleyen köy muhtarlarından biri ' İş imkânı yok, alacağımız para belirsiz, eğitim yok, açıklama yok, destek yok, belirsizlik sürüyor, yalnızız'' şeklinde düştükleri durumu özetledi.
Proje kapsamında yapılması öngörülen hidroelektrik santralleri hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisi Naci Özen'in iddiaları ise akıl alacak gibi değil. Yapılacak barajların amacının elektrik enerjisi üretmek olmadığını ifade eden Özen, projenin asıl amacının ihtiyacımız olan enerjiyi karşılamayacak hidroelektrik santralleri yaparak ülkemizi hiçbir zaman ödeyemeyeceği bir borç batağına sokmak olduğunu iddia etti.
Yusufeli barajının yapılmak istenmesi halinde en iyimser tahminle 15 sene sonra, bugünkü değeri ile en çok yıllık 111 milyon dolarlık bir enerji üretebileceğini söyleyen Özen buna karşın projenin toplam 12 milyar dolara mal olacağına ve yıllık 1. 150 milyar dolarla başlayan taksitlerle her yıl devamlı artan bir borç yükü bırakacağına dikkate çekti.
Aynı potansiyeli kullanarak toplam 700800 milyon dolara mal olacak projelerle aynı enerjiyi üretmenin mümkün olduğunu kaydeden Özen, Yusufeli Barajı, Deriner Barajı, Ilısu Barajı ve H. E. S. ( hidroelektrik santralleri) gibi projeler ile bazı kişilerin sadece temel atma ve büyük baraj yapma sevdalarını tatmin ettiklerini söyleyerek sözlerine söyle devam etti: 'Bu proje havzayı insandan boşaltmakta, teröre en dirençli illerden olan Yusufeli ilçesinin bütün tarihi, sosyal ve fiziki kültürel varlıkları yok edilmekte; ülkemiz, bu barajların ürettiği enerjiyle hiçbir zaman karşılanamayacak devamlı artan bir borca batırılmaktadır. Bölgenin 15002000 yıllık tarihi, Yusufeli zeytini, Yusufeli pirinci, Yusufeli üzümü ve diğer endemik bitki ve hayvan varlıklarının yaşam sahaları yok edilmektedir''.
Özen bu konunun her yurttaşımızı ilgilendirdiğini, tüm ilgilileri Yusufeli Güzelleştirme, Yaşatma ve Koruma derneği olarak göreve çağırdıklarını, bir an önce bu projelerin baştan ele alınması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.05.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle