Artvin'e bağlı Yusufeli ilçesinin baraj suları altında yok olmasını engellemeye çalışan köylüler, baraj projeleriyle ilçe halkının göçe zorlandığını belirterek destek istedi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı tarafından Türkiye'deki enerji politikaları doğrultusunda hazırlanan Çoruh Havzası Hidroelektrik Gelişme Planı kapsamında hayata geçirilmesine karar verilen Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralleri Projesi'ne karşı çıkan yöre halkı, köylerinin sular altında kalmasını engellemeye çalışıyor.
'EVİMİZİ TERK ETMEK İSTEMİYORUZ'
1982 yılında tamamlanarak Çoruh Nehri üzerinde birbirini takip eden 10 hidroelektrik barajı projesinin gerçekleştirilmesi için hayata geçirilen Çoruh Havzası Hidroelektrik Gelişme Planı, Muratlı, Borçka, Deriner, Yusufeli, Artvin, Laleli, İspir, Güllübağ, Aksu, Arkun il ve ilçelerini kapsayarak, proje alanında yaşayanları yeni yerleşim alanlarına göçe zorluyor. Projeler kapsamında yeni yerleşim alanlarına göç etmek istemeyen ve ilçelerinin sular altında kalmasını engellemek için çalışma yürüten Yusufeli İlçesini Güzelleştirme Yaşatma ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Yönetimi ve Yusufeli köylüleri yazılı bir açıklama yaparak, ilçenin tarihinin yok edilmemesini istedi. Yapılan açıklamada, ilçenin sosyal, fiziki kültürel varlıklarının, tarım sahalarının, rafting parkurlarının, dağcılık ve yayla turizminin projelerle yok edileceğini ifade edildi.
'BORÇ YÜKÜ BIRAKACAK'
Gerçekleştirilecek projelerin devamlı artacak borç yükü bırakacağını belirten açıklamada, projelerin, sadece temel atma ve büyük baraj yapma sevdalılarını tatmin edeceği de söylendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Havzanın toplam hidroelektrik potansiyelinden doğru, bölgeye uygun, bölgeyi ihya edici yöntemlerle 56 milyar dolarla elektrik enerjisi üretmek varken ülke onlarca milyar devamlı artan borç içine itilmekte, bölge insandan boşaltılmaktadır. Yusufeli barajının yapılmak istenmesi halinde en iyimser tahminle 15 sene sonra, bugünkü değeri en çok 111 milyon dolar olan elektriği üretecek, buna karşılık en az 12 milyar dolar borç ile yıllık 1 milyar 150 milyon dolarla başlayıp her yıl devamlı artan bir borç yükü bırakacaktır. Öte yandan aynı potansiyeli kullanarak toplam 700 -800 milyon dolara mal olacak projelerle aynı enerjiyi üretmek mümkündür. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.05.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle