Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Artvin Valisi Kemal Cirit ile birlikte Sarp Sınır Kapısı'nda yaşanan sorunların tespiti ve yeni çalışmalar için kapıda incelemelerde bulundu. Şoförlerin sorunlarını dinledi, yaya geçişi ile ilgili bilgi aldı.
Gümrük sahasında yaya olarak gezen Bakan Yazıcı, ele geçirilen gümrük kaçağı malların muhafaza edildiği depoda incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Ardından polis noktalarını gezen ve sadece bir polisin görev yaptığını fark eden Yazıcı, görevli memur sayısının artırılmasını istedi.
İncelemelerinin ardından Artvin Valisi Kemal Cirit ve Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek’in de katıldığı geniş katılımlı toplantıda yetkililerden bilgi alan Bakan Yazıcı, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarp Gümrük Kapısı'nın Türkiye'deki kapılarla kıyaslandığında Atatürk Hava Limanı ve Antalya'nın ardından yoğunluk bakımından üçüncü sırada olduğunu belirtti.
Sarp Sınır Kapısı'nın çok yoğun işleyen bir kapı olduğunu ve ticari araç sayısının yıllık bir milyon 200 bin civarında olduğunu ifade eden Yazıcı, "Aylık giren çıkan insan sayısı 180-200 bin dolayında, yoğun bir kapı. Kapının fiziki konumu itibarıyla yaşanan sorunlar var. Alanda ünitelerin yerleştirilmesi itibarıyla yaşanan sorunlar var. Uygulamadan kaynaklanan sorunlar var. Bunları tek tek müzakere ediyoruz. " dedi.
Gürcistan'dan Türkiye'ye araçların standart depo kapsamında yakıt getirmesinden kaynaklanan sıkıntılar olduğunu da kaydeden Yazıcı, şunları söyledi: "Bir buçuk aydır yaptığımız uygulama ve bu uygulamadan beklediğimiz sonuçlar var. Zarara uğradığını söyleyen taşıyıcılar var. İnsanımız çok ilginç. Siz bir önlem aldığınız zaman önlemi devre dışı bırakacak, görünürde alınmış önleme şeklen uyuluyormuş gibi başka unsurları devreye sokmak, bir başka ifadeyle düzenlemeleri aşma girişimleri var. Bunları gördük. Bu konuyu inşallah hem esnaf sanatkârlarımızı, taşıyıcılarımıza zarara yol açmayacak, hem de devletin uluslararası taşıma sektöründeki rekabet hususlarını dikkate alarak ve özellikle Gürcistan'dan daha ucuz akaryakıtın Türkiye'ye transitini engelleyecek düzenlemeler ve önlemleri tekrar gözden geçirip devreye sokacağız. Bana aktarılan ve yapılan uygulamalarda bunu doğruluyor. Bu yolla günlük 45 bin ton yakıtın standart depo kapsamında Türkiye'ye getirildiği görülüyor. Bu işin buradaki akaryakıt piyasasını önemli ölçüde etkilediğini düşünüyorum”.
İstanbul'da Laleli, Şişli piyasası olarak sözü edilen, halk dilinde bavul ticareti olarak adlandırılan bedelsiz ihracat uygulamasının Sarp Sınır Kapısı'nda da yapıldığını belirten Yazıcı, şöyle devam etti: "Komşu ülkelere yapılan ve devam eden ticaret, bu uygulamanın belgeli hale, beyannameye dayalı, beyanname verme zorunluluğu getirecek uygulama başlatılmak istendi burada. Bundan ötürü sıkıntı yaşandı. Eski uygulama aynen devam edecek ama Türkiye'nin farklı yerlerinde farklı uygulamalar var bedelsiz ihracat faaliyetleri için. Bunları da tekrar gözden geçireceğiz. Sarp Gümrük Kapısı'nda bedelsiz ihracata ilişkin eski uygulama nasılsa öyle devam edeceğiz”.
Gümrük sahasının küçük olduğunu, bu nedenle kaçakçılık kanununa veya gümrük mevzuatına aykırı el konulan malların ve araçların gümrüklü saha içersinde muhafaza edildiğini söyleyen Yazıcı, şunları kaydetti: "Bunların muhafazasını sağlayacak korunaklı bir tır parkımız yok. Büyük ölçüde çözülüyor. Çaykur'un iki dönüm Sarp'ta arazisi var. Güvenlik tedbirlerini alarak bu sorunu gideriyoruz. Hopa Ticaret Sanayi Odası tır karnesi verme yetkisinin Hopa Ticaret Sanayi İl Müdürlüğüne verilmesini istiyor. Bu uygulama Bakanlar Kurulu kararı ile TOBB tarafından yapılıyor. Bunu da adaletli bir şekilde çözüme kavuşturacağız”.
Kapının genişletilmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, kamulaştırma kararlarının alındığını, kapının girişindeki tünel ile ilgili çalışmaların yürütüldüğünü de dile getiren Yazıcı, ikinci bir tünel veya yol genişletilmesi alternatiflerinin olduğunu, bunu değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.
Muratlı Sınır Kapısı'yla ilgili Gürcistan tarafından kaynaklanan gecikme olduğunu, önümüzdeki günlerde bir heyetin Gürcistan ile tema geçeceğini vurgulayan Yazıcı, Sarp Sınır Kapısı'ndaki incelemeleri sırasında evlerinin istimlâk edilmemesini isteyen vatandaşlara, evlerin istimlâk edilmeyeceğini söyledi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.03.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle