Artvin Valisi Orhan Kırlı:"barajların Yapım Sürecindeki Sorunların Aşılması, İşsizliğin Ve Göçün Önlenmesi İçin artvin İli Barajlar Havzası Kalkınma Projesi' Hazırlanması Zaruridir" Dedi.
Artvin valisi Orhan Kırlı, baraj yapımları sürecinde karşılaşılacak sorunların aşılması ve ildeki işsizlik ve dışa göçün önlenebilmesi için kapsamlı bir kalkınma projesinin hayata geçirilmesinin şart olduğunu söyledi. Barajlar sonrası Artvin'in kalkınma ve gelişme stratejisi açısından hayati önem taşıyan böyle bir projenin de ancak Devlet Planlama Teşkilatının (DTP) koordinatörlüğünde hazırlanabileceğini kaydeden Vali Kırlı, "Artvin ili barajlar Havzası Kalkınma Projesi'nin hazırlanması için DPT müsteşarlığı ile temasa gecildiğini bildirdi.
Çoruh havzası Barajlarının yapım sürecinde, Artvin'de karşılaşılacak sorunlar ile bu sorunların aşılması noktasında yapılması gereken çalışmalarla ilgili Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına kapsamlı bilgi verildiğini anlatan vali Kırlı Artvin'in geleceği bakımından stratejik önem taşıyan bir kalkınma projesinin hazırlanması gerekliliğini şöyle anlattı. "Barajların yapım sürecinde, çok sayıda kamu kurum ve kuruluşumuzun hizmet ve görev alanları çeşitli boyutlarda etkilenecek. İl ve devlet karayolları ağının büyük bölümü ile Yusufeli ilçe merkezi tamamen baraj suları altında kalacak. İl merkezi ile Borçka ilçe merkezinin birer mahallesi, 54 köy ve çok sayıda köy altı yerleşim birimi kısmen yada tamamen etkilenecektir. Bu bakımdan kurumsal bazda tespiti yapılmış olan ve yeniden yapılanmayı gerektiren yatırım ve hizmetlerin süratle tesisinin gerçekleştirilerek vatandaşımızın olası mağduriyetlerinin zamanında önüne geçilmesi son derece önem taşımaktadır. Öte yandan Artvin, başta sanayi sektörü olmak üzere, üretim ve istihdama yönelik sektörlerde gelişme kaydedilememiş, yüksek oranda işsizlik ve nitelikli personel kaçışı sorunu bulunan, dışa göçün yoğun olarak görüldüğü iller arasında yer almaktadır. Bu işsizlik ve göç hareketi baraj yapımları sürecinde etkilenecek yerleşim birimleri ile su altında kalacak tarımsal üretim alanlarının ortadan kalkması sonucunda daha da artacaktır. İşte bu baraj yapımları sürecinde ilimizin muhatap olacağı sorunlar ile bu sorunların çözümüne yönelik kapsamlı bir "Artvin ili Barajlar Havzası Kalkınma Projesi" hazırlanması zaruridir. Böyle bir projenin uygulama sürecindeki finansmanının yapılacak bir yasal düzenlemeyle Hidroelektrik santralleri gelirlerinden İl Özel İdaresine aktarılabilecek kaynaklarla sağlanabileceğini düşünüyorum. Böylesi kapsamlı ve ilimiz açısından hayati önemi bulunan bir projenin hazırlanmasının da ancak DPT aracılığıyla mümkün olacağını değerlendiriyorum. Çalışmalarımızı başlattık, projeyi gerçekleştireceğimizi umuyorum" dedi.
Artvin sınırları içinde , Çoruh havzasında halen yapımı devam eden 3, yapımına başlanacak olan 4 adet olmak üzere toplam 7 baraj ve HES projesi bulunuyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.02.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle