Uluslararası çevre örgütleri tarafından dünyanın en zengin ve risk altındaki 25 karasal eko-sisteminden biri olarak seçilen; bünyesinde Avrupa ve Orta Asya'nın en büyük doğal yaşlı ormanlarını, izp'ı endemik 1400 bitki çeşidini ve koruma altına alınan 76 hayvan türünü barındıran Artvin, siyanürlü altın işletmeciliğini de içeren maden işletmesine karşı yürüttüğü mücadeleyi kazandı. Erzurum 2. İdare Mahkemesi, önce Cominco ardından Artvin Bakır Maden İşletmeleri AŞ. Tarafından Kafkasör Cerrahtepe mevkiinde yürütülmek istenen madencilik faaliyetlerinin iptaline oy çokluğuyla karar verdi.
MTA RAPORUNA RAĞMEN
Artvin'deki ilk maden arama ruhsatı Maden Tetkik Arama (MTA) Kurumu'nun 1988'de yayınladığı rapora rağmen aynı yıl verilmişti. MTA; 88 yılı sonunda yayınladığı, "Artvin ilinin jeolojisi ve doğal kaynakları" çalışma raporunda; şehrin heyelan alanı üzerinde kurulduğu ve Cerrah tepe'deki madenin işletilmesi durumunda, patlamaların bölgedeki heyelanı doğal olarak tetikleyeceğini açıklamıştı. Artvinlilerin sahip oldukları doğal mirası koruma ve geleceğe aktarma mücadelesi, 1995 yılında Yeşil Artvin Derneği'nin kurulmasıyla başlayacak; mitingler, imza kampanyaları, gözaltılar 1998'de Cominco'nun çalışmalarını durdurmak zorunda kalmasıyla ilk başarısına ulaşacaktı.
MÜCADELEDE İKİNCİ DÖNEM
2004 yılında Cominco'nun ruhsatının Artvin Bakır Maden İşletmeleri A. Ş. adına yenilenmesiyle çevre mücadelesinin ikinci dönemi başladı. İmza kampanyaları ve davalar sonuç verdi; Erzurum 2. İdare Mahkemesi, 2005 yılında iki kez yürütme durdurma kararı aldı.
Davalı işletme, kararın kaldırılması için Erzurum Bölge İdare Mahkemesi'ne açtığı davayı kazandı. Çıkarılacak madenin ülke ekonomisine yüzde ikilik katkısına rağmen, ödenecek çevresel bedellerin ağırlığı; Erzurum 2. İdare Mahkemesi'nde görülen davada dikkate alındı ve mahkeme 26 Haziran 2006 tarihinde madencilik faaliyetlerinin iptaline karar verdi. Kesilmekten kurtulan 8 bin 816 ağaç, 76 tür hayvan, dünyanın en yaşlı ormanları ve Artvinli olmayı, "Artvinlilik, sahip olduğu dünya mirası bir doğayı korumayı gerektirir, " diyenler kazandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.08.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle