1989 yılında Cominco şirketine verilen arama ruhsatına karşı Artvin halkı Yeşil Artvin Derneğini kurarak bölgede çıkartılmak istenen maden faaliyetlerini bu dernek adı altında sürdürmeye devam ettiler. 24 yıl boyunca bölgede 3 maden şirketi çalışmalarını sürdürdü. 1989 yılında 1998 yılları arasında faaliyetlerini sürdüren Cominco A. Ş, Yeşil Artvin Derneği öncülüğüne Artvin halkı verdiği mücadeleyi kazanarak maden firması bölgeden çekilmek zorunda kaldı.
15 yıl sonra, 9 Ağustos 2004 tarihinde Enerji ve Tabi Kaynaklar bakanlığı tarafından Kanadalı İnmet Mining isimli maden firmasına Cerattepe bölgesinde altın, bakır, çinko, gümüş, maden işletme ruhsatı verildi. Bu durum hukuka aykırı olduğu düşüncesiyle Yeşil Artvin Derneği ve Artvin Barosu ruhsatın iptali için 2005 tarihinde Erzurum 2. idare mahkemesi önce yürütmenin durdurulması sonrada ruhsatın iptaline karar verdi. Danıştay’ın usule ilişkin bozma kararından sonra devam eden süre sonunda 2008 yılında Rize İdare mahkemesi Cerattepe’deki maden ruhsatının iptaline karar verdi. 20 Kasım 2008 de maden şirketi İli tek etme kararı aldı.
4 yıl sonra Enerji ve Tabii kaynaklar bakanlığı yine bölgeyi ihale çıkarttı. İhale de 4 bin 156, 25 hektarlık alana sahip Genya dağı ve 250 hektarlık alana sahip Cerattepe mevkileri bulunuyor. İhalenin çıkacağını öğrenen Yeşil Artvin Derneği, STK’lar, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlarla bir araya gelerek. Konuyu değerlendirdiler. Toplantı sonucunda bir komisyon oluşturarak bakanlığa gitme kararı aldılar. Ak Partili temsilcilerinde yer aldığı toplantıda görüşme için randevuyu ise Ak partili yöneticiler aldı. Yaklaşık 30 kişilik bir ekiple Ankara’ya giden heyet burada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etiler. Ziyaret sırasında heyet liderlere Artvin’de neden maden istemediklerinin gerekçelerini anlattılar. Görüşmenin arından 10 gün sonra 4 Bin 156, 25 hektarlık Genya dağı ve 250 hektarlık Cerattepe mevkilerine ruhsatı alanı yeniden ihale edildi. İhaleyi bu kez Türk bir firma olan Özaltın A. Ş aldı.
Buna karşı çalışmalarını hızlandıran Artvinli çevreciler Özaltın Şirketine verilen ruhsatın iptali ve yürütmenin durdurulması için özel ve tüzel 258 kişinin taraf olduğu davayı açtı.
Trabzon Bölge idare Mahkemesine başvuran müdahiller Trabzon Bölge İdare Mahkemesi 19. 10. 2012 tarihli kararı ile Rize İdare Mahkemesinin RED kararının kaldırılmasına ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Şirketin Genya ve Cerattepe maden sahalarını terk etmelerini ve ruhsatların iptal davası için Rize İdare Mahkemesine başvuruldu. 14 Şubat’ta 500 kişilik bir ekiple Rize’ye giderek duruşmayı takip eden Artvinli çevreciler duruşma salonunda davayı dinlediler.
Artvinli İstemiyor
Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan Artvin’de maden çıkartılmasını neden istemediklerini şu şekilde ifade etti, “Bizler, dağlarımızın, hemen yanı başımızdaki Murgul'da olduğu gibi dinamitlerle ufalanmasını, ormanlarımızın yok olmasını istemiyoruz. Bizler, Murgul'daki bakır madeni işletmesinde üretimden sonra herhangi bir arıtma işleminden geçirilmeyen atık suların, son 50-60 yıldır Murgul Deresi'nde yarattığı kirliliği diğer derelerimizde görmek istemiyoruz. Bizler, Rize-Çayeli'ndeki madencilik faaliyetlerinde yapılan dinamit patlatmalarının neden olduğu sarsıntılar ve ev yıkımları ile yaşamak İstemiyoruz. Bizler, Kazdağları'nda sadece arama izni ile oluşan görüntülerin benzerini Artvin'imizin tepesindeki Cerattepe ve Genya bölgesinde görmek istemiyoruz. Bizler, atık suların biriktirildiği havuzların Artvin gibi sarp ve dağlık bir arazide yapılmayacağını biliyor ve Kütahya'da yaşanan ciddi tehlikeleri yaşamak istemiyoruz. ” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.03.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle