Son yıllarda Türkiye’nin gündeminde maden karşıtı eylemlerle gündeme gelen Artvin’de çevreciler yeni bir mücadeleye hazırlanıyor. Cerattepe’de maden işletmesine karşı 25 yılı aşkın bir süredir mücadele eden Artvinli Çevreciler, Cengiz-Kalyon Ortaklığı’na Hatila Vadisi’nin de içinde bulunduğu 8 Bin 500 hektarlık alana maden arama ruhsatı verilmesi üzerine yeniden harekete geçme kararı aldılar.
Çevrecilerin bu seferki hedefi Cengiz İnşaat-Kalyon İnşaat ortaklığı olacak.
Artvin yeni bir çevre mücadelesine şahitlik etmeye hazırlanıyor. Enerji Bakanlığı tarafından Artvin Merkez’de Hatila Milli Parkı’nın da içerisinde bulunduğu 8 Bin 500 Hektarı aşkın bir alanda maden arama ruhsatını Cengiz-Kalyon ortaklığına verilmesinin ardından sessizliğe bürünen maden karşıtlığında yeniden hareketlilik yaşanmaya başlandı.
Yeni arama ruhsatı ihalesinin gerçekleştirilmesinin ve de bu ihaleyi Cengiz-Kalyon ortaklığının alması üzerine Artvin’deki çevreciler Yeşil Artvin Derneği’nin etrafında birleşme kararı alarak yeniden harekete geçiyor. Kısa zaman içerisinde imza kampanyasına başlanarak ihaleye itiraz edilmesi ile başlayacak çevre mücadelesi ardından ihaleye hukuki yollardan itiraz edilmesi ile devam edecek.
Çevrecilerin Hedefinde Artık Kalyon İnşaatta Bulunuyor
Yeşil Artvin Derneği’nin etrafında birleşme kararı alan Artvin’deki çevreciler ve sivil toplum örgütlerinin bu sefer ki hedefinde sadece Cengiz İnşaat olmayacak. Artvin Cerattepe Maden Projesi’ne ortak olan Kalyon İnşaat’ın aynı zamanda Enerji Bakanlığı tarafından Artvin Merkez’de yeni arama ruhsatlarına da ortak olarak ihaleye girmesi bu şirketinde Artvinli çevrecilerin radarına girmesine neden oldu.
Çevreciler Cerattepe’den daha büyük bir mücadeleye başlıyoruz şeklinde sosyal medyada örgütlenmeye başlarken, Yeşil Artvin Derneği’de sessizliğini basın açıklamaları ve yerel ve de ulusal medyada ses getirecek haberlerle bozmak için hazırlık içerisine girdi. Bir taraftan imza kampanyasına başlayan Yeşil Artvin Derneği’nin diğer taraftan yerel ve ulusal medya aracılığıyla sesini tüm Türkiye’ye duyurmak için çalışmalarına başladığı öğrenildi.
Son günlerde Çanakkale Kaz Dağları’nın ülke gündemine girmesi ile birlikte maden karşıtı eylemlere yerel ve ulusal medyanın ve ülke genelindeki çevreci örgütlerin destek vermelerini fırsat bilerek çalışmalarını bu yönde ilerletmesi hedefleniyor. Kısa süre içerisinde Kaz Dağları’ndaki muhalefeti Artvin’e kaydırmayı amaçlayan Artvinli Çevrecilerin mücadelesine ulusal çapta destek gelmesi de bekleniyor.
Hedef Artvin’in Tamamı
Artvinli çevrecileri iki yıllık suskunluğun ardından yeniden harekete geçiren olay Enerji Bakanlığı tarafından Artvin Merkez’de yeni maden arama ruhsatlarının verilmiş olması oldu. Cengiz-Kalyon ortaklığının Cerattepe’den sonra Artvin’in tamamına göz diktiği inancında olan Artvinli çevreciler, 8 Bin 500 hektarlık bir alanın Artvin’deki tüm doğal yaşam alanını yok edeceği inancıyla mücadeleye başlama kararı aldı. Artvinli çevreciler, ülkemizin oksijen deposu olan Kafkasör Turizm Bölgesi, Hatila Milli Parkı’nın ve Genya Dağı’nın içerisinde bulunduğu 8 Bin 500 Hektarlık alanda maden aranması ve burada maden işletme çalışmasında bulunulma ihtimali karşısında Cerattepe’den daha sert bir muhalefette bulunarak madencilik faaliyetlerine geçit vermemeye hazırlanıyorlar.
Artvinli çevreciler, sosyal medyadan örgütlenmeye başlayarak “Artvin-Kaz Dağları kardeştir, mücadele ortak olmalıdır” algısını tüm ülke geneline yaymaya çalışırken, Yeşil Artvin Derneği’de Çanakkale’nin Kaz Dağları’ndaki maden karşıtı nöbetlere başlayan çevrecilerle buluşarak çevre mücadelesinin bir bölümünü de yeniden Artvin’e döndürmenin gayretine girdiler.
Birkaç günlük süreç içerisinde başlayacak çevre mücadelesinin nasıl bir boyut alacağı ise Artvin halkının da son günlerde konuştuğu en önemli konu olmuş durumdu. Şimdi tüm gözler yeniden Artvin’e çevrilirken, bu mücadelenin hangi boyutlara ulaşacağı ise kısa süre içerisinde görülmüş olacak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.09.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle