Artvinliler, Artvin Çevre Platformu’nun düzenlediği ve Yeşil Artvin Derneği’nin ev sahipliği yaptığı Cerattepe için Artvin Buluşması’nda bir araya geldi. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP 22. Dönem MV. Yüksel Çorbacıoğlu, YAR-SAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, İstanbul Artvinliler Hizmet Vakfı Başkanı Esen Yağcı, Ankara Artvin Kalkınma ve Eğitim Başkanı Demir Akın, CHP İl Başkanı Ahmet Biber, Artvin Faal Gazeteciler Derneği Başkanı İsmet Başar, 78’liler Derneği Başkanı Seyfettin Altıkulaç, ORKOOP Başkanı Hasan Yaşar ve çevreciler katıldı.
Bin 200 rakımlı Kafkasör mesire alanında gerçekleşen buluşmada doğaseverler muhteşem bir manzarada, güzel havanın da eşliğinde uzaklardan gelenlerle birlikte yorgunluklarını giderdi.
Artvin Valiliği’nin izin vermediği Kafkasör ve Kent Park’ta yapılacak Cerattepe Buluşmasının Kentpark ayağı iptal edilirken, Kafkasör etkinliği için diğer illerden gelen Artvinliler ile birlikte 19 08. 2018 Pazar günü Artvin Kafkasör mesire yerinde gerçekleştirildi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı, girişlerde araçların bagajlarının kontrol edildiği etkinlikte bir araya gelen çevreciler Artvin’in yaşam alanının maden projesi ile yok edilmemesi için mücadelenin devam edeceğini dile getirdiler.
Etkinliğe İstanbul Artvinliler Hizmet Vakfı, Ankara Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfı, Ankara Artvin Kültür ve Dayanışma Derneği ve çevre illerin Artvinli STK’lerin temsilcileri katıldı.
Etkinliğe katılan çevreciler yapılan engellemelere karşı bir araya gelerek forum gerçekleştirdiler. Forumda mücadeleye dair düşüncelerini anlatan, gözlemlerini paylaşan katılımcılar mücadeleye dair neler yapılabilineceğini dile getirerek önerilerini sundular.
‘BENİ ÖLDÜRSÜNLER ARTVİN’İ RAHAT BIRAKSINLAR’
Cerattepe mücadelesinin simgesi haline gelen 93 yaşındaki Erzade Yalçıntaş “Cerattepe ’de madene kesinlikle hayır diyorum. Memleketimizi çöl etmesinler, yeşilimizi soldurmasınlar. Arılarımızı balıklarımızı öldürmesinler doğamızı kirletmesinler” diyerek mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini vurgulayarak, “Desinler ki seni burada öldüreceğiz madeni de durduracağız, hemen yatarım bıçak altına beni öldürsünler yeter ki Artvin kurtulsun. Ben gitmişim gideceğim kadar ama torunlarım torunlarımızın çocukları için yoksa bu yaştan sonra biz ne yapacağız” dedi.
İstanbul’da bulunan Artvin STK ve Platformlar adına konuşan Mustafa Melek, OHAL koşullarında doğa yanlısı mücadelenin zor olduğu dönemlerde Cerattepe mücadelesini Artvin dışına taşıyabilmek için çaba gösterdiklerini belirterek, “Bu anlamda bir araya geldik ve Artvin’in dışında İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Ankara, Sakarya gibi birçok ilde bu amaçla örgütlendik. Bu nedenle de böyle bir organizasyona katılmak için İstanbul’dan, Bursa’dan ve başka şehirlerden organizasyonlar yaptık” dedi. Organize edilen etkinliğe Artvin Valiliğince izin verilmediğine değinen Melek, “Benzer bir engellenmeyle İstanbul’da da karşılaşmıştık. Geçen kış İstanbul’da, Cerattepe Mücadelesine destek amacıyla 18 sanatçını katılacağı bir konser organize etmiştik, Bu konserimiz de yine benzer gerekçelerle engellenmişti” dedi ve bu sebeple yapılan etkinliğe katılmanın Artvin’deki doğa mücadelesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan valiliğin izin vermemesinin etkinliği bir piknik ve sohbet etkinliğine dönüştürdüğünü söyleyerek, “Esasında bugün burada bir forum yapılacaktı Çoruh Park’ta da bir konser düzenlenecekti. 25 Temmuz’da Artvin Valiliğine başvurduk. Ne yazık ki son 2 gün kala mesai bitimine doğru sudan bahanelerle etkinliğimizi valilik iptal etti” diyerek yapılan etkinliğin tüm Artvinli STK’ler tarafından düzenlendiğini fakat etkinliğin istenildiği gibi olmamasını söyleyerek “Bu yasaklamanın anlaşılabilir bir tarafı yok. Biz insanların başına zehir dökmüyoruz onlara zarar vermiyoruz biz sadece burada, Artvin’in en önemli yaşam alanlarından olan Kafkasör’de pikniğimizi yapıyoruz şu anda” dedi.
Forum’da konuşan Halk Evleri Eski Genel Başkanı Abdullah Aydın, Artvin’in her yerinde maden arama çalışmasının var olduğunu bunlardan birisinin de HOD maden olduğuna dikkat çekti. Aydın; “HOD maden maden arama çalışmasını yapıyor. Daha maden çıkarılmadan, şimdiden borsada işlem görerek birileri para kazanıyor. Benim akrabalarımdan birisi bana dedi ki, halkın rızkına engel olma!. Bu rızık falan değil, HOD’un Artvin’in yok oluş projesidir. Buradan bir kere daha söylüyorum” dedi.
YAR-SAV kurucu Başkanı hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu, Cerattepe davasının Anayasa mahkemesinde olmasına rağmen henüz karar vermemesini de değerlendirdiği kısa açıklamasında, ”Cerattepe Davası Artvin Halkı’nın haklı davasıdır. Anayasa Mahkemesinde bekleyen davaya henüz bakılmıyor. Anayasa Mahkemesi bu davaya ne zaman bakacağını bilemiyoruz. Şu süre içinde bakacak diye bir hüküm de yok. Artvin Halkı burada geleceğini, yaşam alanlarını korumak için 25 yıldır mücadelesini veriyor. ”dedi.
Emekli öğretmen Hasan Yavuz (74) babası ile birlikte ormana gittiği yıllardan bir anısını paylaştı. Yavuz. “ Rahmetlik babam ile ormana patkı kesmeye gidiyoruz. Yalnız bir ağaç vardı. Ona doğru yöneldim tam kesecekken babam bana, ‘Oğlum ne yapıyorsun. O ağaç kesilir mi. Bak burada 5 tane sık ağaçlık var. Bunlardan 3’ünü kesip seyreklediğimizde hem diğer fidanlar rahat büyür hem de haşar almış olursun. Doğayı korumamız gerektiğini bundan 65 yıl önce babam bana öğretmişti. Şimdi bu madenciler ağaçları, doğayı toptan yok ediyor. Bu doğa sayesinde buradayız. Niye herkes gölgeye, ağaçların gölgesine kaçıyor. Bunun cevabı bize her şeyi anlatıyor. ” Dedi.
Ankara, İzmir, Bursa STK’ları adına kısa konuşmalarda bulunan STK temsilcileri, Artvin Halkı’nın yaşam alanları mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğini dile getirerek, günün anısına çekinilen fotoğrafların ardından Cerattepe etkinliği sona erdi. Konuklara yerli sebze, yemek ve döner ikramı yapıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.08.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle