Kadın Sivil Toplum Kuruluşları daha görünür olmalı. Kadınlar toplumun her kesiminde örgütlü olarak karşımıza çıklamı. Erkeklerin egemen olduğu STK’larda işleyiş tek döngü halinde işliyor. Kadınların olmadığı STK’larda disiplin, saygı da işlemiyor. Artvin STK’ları içinde de durum böyle. 48 dernek 5 vakıf, 4 federasyonun olduğu İstanbul’daki STK’larda kadın sayısı elle sayılır kadar. Ancak Hopalılar Derneği bir ilke imza atarak tüm yönetimini kadınlardan oluşturmuş. 9 kişilik yönetimin (sadece idari işleri yapan, her yönetimde var olan Orhan Karaman hariç) sekizi kadınlardan oluşuyor. Biz yanlarında duran erkekleri de alkışlıyoruz. Başarılı işlere imza atan Hopalılar Derneği yönetiminden “Bizde herkes başkan” diyen Nur Serpil Çapan ile söyleşi yaptık.
Serpil Hanım, başkanlığa nasıl geldiniz?
30 yıldır devam eden “gün” gurubumuz var. Eski dernek merkezinde başladığımız ve bugünlere taşıdığımız bir kadınlar buluşması da diyebilirsiniz. Bu pazar (15 Ekim) Hopalılar Derneği’nin kuruluşunun 20. yılını kutlayacağız. Bizlere bu güzel yeri armağan eden büyüklerimize, katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. Minettarız. Bina 3 kattan oluşuyor, son katı biz kadınlara ayırdılar. Bulaşmalarımıza yeni arkadaşlar da katıldı. Bazan 40-50 kişiyi buluyoruz. Bu vesileyle de dernekle ilgilenmeye başladık. Erkekler kadınların olduğu yerde davranış, söylem ve hareketlerini kontrol altına almak zorunda kalıyorlar. Dernekte olmamızla bunu sağladık. Nakış, resim ve folklör kursu ile devam ettik. Türk Sanat Müziği Korosu’nu oluşturduk. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde çalışmalarımızı sunduk. Çok beğenildi. Yurtiçi-yurdışı Kültür gezileri yaptık. Geçmişteki yönetimlerde birkaçımız görev aldık. Çalışmalarımız başarılı bulununca da bir önceki yönetim tarafından “Hep buradasınız ve faaliyetleriniz de anlamlı. Artık görevi siz alın, biz biraz nefes alalım” diye düşündüler ki görevi biz kadınlara verdiler. Arkadaşlar arasında “yapabilirmiyiz” dedik, herkes hevesli göründü. Bir yönetim oluşturduk, “başkan da sen ol” dediler, 18 aydır başkanlığını yürütüyorum! Ama burada hepimiz başkan, hepimiz üyeyiz, aramızda görev dışında ayrım yok, birlikte bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.
Kendi aranızdaki görev dağılımı nasıl?
Görev dağılımı diye bir şey yok. Toplanıyoruz, gündemde bir konu varsa, herkes fikrini söylüyor. Kabul veya red edilmesi oy çokluğu ile oluyor.
Başkan olarak ilk neyi düşündünüz veya yaptınız? Erkekler nasıl baktı?
Erkeklerimiz hep desteklediler, yanımızda oldular, yüreklendiriyorlar. Dernek aidatlarını zor topluyoruz. Bunun için de kendimizi daha çok tanıtmak, daha çok etkinlikle sesimizi duyurmak istiyoruz Öğrencilerimize burs vermeye devam ediyoruz. 41 başarılı öğrencimize desteğimiz sürüyor. Amacımız; Hopa’da eğitimde zorlanan öğrencilerimize küçük de olsa destek olmak. Biz kadınlar olarak, bu yıl kız öğrencilere özen gösterdik. Artvin’deki köy okullarına 3 kez kırtasiye ve giyecek desteği verdik. Yüzleri gülüyorsa, biz de mutlu oluyoruz. Kasım ayında da yeni bir okul bulup yardımımızı yapacağız.
İstanbul’daki STK’larla çok fazla bağınız yok. Bir nedeni var mı?
Hiçbir nedeni yok. Çok fazla dernek var, vakıflar da çoğaldı. Federasyonu bilmiyorduk, Artvinliler olarak 4 ayrı federasyon olduğunu sizden öğrendik. Bunlar ne yaparlar, niçin oluştular bilmiyoruz, Hiç bir federasyon gelip bize “şu amaçlar için oluşum içindeyiz” demediler. Vakıfların dışında herkes kendi etkinliğini ya da faaliyetini sürdürüyor. Biz de saygı gösteriyoruz. Etkinliklere davet bile almıyoruz. Ama Laz Sima Kültür Derneği, Hemşinliler Hizmet Vakfı ve Arhavililer Derneği’nden haberdarız.
Derneğin hikâyesi. . .
İstanbul'daki Hopalılarla Hopa'daki hemşerilerimiz arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak, kültürel, sosyal, sportif, eğitim, turistik, folklorik ve benzeri faaliyetleri desteklemek, geliştirmek ve düzenlemektir. Ticari amaç güdülmeden yukarıdaki amaçlara dönük çalışmaların yapılabilmesi için gerekli görülen menkulleri işletmek, kiralamak, devretmek, devralmak, satınalmak veya satmak, İstanbul çevresinde iskân eden Hopa'lılar arasında birlik ve sosyal dayanışmayı sağlamak için gerekli organizasyon ve etkinlikleri yapmaktır. Hopa'daki sağlık ve eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesi için yatırım ve organizasyonlar yapmak, maddi imkânsızlıktan okuma imkanı bulamayan yetenekli hemşerilerimiziokutmaktır. Tüm bu faaliyetler için gerekli maddi kaynak teminine yönelik gayrimenkul almak, arsa alıp bina yapmak, gayrimenkulü işletmek, kiraya vermek, satmak ve trampa etmektir.
HOPALILAR DERNEĞİ KURUCULARI
Başkan
Rahmi KÜÇÜK
Üyeler
Abdülkadir ORMAN
Akman ALKUMRU
Ali Ergun VATAN
Nedim CİHAN
Necmettin Aydın
Nizamettin OSMANAĞAOĞLU
Muhittin ÇAPAN
Sabit Yaşar ŞAHİN
Tuncer CİNER
Mehmet Cemal YALÇIN
Günaydın ORMAN
Ömer ALİBAŞOĞLU
Kemal ÇAKMAK
Yüksel KÖKSAL
EMİNE ÇAPAN: Zonguldak’ta doğdum. Hopa/Abuislah’lıyım. Orhan Çapan’ın eşiyim. Evhanımıyım. 2 oğlum, 4 torunum var. Emeklilik hayalimdi; böyle bir oluşumun içinde olmak, birilerini destek olmaktan büyük mutluluk duyuyor, keyif alıyorum. Onların mutluluğunu görmek bizleri onure ediyor.
NUR SERPİL ÇAPAN 1959’da İstanbul’da doğdum. Esenkıyı’lıyım (Abuislah). Annem Arhavili, Babam Abuislahlı. Liseyi Galatasaray Lisesi’nde, Üniversiteyi de İstanbul İktisat’da tamamladım. Emekli olana kadar kendi şirketimizde çalıştım. Halim Çapan ile evliyim. Eşimle aynı köydeniz. İki kızım var, biri evli. 2 torunum var. İstanbul Hopalılar Derneği’nde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
AYNUR AKSOY 1964 Artvin/Hopa doğumlum. Evli, iki çocuğum var, eşim Necati Aksoy Sarp Köyü’nden. Yönetimdeyim, çok güzel şeyler yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz. Hopalılar Derneği Türk Sanat Müziği Korosu’nu yönetiyordum, şimdi Neşeli Muhabbet Derneği, derneğimizde çalışmalarını sürdürüyor. Mutluyuz.
CANAN KÜÇÜKALİ 1957 İstanbul-Maltepe doğumluyum. Her zaman Karadeniz ruhunu, kültürünü yaşattık. Aileden bu kültürü aldık. Laz ve Karadenizli olduğumuzu hissettik. Hopa’da 8 yıl Edebiyat Öğretmeni olarak çalıştım. Emekli olduktan sonra da bü kültüre yakın olan arkadaşlarımla bu dernekte buluştuk. Güzel şeyler yapmak istiyoruz. Katılımın daha çok olmasını arzuluyor. Hemşeri ruhunu yansıtmak istiyoruz. Önemli olan aynı çatı altında toplanabilmek.
SALİHA AYDIN 1972 Yalova doğumluyum. Annem Hopa/Ardala Köyü’nden. Yıllar önce Dedemler göç ederek Yalova’ya yerleşmişler. Babam Yalovalı. 1989 yılında Necmettin Aydın’la evlendim. Bir oğlum iki kızım var. Her yıl Hopa’ya gideriz. Oradaki insanları da çok seviyorum. Çocuklarım da öyle. Uzun zamandır Hopalılar Derneği’nde biraradayız.
ARZU TUZCUOĞLU CİNER 1976 Artvin/Hopa doğumluyum, İlköğretim ve Liseyi Hopa’da tamamladım. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Buro Yönetimi okudum. Fikret-Ayçe Tuzcuoğlu’nın kızıyım. 3 kardeşiz. Levent Ciner ile evliyim. Yener ve İlknur adında İkiz çocuklarım var. Dernek, memleketimin insanlarının buluştuğu bir yer olmasının yanı sıra öğrencilere ve yardıma ihtiyacı olan insanlara katkı sağlamak amacında olması beni mutlu ediyor.
ARZU TURAN 1971 Hopa doğumluyum. Lesiyi Nişantaşı Kız Lisesi’nde okudum. Üniversiteyi Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakultesi’nde tamamladım. Mesleğimde sağlık sektöründe satış/pazarlama müdürü olarak devam ettim. Hopalılar Derneği’nde olmamım nedeni, birlik ve beraberliğimizi sağlıyacak projelerde yer almak ve hemşerilerimle vakif geçirmek. Öğrencilere ve ihtiyacı olanlara destek olmak beni huzurlu kılıyor.
SİNEM CİNER ÇİFTÇİ 1975 istanbul doğumluyum. İşletme lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktoramı Bankacılık -finans alanında tamamladım. İş hayatına '98 yılında sermaye piyasalarında başladım. Park elektrik iç denetim müdürlüğünden 2013 yılında ayrıldıktan sonra müstakil olarak finansal danışmanlık hizmeti vererek iş hayatına devam etmekteyim. Evli ve 2 çocuk annesiyim
ORHAN KARAMAN 1954’de İstanbul’da doğdum. İlk, Orta ve liseyi Hoıpa’da okudum. 1978-1997 arası polis memuru olarak görev yaptım. 8 dönemdir Hopalılar Derneği’nin muhasip üyesiyim. İdari işlere bakıyorum. Kadınların çalışmalarını beğeniyorum, daha iyi yol aldığımızi, bunu da kadınların disiplinli, özverili ve sevrek yapıyor olmalarına bağlıyorum. Evliyim, 2 kızım bir torunum var.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.11.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle