Yurt dışına günübirlik çıkışlarda alınmayan yurt dışı çıkış harcı 70 YTL Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırıldı. Sınır kapılarına gönderilen genelgede turistik amaçlı yurt dışı gezisine çıkacak olan Türk vatandaşlarının 70 YTL'yi ödemek zorunda olduğu belirtildi. Sarp Sınır Kapısı'ndan Gürcistan'a günübirlik ziyaret yapanlar kendilerinden istenen çıkış harcı karşısında şok oluyorlar. Türkiye Cumhuriyet Hükümeti ile Gürcistan Hükümeti arasında imzalanan anlaşma ile her iki ülke arasındaki vizeler karşılıklı olarak kaldırılmasına karar verilmişti. Bu karar 26 Ocak 2006 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğü girdi. Bu tarihte bir açıklama yapan T. C Batum Başkonsolosu Şevki Mütevellioğlu, "Vizenin kalkmış olması bölge turizmi ve ekonomisine büyük canlılık getirecektir" demişti.
Vizesiz geçiş uygulanmaya başlanmasının üzerinden henüz iki ayı geçti. Daha önce yurt dışına çıkışlarda 48 saatten az günübirlik ziyaretlerde yurt dışı çıkış harcı alınmıyordu. Bu sürenin aşılması durumunda yurt dışından dönen Türk vatandaşlarından 70 YTL yurt dışı çıkış harcı alınıyordu.
Her iki ülke halkı vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasının ardından karşılıklı olarak turistik gezilere başlamıştı. Ancak, Maliye Bakanlığı'nın önerisi ile 28 Mart 2006 tarih ve 2006/10177 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile ilgili kanunun 4. madensinin (n) fıkrası değiştirilerek, "Bu muafiyet sadece dini bayramlarda sınır komşusu ülkelere 3 günü geçmeyen ziyaretler yurt dışına çıkış harcından muaf tutulur" şeklinde değiştirildi.
Günübirlik ziyaret yapmak için Sarp sınır kapısına gelen Türk vatandaşları istenen 70 YTL yurt dışı çıkış harcı nedeniyle Batum'a geçmekten vazgeçiyorlar. Vatandaşlar tepkili; "Daha önce 15 dolar (20 YTL) karşı tarafa vize ücreti ödüyorduk. Şimdi karşı taraf bunu bizde almaktan vazgeçti ve bu Şubat ayı başında uygulanmaya başladı. Ancak bizim hükümetimiz daha önce 2 gün yurt dışında kalanlardan bu harcı almıyordu. Bu nasıl iştir anlamadık. Her çıkışta 70 YTL ödemek zorunda kalıyoruz. Bu hükümetin anlaşılmaz tutumudur" dediler.
Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sinan Altunsoy'da karara tepkili. Altunsoy, "Vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması ile birlikte 2006 yılının turizm ve ticaret açısından Artvin'e canlılık getireceğini düşünüyorduk. Bu karar karşısında şok olduk. Bu kararın uygulamadan kaldırılması için sınır ticareti yapılan illerin ticaret ve sanayi odası başkanları ile bir araya gelerek Ankara'da gerekli girişimleri yapıyoruz. Üst birliğimiz TOBB'unda bu konuda girişimleri söz konusu. Biz kararın hemen yürürlükten kaldırılmasını bekliyoruz. Yoksa hem ticaret ve hem turizm açısından ülkemiz ve sınır il ve ilçeleri büyük darbe yiyecektir" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.04.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle