Hükümetin, Türkiye'den çıkışta almaya başladığı sınır harçlarına, taşımacılık sektörünün her kesimden tepki gelmeye devam ediyor. Bizler de gelen tepkilere sayfalarımızda sıklıkla yer veriyoruz. Bundaki amacımız, yetkililerin vatandaşın düştüğü durumu görüp, bu uygulamaya bir an önce son vermeleri. Ancak sınır harcı uygulamasına tepkiler çığ gibi büyürken, hükümet sessiz kalmayı tercih ediyor. Umarız sayfamızda 50 dolar uygulaması aleyhine yayımladığımız bu yazılar, ilgililere ulaşır ve sorun en kısa zamanda çözülür.
Yeni uygulamada günübirlik geçişlerde dahi alınmaya başlanan sınır harcının devlete kazandırdığından çok götürdüğünü ifade eden STÖ'leri başkanları uygulamadaki genel mantığı da anlamada zorlandıklarını ifade ediyorlar. Konu ile ilgili ilk tepkiler Hopa TSO Başkanı Sinan Altunsoy ve Artvin İşadamları Derneği başkanı Şenol Topaloğlundan gelmişti ve her iki başkanda Sınır harçlarının kaldırılması noktasında girişimlerde bulunmuşlardı. Hopa TSO Başkanı Sinan Altunsoy konuyu üst birlikleri olan TOBB yönetimine kadar götürmüş ve TOBB Organizesi ile yapılan toplantıda bile devlet adına toplantıya katılanlar uygulamanın genel mantığını açıklamada yetersiz kalmışlardı. Konunun bakanlık düzeyinde de çözümü noktasında girişimlerde bulunulmaya karar verilmişti. , devlete ek gelir sağlarken; vatandaşın düştüğü durum hiç de iç açıcı değil.
Şoförler evlerine ekmek götüremiyor
Bu uygulamaya son tepki, Doğubayazıt Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Fatih Tanrı kulu'ndan geldi. Tanrı kulu, sınır harcı uygulamasının bölgedeki tüm şoförleri ekonomik açıdan olumsuz etkilediğini ifade ederek, esnaf odasına kayıtıl yaklaşık 100 şoförün evine ekmek götüremez duruma geldiğini belirtti.
Elimizden ekmeğimizi alıyorlar
Konuyla ilgili defalarca kez Ankara'ya gidip Kürşat Tüzmen ile görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını kaydeden Tanrıkulu, "Bize derdimizi soran yok. Neden sınır bölgelerindeki insanların ekmeklerini elerinden alıyorlar?" diyerek tepkisini dile getirdi.
Sınır geçiş belgesi için turinge verdikleri 2 bin 500 doarın boşa gittiğini savunan Tanrıkulu, "Aracımız için 2 bin 500 dolar depozito yatırdık. Pasaporta da yaklaşık 300 YTL verdik. Bu masrafların hepsini topladığımızda çöpe giden bir para olarak görüyorum. Çünkü bize hiçbir faydası dokunmuyor. "diye konuştu.
Sınır harcı kaldırılsın
Bu uygulamaların şoför esnafını mağdur etmekten başka bir işe yaramadığını belirten Tanrıkulu, sınır harcı uygulamasının bir an önce kaldırılmasını istediğini vurguladı.
50 dolar iki günlük kazancımız
Sınır bölgelerinde hizmet veren araç tamircileri de 50 dolar uygulamasından dertli. Araç geçişi olmadığı için, onların işleri de tamamen bitmiş vaziyette. Birçok tamirci dükkânını kapatma noktasına kadar gelmiş.
Bunun yanında sınır ticareti yaparak ailesini geçindiren bir çok vatandaş da uygulamadan olumsuz etkileniyor. Vatandaşlar, sınır kapısından geçerken verecekleri 50 doların, iki günlük kazancı olduğunu dile getiriyor.
Uygulama, akrabalık ilişkilerini de öldürüyor
Günübirlik geçişlerde alınan harç, yalnızca sınır bölgelerinde hizmet verenleri değil, bu bölgede yaşayanları da etkiliyor. Akrabalarının birçoğu sınırın diğer tarafında bulunan vatandaşlar, 50 dolar uygulaması nedeniyle kardeşlerini dahi göremiyorlar. Günübirlik geçişlerde alınan harç, akrabalık ilişkilerini de öldürüyor.
"50 dolara" muhalefetten de tepki geldi.
Sınır harcı uygulamasına muhalefetten de tepkiler geliyor. CHP Iğdır milletvekili Yücel Artantaş, Mecliste gündem dışı söz alarak, hükümeti sınır harcı uygulamasında geri atmaya çağırdı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP Iğdır milletvekili Yücel Artantaş bu uygulamayla öncelikle kapılarından akrabalarını görmek için gidenlerin mağdur duruma düşeceğini dile getirerek, "Ziyaret içi gidenlerle birlikte ekmek parası için sınırdan geçiş yapanlar da olduğu yerden kımıldayamıyor" diye konuştu.
Ermeni ablukası altında bulunan Nahcıvan'a Kıbrıs satüsü verilmesi için uğraştıklarını söyleyen Artantaş, harç uygulamasının bu çabanın tam tersi bir sonuç doğuracağını savundu.
Sınırın ötesindekiler de bizim kanımızdan
Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan da yaptığı açıklamada Dilucu sınır kapısının diğer kapılarla bir tutulmasının kabul edilebilir olmadığını vurgulayarak, "Dilucu'nun karşısında bizim dilimizi konuşan, bizim kanımızı taşıyan ve gerektiğinde bizden yardım bekleyen insanlar var. Ancak bu 50 dolar uygulaması herkesi yerine çiviledi" yorumunda bulundu.
Arslan, bu uygulamanın Nahcıvan Türk'ünü açlığa mahkum ederek, Iğdır halkını da ekonomik krize sürükleyeceğini söyledi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.06.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle