Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hızla artan uluslararası ticarete paralel olarak, Türk gümrüklerinin de bilgisayar ve elektronik altyapı sistemlerini yenilediğini belirtti. Bu amaçla yeni bilgisayarlı transit sisteminin, Türkiye'deki 147 gümrük idaresinde 1 Ocak 2012'den itibaren uygulanmaya başlandığını ifade eden Yazıcı, söz konusu sistemin 2012'nin ortalarına doğru da Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı gümrük transit sistemine entegre olacağını kaydetti.
Mevcut durumda mal taşıyan bir TIR'ın her ülkenin giriş ve çıkışında transit beyannamesi vermesi gerekiyor. ''Bilgisayarlaştırılmış Transit Sistemi, ağırlıklı olarak kara ulaştırmasında kullanılacak. Bakan Yazıcı, "Yeni sistemle Konya gümrüğünden verdiğimiz bir transit beyannamesinin bilgileri, geçiş yapılacak tüm ülkelerin gümrük idarelerine bilgisayar üzerinden anında ulaştırılacak. Dolayısıyla geçiş ülkelerindeki gümrükler, sistem bilgisine daha önce sahip olacağı için o TIR daha gelmeden risk analizlerini yapmış olacak. Bu sayede Konya'dan yola çıkan bir TIR, başka bir belge düzenlenmesine ihtiyaç duyulmadan malını götüreceği ülkeye varana kadar işlemlerini daha hızlı yaptırmış olacak'' dedi.
Bakan Yazıcı, yeni uygulama ile sınır geçişlerinin kolaylaşacağını, belge sayısının azalacağını, nakliyatçılar açısından maliyetlerin düşeceğini, ihracat işlemlerinin hızlanacağını ve ihracatçıların rekabet gücünün artacağını belirtti. Yazıcı, aynı şekilde 1 Ocak 2012'de uygulamaya geçilen yeni özet beyan sistemiyle de artık ithal edilecek mallar hakkında önceden gümrük idarelerine bilgi verilmesinin zorunlu olacağını söyledi.
Ürün gelmeden, ürünün beyanı gelecek
Bu sistemle ithalatın daha güvenli hale geleceğini anlatan Yazıcı, şöyle konuştu ''Mevcut durumda örneğin bir gemi, ithalat işlemi için ülkemizin limanına yanaştıktan sonra yüküyle ilgili özet beyan veriyor, daha önce herhangi bir bildirim alınmıyor. Şimdi ise o gemi ülkemiz karasularına girmeden önce yüküyle ilgili özet beyanı vermek zorunda olacak. Bundaki amaç, bir eşya henüz ülkemize gelmeden önce o eşyanın insan sağlığına, hayvan sağlığına ve çevreye zararı olup olmadığı önceden araştırılmış olacak, risk analizi yapılacak ve zaman kazanılacak. İthal edilecek o mal tehlikeli ve yasak ise ülkeye girişi, henüz ülkemize gelmeden engellenecek. Aksi takdirde örneğin gemi geliyor limana yanaşıyor ve belgelerini verdikten itibaren artık bizim karasularımızda oluyor. Dolayısıyla içinde radyoaktif ve tehlikeli bir madde de olsa bunu bir noktada geri gönderme şansınız olmayabiliyor. Çünkü gemi bizim liman sahamıza girmiş oluyor. ''Yazıcı, gümrüklerde uygulanacak yeni sistemlere ilişkin bilgi vermek amacıyla geçtiğimiz hafta havayolu, lojistik ve yer hizmetleri sunan firmalar ile hızlı kargo şirketlerinin katıldığı toplantılar yapıldığını kaydetti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.01.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle