Trabzon'da Düzenlenen "Ladin Sempozyumu"nda Zararlı Böceklerin Doğu Karadeniz'deki Ladin Ormanlarının Üçte Birini Kuruttuğu Bildirildi. Böceklerle Yapılan Biyolojik Ve Biyoteknik Mücadelelinin İse Yetersiz Kaldığı Belirtildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Hasan Saka Salonu'nda "Ladin Sempozyumu" düzenlendi. Sempozyumun ilk konusu, Ladin ağaçlarına zarar veren böcekler ile yapılan mücadele oldu. Kafkas Üniversitesi Artvin Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cantürk Gümüş, "Dendroctonus micans ile Ips typographus" adlı zararlı böceklerin Türkiye'ye 1963 yılında Gürcistan'dan girdiğini söyledi.
Etkisini giderek artıran ve son 10 yılda binlerce hektar alanı etkisi altına alan böceklerin Ordu-Artvin arasındaki ladin ormanlarının üçte birini kuruttuğunu söyleyen Gümüş, "Doğal bir kıyım yaşanıyor. Ormanlarımız tümüyle yok olma tehlikesi altında" dedi.
EROĞLU: YANGINDAN DAHA TEHLİKELİ
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Eroğlu da, bu felaketin kamuoyunun gündemine getirilmesi gerektiğine işaret etti. Böceklerin ormanları her geçen gün yok ettiğine değinen Eroğlu, yaşanan kurumanın orman yangınlarından çok daha geniş ve önemli olduğuna işaret etti.
Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki ladin ağaçlarının kabuğundan içeri giren böcekler, ağacın suyu ile besleniyor. Susuz kalan ağaç bir süre sonra kuruyor. Orman Genel Müdürlüğü zararlı böceklerle mücadeleyi anti böcek üreterek de yürütmeye çalışıyor.
EN BÜYÜK ZARAR ARTVİN HATİLLA MİLLİ PARKI'NDA
Üretilen "Rhizophagus grandis" adlı böcek, zararlı böceklerin bulunduğu ağaçların gövdesine yerleştiriliyor. Bu böcekler zararlı böceklerle besleniyor. Ancak zararlı böcekler yararlı böceklerden çok daha fazla ürediği için istenen başarı elde edilemiyor.
Zararlı böcekler en büyük zararı Artvin Hatilla Milli Parkı'na verdi. Parktaki ladin ağaçlarının yüzde 75'i kurudu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.11.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle