Orman Bölge Müdürü A. Köksal Coşkun burada yaptığı konuşmada kısa bir kurum tanıtımının ardından şöyle devam etti; 'Artvin ormanlarının en büyük düşmanı böcek. Böcekler kaynaklara göre yangının 5 katı kadar zarar veriyor. Bizim böcekle mücadele çalışmalarımız iki şekilde devam ediyor. Bunlardan birincisi biyolojik mücadele. Böcekler zayıf düşen ağaçları kurutuyor. Ancak, böcekle mücadelede oldukça mesafe kaydettik. Her geçen gün böcekten dolayı kuruma azalıyor. Böceğin verdiği zarara dumansız yangın diyorlar. Hatta bilim adamları yangının faydasını tartışmaya başladı. '' dedi. Diğer bir mücadele şeklinin de biyoteknik mücadele olduğunu söyleyen Coşkun, bu mücadelenin de tuzakların içerisine feromon dediğimiz koku salan bir tozla zararlı böceklerin çekilmesi olduğunu kaydetti. Bu zararlı böceklerden aynı zamanda yararlı böcek oluşturmakta yararlandıklarını ifade eden A. Köksal Coşkun; ' Bu faydalı böcekleri laboratuarda üretiyoruz. Böcek üretimi konusunda Artvin Bölge Müdürlüğümüz Türkiye' ye örnek oluyor. Gürcistan ve diğer Bölge Müdürlüklerine Şube Müdürümüzü göndererek onlara bu işi nasıl başardığımızı anlatıyoruz. '' dedi.
Toplantıda Vali Cengiz Aydoğdu'nun isteği üzerine Kaymakamlar ve İşletme Müdürleri görev yaptıkları İlçelerde ki konuyla ilgili sorunlarını ve çözüm önerilerini aktardılar.
Vali Aydoğdu'nun Orman Bölge Müdürü A. Köksal Coşkun' a botanik bahçesi çalışmasının ne durumda olduğunu sorması üzerine Bölge Müdürü Coşkun, 'Botanik bahçesi konusununda toprak analizlerinin, hem fiziksel hem de kimyasal analizlerin yapıldığını, mevcut yerin bu iş için çok uygun olmadığını ve bu iş için Mayıs ayı içerisinde yer tespiti yapılacağını düşündüğünü söyledi.
Bunun üzerine Vali Aydoğdu, benin orada gönlümden geçen şu; Artvin' in bitkisel anlamda zenginliğini biliyoruz. Bir değil de bir kaç botanik bahçesi tespit edebiliriz. Biri Yusufeli tarafında, biri Şavşat tarafında biri de sahil Borçka tarafında olabilir. Oraya mütekabil bir botanik bahçesi diyebilmemiz için 3035 yıl geçmesi lazım. Korumaya alıp bırakırsak, ufak tefek müdahalelerle kendi haline bırakılırsa ve bizden sonrakilerde bunu devam ettirirse Artvin' de 2030 sene sonra güzel bir botanik bahçesi oluşur. Benim düşüncem bu. Bu, Artvin için çok önemli. Coğrafya olarak Türkiye' de bu imkâna sahip belki 56 yer kalmıştır. '' dedi.
İl Çevre ve Orman Müdürü Ethem Boz' da yaptığı konuşmada; ' İlimiz' de bulunan Milli Parklardan birinin Hatila Vadisinde, diğerinin ise Karagöl-Sahara' da olduğunu, Biyosfer rezerv alanının Borçka Camili' de, Tabiat Koruma Alanları'nın ise Camili-Gorgit, Camili-Efeler ve Çamburnu'nda olmak üzere 3 yerde olduğunu belirtti. Borçka Karagölle ilgili master planının çalışmaları konusunda Genel Müdürlükleriyle görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Ethem Boz, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce 2009 yılında 3100 hektar alanda 1. 500. 000 adet fidan dikimi planlandığını, diğer Kurumlar tarafından ise 300 hektar alanda 250. 000 adet fidan dikilmesi planlandığını söyledi. Ayrıca, İlimizde 20082012 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde 38. 650 hektar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon ve mera ıslahı çalışmalarının yapılması planlanmıştır. '' dedi.
Vali Cengiz Aydoğdu, toplantının sonunda yaptığı konuşmada;'' Arkadaşlar özet olarak Karagöllerle ilgili bir çalışma yapacağız ve takip edeceğiz. Karagöllere bu sene bir düzen vermek istiyoruz. Sahamızı tanıma, sahip çıkma ve gelecek turistik ziyaretçilerin yönlendirilmesi ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. HES'lerin takibi ile ilgili de bir komisyon oluşturuyoruz. Ayrıca katı atıklarla ve evsel atıklarla ilgili bir komisyon oluşturulacak ve en azından 1-2 köyde pilot denemeyi gerçekleştireceğiz. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Burada konuştuklarımız burada kalmayacak. Konuştuğumuz konuların çoğu herhangi bir ödeneğe ihtiyaç olmadan, sizlerin gayretiyle, iyi niyetiyle, birazcık çabanızla hayata geçirilecek şeyler. Sizlerden istirhamım, evet çok fazla kafamızdaki şeyleri hayata geçirebilmemiz için gereken imkânlara sahip değiliz ama ona sığınmayalım, bahane saymayalım. Bu kıt imkânlarla çok daha güzel şeyler yapabiliriz. Zaman zaman yapıyorsunuz, görüyoruz. Takdirlerimizi teşekkürlerimizi ifade ediyoruz, seviniyoruz. Yapanda seviniyor. Zaten başardığı işi yapan, ilk ödülünü de son ödülünü de kendisi alır. Hepinize hürmetlerimi arz ediyorum, iyi çalışmalar diliyorum'' dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.05.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle