CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, TBMM Genel Kurulu kürsüsüne üzerinde 'Yusufeli ve köyleri' yazan üstü yeşil altı beyaz renkli temsili tabut kutuyla çıktı.
Bayraktutan konuşmasında şunları söyledi “Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. Özellikle, televizyonu başında bizleri izleyen, Yusufeli'nden bizleri izleyen tüm hemşehrilerimi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, buraya tabutla geldim. Niye buraya tabutla geldim, onu anlatmak istiyorum. Geçen hafta içerisinde Yusufeli'nde hiçbir siyasal kaygı duymadan, bütün siyasi kimliklerini kenara bırakarak, Yusufeli'nin AKP'li Belediye Başkanı da başta olmak üzere, bütün siyasi partilerin temsilcileri Yusufeli'ni hicvederek, bir tabuta adını yazarak arkasında yürüdüler binlerce kişi. Neden biliyor musunuz değerli arkadaşlarım? Yusufeli'ni canlı canlı toprağa gömüyoruz. Yusufeli'ni de, ben Yusufeli'ni nasıl tarif edeyim değerli arkadaşlarım? Artvin'in en güzel ilçelerinden bir tanesi. Cezaevi yok, hırsızlık olayı hiç yok. Yusufeli'nden her türlü siyasal düşünce çıkar; sağcısı çıkar, solcusu çıkar, bir tek vatan haini çıkmaz, o kadar güzel Yusufeli'nin insanı ama biz bu insanı bir anlamda mağdur ediyoruz. Sayın Bakan burada, biraz sonra inşallah yanıtlar diye düşünüyorum değerli arkadaşlarım.
Yusufeli'nin problemi ne, onu anlatmak istiyorum. Bakın değerli arkadaşlarım, 2008 yılında, kamulaştırmaya ilişkin ciddi anlamda bir problem var. Yusufeli ilçesi komple barajın altında kalıyor. Bir ilçe düşünün, köyleriyle, insanlarıyla, sokaklarıyla, okullarıyla, anılarıyla, mezarlarıyla suyun altında kalıyor. İlçeyi yok ediyoruz değerli arkadaşlarım. 2008 yılında yeni ilçe kurulmasına ilişkin olarak yerleşim yerine ilişkin bir kanun çıkardık. 23'üncü Dönemde bu kanuna bizim Cumhuriyet Halk Partisinin çekinceleri vardı, milletvekilleri muhalefet etti ama Yansıtıcılar bölgesinde yeni bir ilçe kurulacak dedik, saygı duyduk. Aradan yedi yılı aşkın bir süre geçti, sekiz yıl oldu değerli arkadaşlarım, yeni ilçe merkeziyle alakalı olarak bir tek çivi çakılmadı, orada herhangi bir yol yapılmadı, herhangi bir şey yapılmadı. Ne zaman yapıldı biliyor musunuz değerli arkadaşlarım? Cumhurbaşkanlığı seçiminden önceki birkaç gün içerisinde, 30 Mart seçim kampanyasından önceki birkaç gün içerisinde yalandan oraya iş makineleri gönderildi, dozerler gönderildi, hiçbir şey yapılmadı.
Şimdi, Yusufelililer de diyorlar ki: "6 tane köyde ciddi anlamda kamulaştırma var, 17 köy komple kamulaştırılıyor. " Yusufeli komple kamulaştırılıyor değerli arkadaşlarım. Düşünebiliyor musunuz, bir kenti, bir ilçeyi canlı canlı suyun altına gömüyoruz; o nedenle bu tabutu buraya getirdim, o nedenle bu insanlar tabutla beraber eylem yaptılar. Şimdi, biz buna rağmen, 6 köyü kamulaştırmış olmamıza rağmen bu yerleşim yerinde herhangi bir şey yapmadığımız için, mezarlıklara ilişkin bir düzenleme bile yapmadığımız için insanlar nereye gideceklerini bilmiyorlar. O nedenle Artvin'i terk ediyorlar, Yusufeli'ni terk ediyorlar değerli arkadaşlarım. Bu konuya buradan dikkat çekmek istedim. Bakın, biraz önce de ifade ettim, kamulaştırma paralarına, kamulaştırma bedellerine ilişkin de ciddi sorunlar var.
Yusufeli'ndeki arazi kıt değerli arkadaşlarım. Türkiye'nin her yerinde toprak bir gayrimenkuldür. Toprağın menkul olması düşünülemez ama Yusufeli'nde toprak o kadar kıt ki toprak aynı zamanda menkul Yusufeli'nde. Yusufeli Cumhuriyet Savcılığına birisi birinin toprağını çalmış diye şikâyette bulunuluyor. Böyle değerli bir yer değerli arkadaşlarım. Ve biz bu ilçeye ilişkin olarak barajların yüzde 40'ı tamamlanmış olmasına rağmen, 6 tane köyde kamulaştırma işlemleri tamamlanmış olmasına rağmen hiçbir işlem yapmıyoruz, yerleşim yerine ilişkin herhangi bir işlem yapmıyoruz değerli arkadaşlarım.
Burada Hükûmeti şikâyet ediyorum. Sayın Bakan biraz sonra gelecek, burada açıklayacak. Zaten konuşmamdan sonra da bu tabutu götüreceğim, yürütme organının masasına koyacağım değerli arkadaşlar. Bunu anlatmak zorundayız.
Bakın, bütün Yusufeliler bugün bizi dinliyorlar. Geçen hafta içerisinde 5 bini aşkın Yusufelili -biraz önce de ifade ettiğim gibi- siyasal parti kaygısını kenara koyarak "Yusufeli yok ediliyor, Yusufeli insanı mağdur ediliyor. " diye kıyamet koparttılar. En çok oyu da size veriyorlar, o konuda da haksızlık etmeyelim, AKP'ye veriyorlar oyları da ama sizler sahip çıkmıyorsunuz.
Bakın, önceki dönem Başbakan geldi, Yusufeli'de konuşma yaptı, "Yusufeli insanını mağdur etmeyeceğim. " dedi. Daha sonra, Sayın Bakan geldi, hemşehrimiz Kadir Topbaş geldi, Faruk Çelik geldi, dedi ki: "Bir an evvel bunları halledeceğim, hiçbir kaygı duymayın. " Ama gelinen noktada hiçbir şey yok değerli arkadaşlarım. Kamulaştırma parasını alanlar Yusufeli'ni terk ediyorlar, Yusufeli'den uzaklaşıyorlar. Hükümetin bu anlamda buna mutlaka müdahale etmesi gerekiyor. Özellikle, yerleşim birimiyle alakalı, yerleşim yerine ilişkin bu mağduriyeti bir an evvel ortadan kaldırması gerekiyor, Yansıtıcılar bölgesinin de bir an evvel işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor.
Ayrıca, kamulaştırma bedellerini Türkiye'deki Kamulaştırma Kanunu'nun o dar çerçevesi içerisinde, sanki bir Konya Ovasıymış gibi değerlendirmenin dışında özel bir Yusufeli kanununun çıkartılması şarttır değerli arkadaşlarım. "Neden?" diyorsanız, başka bir Yusufeli yok ne yazık ki.
Yusufelililerin Hükümetten beklediği şu, diyorlar ki: "Gelin, yeni yerleşim yerinin temellerini atın, bir an önce inşaat başlayın. " Hükümet ne yapıyor biliyor musunuz değerli arkadaşlarım? Geçen hafta Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Artvin'e geldi, bir avukat bürosunun açılışını yaptı değerli arkadaşlarım; sizin Bakan Yardımcınız, bir avukat bürosunun. Kim biliyor musunuz bu avukat? Kendi yeğeni. [CHP sıralarından alkışlar (!)] Sizin Bakan Yardımcınız geldi, Yusufeli'de avukat bürosunun açılışını yaptı. Biz diyoruz ki: "Yeni yerleşim yerinin açılışını yapın. " Yusufeliler bunu talep ediyor. ”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.02.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle