CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Artvin'de yaşanan sorunlar hakkında konuşma yaptı.
Bayraktutan mecliste yaptığı konuşmada, “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, bizleri televizyonları başında özellikle Yusufeli’nde kıraathanelerde, kahvelerde, iş yerlerinde, evlerinde bu konuşmayı merakla izleyen bütün Yusufelili hemşerilerimi, Yusufeli'nin güzel insanlarını saygıyla sevgiyle selamlıyorum.
Değerli arkadaşlar, "Artvin" deyince Yusufeli’nde ciddi anlamda sorunlarımız var. Bu Parlamentoda birçok konuşma yaptım Yusufeli'ne ilişkin. Ne yazık ki bu sorunlar devam ediyor.
Bakın, Yusufeli sular altında kalacak Artvin'in en güzel ilçelerinden bir tanesi değerli arkadaşlarım. Ve bu işlem bitmeden hâlen ne yazık ki bir heyula, bir tehditle karşı karşıya Yusufeli. Nedir? Yusufeli'nin ilçe merkezinin üzerinde 200 metre yükseklikte bir viyadük çalışmasıyla alakalı bir belirsizlik devam ediyor değerli arkadaşlarım. Bir çalışma yapılmak isteniyor. Hemen bu viyadüğün altında 700 kişinin okuduğu Halitpaşa Ortaokulu var, kamu kurumları var, etkilenecek 20 civarında esnaf var, 100'e yakın konut var değerli arkadaşlarım. Büyük bir çalışma.
Yusufelili şunu merak ediyor: Bu çalışma ne zaman başlayacak? Buna ilişkin ihale yapıldı, bu çalışma Yusufeli halkını, Yusufeli'nin ekonomik durumunu tehdit ediyor. Bu Parlamentodan birçok kere konuştum değerli arkadaşlarım. Bakın, dedim ki: "Yukarıdaki yeni yerleşim yeri bitmeden, aşağıda yapılacak olan bir viyadük çalışması bir kenti canlı canlı toprağa gömmektir, bir kenti canlı canlı öldürmektir. " Ne yazık ki bugüne kadar herhangi bir ilerleme kaydedilemedi. 31 Mart seçimlerinden önce bir duraksama yaşandı. Burada eğer böyle bir çalışmayı başlatırsak Yusufeli'den tehdit alırız, seçimde bir yenilgiye uğrarız kaygısı taşındı. Şimdi, 2 Haziran baz alınarak ötelenmeye çalışılıyor sorunlar. Ben buradan, yüce Parlamentodan bütün Türkiye'ye, bizi dinleyen yetkililere haykırmak istiyorum: Yusufeli Türkiye'nin en güzel ilçelerinden bir tanesi. Olması gereken şu değerli arkadaşlarım: Öncelikle yeni yerleşim yerinin bir an önce tamamlanması gerekiyor. Yeni yerleşim yerinde 2. 500 tane bina yapılması gerekiyor. Şu anda tamamlanmış bina sayısı 330. 3 tane kamu binası tamamlanmış değerli arkadaşlarım. Hep tersinden yapıyoruz bu işleri. Niye bunları tersinden yapıyoruz anlayamıyorum.
Bakın, o yere getirilmek istenen bir su çalışması var, Tekkale köyünden, Yusufeli'nden. Yusufeli'nde, Tekkale köyünde bir müteahhide teslim ettiniz, üstenci beş ay sonra yeni yerleşim yerine gelen su çalışmasını terk etti. Şimdi, yeni yerle alakalı, bu suyla alakalı yeni bir ihale yapılmak isteniyor. Bu ihalede, şartnamede diyorlar ki: "İki buçuk seneye ancak bunu teslim edersin. " Bunu neden anlatıyorum değerli arkadaşlarım? Bu şu demek: Diyoruz ki, eğer bugün teslim edilmiş olsa, suyu bugün getirmiş olsalar yeni yerleşim yerine, iki buçuk yıldan önce yeni yerleşim yerine oturmak mümkün değil ki. 2. 500 binanın ancak 330'unu teslim eden devlet bunu… En aşağı beş yıldan önce, insanları oraya taşımak mümkün değil.
Değerli arkadaşlarım, özelikle Adalet ve Kalkınma Partisindeki arkadaşlarım; bakın, burada yaptığım konuşmalarda size hep şunu diyordum: Çuvalla size oy veriyor Yusufelili. Haksızlık etmişim, artık size oy da vermiyorlar değerli arkadaşlarım. Neden vermiyorlar? Bakın, 2009 yerel seçimlerinde yüzde 49 oy aldınız yerel yönetimde, çok güçlüydünüz. 2014 seçimlerinde aynı şekilde yüzde 49 oy aldınız değerli arkadaşlarım. Şimdi yüzde 43'e düştü, 6 puan düştünüz. Bizim bundan önceki her iki seçimde de oyumuz yüzde 6'tıydı, şimdi biz de yüzde 43, yüzde 44 oy alıyoruz değerli arkadaşlarım. Yani şunu anlatmaya çalışıyorum değerli arkadaşlarım: Yusufelili diyor ki, benim sorunuma çare bulacak, benim sorunumu Parlamentoya getirecek kim olursa olsun, hangi siyasal düşünceden gelirse gelsin ben ona destek veririm. O nedenle ben, Yusufelilileri, Yusufeli halkını buradan şükranla, saygıyla bir kere daha selamlıyorum ve sizlere, Hükûmete, yetkililere şunu iletiyorum: Bakın, bu sorunu göz ardı etmeyin değerli arkadaşlarım. Yusufeli’nde kamulaştırmayla alakalı sorunlar var. Kamulaştırma ciddi bir problem. Herhangi bir yerde böyle bir toprak parçası yok. Yusufeli’ de toprak parçası her tarafta gayrimenkul, Yusufeli'nde menkul. "Toprak çalındı. " diye savcılığa başvuran bir vatandaşımız var. Kamulaştırma Kanunu'nun dar kalıpları içerisinde insanları mağdur ederek bir yere varamazsınız değerli arkadaşlarım. Bir ilçeyi yok ediyorsunuz, bir ilçedeki yaşayanlara diyorsunuz ki: "Ben senin toprağını elinden aldım. " O ilçedekilere şunu söylüyorsunuz. Siz değerli arkadaşlarım, toprak altında kalan, su altında kalan bir beldenin sakinleri olarak hiç annenizin, babanızın, amcanızın, dayınızın mezarını açarak onu bir çuvala koyarak kalkıp başka yere gidip toprağa gömdünüz mü değerli arkadaşlarım? Gömdünüz değil mi? İşte, Yusufelili bunu yaşıyor. Buna rağmen Yusufelili şunu demiyor, diyor ki: "Devletimize bir zeval gelmesin, başımın tacıdır. " diyor ama bir şey istiyor, diyor ki: "Bu toprakların gerçek değeri verilsin. "
Ben Yusufeliliyi şöyle tarif ederim: Sağcı çıkar -Yusufeli toprakları verimlidir- solcu çıkar, devrimci çıkar, ülkücü çıkar, dindar çıkar, sosyal demokrat çıkar ama bu topraklardan bir tek vatan haini çıkmamıştır değerli arkadaşlarım.
O nedenle, Yusufeli’ ye, Yusufeliliye hak ettiği değeri verin diye yüce Parlamentodan bir kere daha sesleniyorum: Sözlerimi bitirirken diyorum ki: Hak yerini bulacak, Yusufeli kazanacak; barışla kazanacağız ve her şey daha güzel olacak.
Bu duygularla, bizleri televizyonları başında izleyen bütün Yusufelili hemşerilerimi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Sağ olun, var olun.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.05.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle