CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve Artvin Milletvekili Av. Uğur Bayraktutan TBMM Genel Kurulunda Artvin'in sorunlarına ilişkin gündem dışı söz alarak olay bir konuşmaya imza attı.
TBMM tutanaklarına geçen konuşmasında şu ifadelere yer verdi: ”Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; Artvin'in sorunları hakkında söz aldım. Yüce heyetinizi ve bizi televizyonları başında izleyen yurttaşlarımızı saygıyla selamlıyorum. Artvin kuzeydoğuda bir cennet. Geldiniz mi, gördünüz mü bilmiyorum ama doğası, denizi, yeşilin harmanlanmış olduğu bir kent. Şair çok güzel ifade ediyor -sizin sıralarınızda- Artvin'in eski valisi Cengiz Aydoğdu'nun güzel bir sözü var, diyor ki: "Artvin göğe komşu topraklar. " Artvinli olmayan biri Artvin'i bu kadar güzel bir şekilde tarif ediyor. Bunun dışında, şair diyor ki: "Artvin yağız bir delikanlıdır. " Dağlarına yaslandığınız zaman, ovalarında hırçınlığını gördüğünüz zaman, o yağmurunu, sisini, bulutlarını gördüğünüz zaman bir kentin ne kadar güzel olduğunu görürsünüz.
Bu Kentin Sorunları Var
Bu kentin sorunları var değerli milletvekilleri, bunları beş dakika içinde anlatmaya çalışacağım. Bunlardan bir tanesi, geçen burada yapmış olduğum konuşmada da söyledim, dünyanın en büyük Atatürk heykeli Artvin'de değerli milletvekilleri. 22 metre yüksekliğinde, gerçekten muhteşem bir Atatürk heykeli var. Bu Atatürk heykeli bir noter ağabeyimiz tarafından yapıldı. Ne yazık ki biz enerji kenti olan, barajlarla övünmüş olduğumuz bu kent bu Atatürk heykelini ışıklandıramıyor değerli milletvekilleri. Atatürk heykelinin altında bir ibare var "Atam senin izindeyiz. " diye. Bu cumhuriyet kenti Artvin'e gelen her yurttaş onu görüyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ışığı altında aydınlanıyor ama ne yazık ki biz bu kentin, dünyanın en büyük Atatürk heykelini ışıklandıramıyoruz. Sayın Bakana sordum ne kadar elektrik parası harcadık diye. On üç ayda 1. 300 lira harcamışlar. Yani bir evin aydınlatılmasıyla koskocaman bir heykeli ayda 100 liraya aydınlatıyorlar, bunu bir kere daha ifade etmek istedim.
Cankurtaran Tüneli Ne Zaman Faaliyete Geçecek?
Değerli dostlar, Artvin'e yapılan en önemli yatırımlardan bir tanesi -bir anlamda da Hükûmete teşekkür ediyorum- Artvin Cankurtaran Tüneli. Bakın, Cankurtaran Tüneli'nin ihalesinin yapılmış olduğu tarihte, temelinin atıldığı tarihte, 29 Ekim 2010'da ben partimizin il başkanıydım. Şimdiki Sayın Başbakan, Ulaştırma Bakanı geldi, Borçka'daki temel atma töreninde dediler ki: "Bu tünel ne kadar zamana teslim edilecek?" "Bu, dokuz yüz on güne teslim edilir. " diye yüklenici firma ifade etti. Gelinen noktada pazarlık yapıldı ve bunun iki yıl iki aya teslim edileceğine ilişkin yapımcı firmadan taahhütte bulunuldu. Arkadaşlar, aradan altı yılı aşkın süre geçti, yedi yıl oldu, Artvin'de Cankurtaran Tüneli ne yazık ki yapılmadı. Artvinliler bekliyorlar, "Cankurtaran Tüneli ne zaman faaliyete geçecek?" diye. O pazarlığı gayet iyi hatırlıyorum. Sayın Başbakana buradan sesleniyorum: Yaptığınız bütün ihalelerde yüklenici firmaların temsilcilerini çağırdığınız zaman pazarlık yapıyorsanız, eğer bunlar Artvin'deki gibiyse vay ülkenin hâline! Bunu bir kere daha ifade etmek istiyorum.
Bu Nasıl Rize Ve Artvin Havaalanı Oluyor?
Önemli bir yer daha var, havaalanımız, Artvin-Rize Havaalanı, bakın. Şimdi Osman Bey gülüyor, ona söyledim ben. Artvin-Rize Havaalanı çok önemli. Değerli milletvekilleri, bakın, Rize ile Ordu'da bir havaalanı yapıldı -hayırlı uğurlu olsun, teşekkür ediyoruz- iki ilin arasına yapıldı, kilometre olarak iki ilin arasında tam orta noktaya geldi. Ama ne yazık ki Artvin-Rize Havaalanının şu andaki öngörülen yeri Artvin'den 130 kilometre, Rize'den 30 kilometre. Rize ile Trabzon arasındaki havaalanının uzaklığı 74 kilometre. Şimdi, bu nasıl Rize ve Artvin Havaalanı oluyor? Bunu bize bir anlatın. Rize milletvekilleri çıksınlar, desinler ki. . . Ya, bu niye Rize-Artvin Havaalanı oluyor değerli milletvekilleri? Tamam, ben onu saygıyla karşılarım, Rize'de havaalanı yapın ama bizi karıştırmayın. Havaalanının yapılması gereken yer, Rize ile Artvin'in ortasında, Fındıklı ile Arhavi arasındaki bir bölgedir. Şimdi, efendim, "Orası uçakların inmesi için uygun değildir. " diye ilginç bir çözüm konuluyor önümüze, bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Benim bir önerim var: Eğer bu konuda bir sorun varsa gelin havaalanını Güneysu'ya yapın, herkes rahatlasın değerli milletvekilleri. O nedenle, Rize-Artvin Havaalanı'yla alakalı bu çekincelerimizi ortaya koymak istiyoruz.
Cerattepe, Sana Sahip Çıkacağız
Artvin'in sorunları ortaya konulurken Cerattepe konuşulmadan olmaz. Bakın, Cerattepe'de iki aydır herkes suspus vaziyette. Bilirkişi, raporunu vermiyor. Bilirkişiye müdahale edildiğini biliyoruz değerli milletvekilleri. Yargıya müdahale edildiği gibi bilirkişiye de müdahale ediliyor. Üç aya yakındır Cerattepe bilirkişisi raporları vermiyor. Rize İdare Mahkemesindeki hâkimleri değiştirdiniz, Rize İdare Mahkemesinin Başkanını değiştirdiniz, bir de bizim lehimize olan mahkeme kararlarına rağmen şimdi diyorsunuz ki: "Efendim, buradan çıkacak olan kararı tanıyın. " Bakın, buradan, Türkiye Büyük Millet Meclisinden, gazi Meclisten bütün Türkiye'ye sesleniyorum: Eğer buradan bir ters karar çıkarsa, daha önceki mahkeme kararlarına rağmen eğer ters bir karar çıkarsa, hani Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımıyordu ya, biz de Rize İdare Mahkemesinin kararını tanımayacağız arkadaşlar, açık açık, bütün Artvinliler adına buradan ifade ediyorum. Buradan Cerattepe'ye de sözüm var. Ne olursa olsun sana sahip çıkmak bizim vicdan borcumuzdur, namus borcumuzdur, şeref borcumuzdur. Eğer sana sahip çıkamazsak -daha önce de ifade ettim- suyun cenazemizi yıkasın, toprağın mezarımız olsun, ağaçların tabutumuz olsun Cerattepe, sana sahip çıkacağız, buradan namus, şeref sözü veriyoruz.
Sözlerimi bir Artvin sözüyle nihayetlendiriyorum. Diyorum ki: "Dağ dağ olurum, deniz deniz. Gönül gönül olurum, yürek yürek. Sınır boylarında bayrak, Kurtuluş Savaşı'nda mavzer. Ben özgürlüğüm, ben bağımsızlık, Ben Kaçkar Dağı'yım, ben deli horon. Günü geldiğinde, atabarı değil, Atatürk olurum Kocatepe'de. Ben Artvin'im dostlar, bensiz olmaz. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.06.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle