CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın verdiği ve 50 CHP'li Milletvekili arkadaşının imzasının bulunduğu Kemalpaşa adında İlçe kourulmasına ilişkin Kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşüldü. CHP'nin kanun teklifini MHP grubuda desteklerken AKP Milletvekillerinin oyları ile Kemalpaşa'nın İlçe olması red edildi. .
TBMM Genel Kurulunda kanun teklifi ile yapılan görüşme tutankaları da açklandı. İşte Meclis tutanaklarına geçen konuşmalar
"İç Tüzük'ün 37'nci maddesine göre verilmiş bir doğrudan gündeme alınma önergesi vardır, okutup işleme alacağım ve oylarınıza sunacağım.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
(2/1089) esas numaralı Kanun Teklifi'min İç Tüzük'ün 37'nci maddesine göre doğrudan gündeme alınması saygılarımla arz ederim.
Uğur Bayraktutan
Artvin
BAŞKAN - Teklif sahibi olarak Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan.
UĞUR BAYRAKTUTAN (Artvin) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; Artvin ili Hopa ilçesi Kemalpaşa beldesinin ilçe olmasına ilişkin ben ve 50 milletvekili arkadaşımız tarafından verilen kanun teklifi üzerine söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, Kemalpaşa, Hopa'yla Sarp arasında kalan, denize kıyısı olan şirin beldelerimizden bir tanesi. Uzun yıllar medeniyetlere ev sahipliği yapan, arkasından tarih süreci içerisinde, 31 Mart 1918'de Brest-Litovsk Anlaşması ile Ruslar tarafından terk edilen, 14 Mart 1921'de millî sınırlara katılan, arkasından 1936 yılında Hopa ilçesi Artvin il sınırlarına dâhil olan şirin bir beldemiz. Elli bir yıl bucaklık yapıyor, arkasından 1987 yılında ise Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir kararla bu yerin, bu beldenin belediye olmasına ilişkin bir karar alınıyor, 1989 yılında ise belde belediyeye kavuşuyor.
Değerli arkadaşlarım, Kemalpaşa'yı göremeyenler için diyorum, Kemalpaşa -ilçe nüfusu- köyleriyle beraber 8. 664 nüfusa sahip olan, gerçekten ciddi potansiyeli olan, Doğu Karadeniz'in en uç noktasında en şirin beldelerimizden bir tanesi. Belde merkezinde yaklaşık 5. 600 kişi, köylerde 3. 400-3. 500 kişi civarında vatandaşımızın, yurttaşımızın yaşamış olduğu gerçekten şirin bir beldemiz. Yaz aylarında ise Kemalpaşa'nın nüfusu -bu nüfuslar da sabit kalmıyor- 15 bin-20 bin nüfusa dayanak teşkil edebilecek olan bir nüfusa geliyor.
Kemalpaşa'da her türlü kamu kuruluşu var değerli arkadaşlarım. Bakın, 220 kişinin çalışmış olduğu bir çay fabrikası var, 4 tane ilköğretim okulu var, çok programlı lise var, çay fabrikasının dışında Jandarma Komutanlığı var, bölge trafik istasyonu var, TELEKOM var, PTT merkezi var, her türlü kamu kuruluşları var. İlçe merkezini görürseniz, belde merkezini görürseniz bu dediklerimin doğru olduğunu görürsünüz. Bunun haricinde, 1989 yılında kurulmuş olan ve bugün çok başarılı çalışmalarını yürüten -buradan da Yalçın Emiralioğlu'nu şükranla anıyorum- bir belediyemiz de var. Yani, bu beldenin ilçe olabilmesi için gerekli olan bütün altyapı kurulmuş vaziyette. Bunun haricinde, ekonomik potansiyel olarak da 12 bin metrekare kapalı alanı olan bir AVM'si var, otelleri var, 750'yi aşkın ticarethanesi var ki bunlar sadece tekstile ilişkin ürünleri satan mağazalar.
Bunların haricinde, turizm amaçlı belde statüsünü kazanmış gerçekten çok önemli bir beldemiz. Bu belde yıllardır ilçe olma hayaliyle yanıp tutuşuyor değerli arkadaşlarım. Bu konuda çok ciddi çalışmalar olmasına rağmen ne yazık ki bugüne kadar herhangi bir adım atılmamış ve herhangi bir ilerleme sağlanmamıştır. Özellikle çay tarımı, turizm, rafting, trekking, yapılması gereken bütün doğa turizmi var, her türlü altyapı var, ekonomik gelişmeler var. Kemalpaşa'nın ciddi anlamda bunu hak ettiğine inanıyoruz.
Değerli arkadaşlarım, Kemalpaşa'nın adı, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın adıyla özdeş, cumhuriyetimizin banisiyle ulusal Kurtuluş Savaşı'mızın önderinin adını taşıyor. Bu anlamda da özel bir önem arz ediyor.
Sarp Sınır Kapısı'na 2, 5 kilometre, Hopa'ya çok yakın. Diğer taraftan, Doğu Bloku -Doğu Bloku demeyeyim- Gürcistan'dan, diğer ülkelerden gelen turistlerin bir anlamda odak noktası. Yılda 6 milyon turistin giriş çıkış yapmış olduğu, 500 bine yakın kamyonun, 500 bine yakın otomobilin giriş çıkış yapmış olduğu bir yer. Sarp gümrüğü de aynı zamanda mücavir alan olarak Kemalpaşa sınırlarına dâhil. O nedenle, buranın herhangi bir şekilde ilçe olmaması, burada kaymakamlık olmaması güvenlik açısından, sağlık açısından, diğer açılardan ciddi anlamda eksikliklere neden olmakta. Bu nedenle, bu beldemizin bir an evvel ilçe statüsüne kavuşmasında yarar var.
Değerli arkadaşlarım, ben inanıyorum ki muhalefet adına da… Muhalefet olarak, Cumhuriyet Halk Partisi olarak 50 milletvekili bunun altına imza koyduk. İnanıyorum ki MHP Grubu, diğer grubun da bu konuda "evet" oyu kullanacağına yürekten inanıyorum ama bir şeyi sizinle paylaşmak istiyorum, bakın: Değerli AKP milletvekilleri, bu, Kemalpaşa'daki sizin adayınızın seçim kampanyasında kullanmış olduğu afiş. Diyor ki: "Önce Hizmet, Hedef: İlçe" diye. Eğer Kemalpaşa adayınız doğruyu söylüyorsa, lütfen, AKP Grubu, sizler de Kemalpaşa adayınız doğrultusunda Kemalpaşa'nın ilçe olması için "evet" oyu verin. Eğer Kemalpaşa adayınız halkı yanıltıyorsa o konuda bir şey diyeceğim yoktur. Biraz sonra Hanya ile Konya'nın ne olduğu ortaya çıkacaktır.
O anlamda, Kemalpaşa çok önemlidir ve ilçe statüsünü hak etmiştir. İlçe olması için gerekli olan bütün altyapıya, bütün koşullara sahiptir.
Değerli arkadaşlarım, ben Kemalpaşa'yı yıllardır tanıyorum, yıllardır gidiyorum. Kemalpaşa halkı "Karadeniz uşağı Amerikan uşağı olmayacaktır. " diyecek kadar bağımsızlığına, özgürlüğüne sahip olan devrimci bir halktır. Kemalpaşalıların hepsini tanıyorum; hepsinin odalarına gidin, evlerine gidin, yatak odalarına kadar girin, hiçbirinin evinde, yatak odasında para sayma makinaları yoktur, dolarlar yoktur, ayakkabı kutularının içerisinde euroları bulamazsınız ama Kemalpaşalıların evlerinde neyi bulursunuz biliyor musunuz? Ulusal Kurtuluş Savaşı'mızın önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğraflarını bulursunuz.
Bu düşüncelerle kanun teklifimize destek vermenizi umuyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Bayraktutan.
Bursa Milletvekili İlhan Demiröz. (CHP sıralarından alkışlar)
Buyurunuz Sayın Demiröz.
İLHAN DEMİRÖZ (Bursa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Artvin Hopa Kemalpaşa beldesinin "Kemalpaşa" adıyla ilçe olmasına ilişkin kanun teklifinde şahsım adına söz aldım. Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.
Evet, ben Bursa Milletvekiliyim ama doğdum yer Artvin, doyduğum yer Bursa. Artvin ili Hopa ilçesi Kemalpaşa beldesi deyince ilk aklıma gelen, ilkokul yıllarımda ailemle beraber denizle ilk tanışmam oldu. O bakımdan Kemalpaşa'nın bendeki özelliğinden bu şekilde bahsetmek isterim. Ve devam ediyorum, o tarihlerde beraber olduğum rahmetli babamı bir kez daha rahmetle anıyorum. Çünkü, son günlerde çocuklarına kötü örnek olarak, onlara milyar dolarları, 30 bin avroları tanıtan babaları gördükçe, her zaman saygı duyduğum, onur duyduğum babamı bir kez daha rahmetle anıyor ve onun önünde saygıyla bir kez daha huzurlarınızda eğiliyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
Kabuğuna sığmayan beldeler, ilçeler var. Bunlardan birisi de Artvin Hopa Kemalpaşa beldesidir. Turizmi var, tarımı var, ticareti var, sınır kapısı var. Bu bakımdan çok önemli olduğunun, hakikaten, ilçe olmak için aday olduğunun altını bir kez daha çiziyorum. Ayrıca, Ulu Önder Atatürk'ün ismini taşıyan pırıl pırıl bir sahil şeridi olan Kemalpaşa beldesinin ilçe olması çok önemlidir. Bütün altyapısının hazır olduğunu değerli Artvin Milletvekili arkadaşım anlattı. Ben de biraz bu beldedeki çayla ilgili, çay tarımıyla ilgili konuşmak istiyorum.
Beldede ÇAYKUR Kemalpaşa fabrikası ve 3 adet orta, özel şirketlere ait çay fabrikaları var. Hükûmetin bu tarım politikasıyla, o bölgenin tek geçim kaynağı olan çay üzerinde oynanan oyunlarla, bu bölgede de çay artık Çin'den, Hindistan'dan ithal edilerek gelmek üzere. Nasıl mı diyeceksiniz: ÇAYKUR fabrikaları tam kapasiteyle çalışma şansına sahip değildir. Böyle olunca, o bölgedeki çayların ancak yüzde 51'ini alabilmektedirler arkadaşlar. Yüzde 49'unu özel sektörün alması gerekir ama bugün gelin görün ki ÇAYKUR'a ait fabrikalar, hiçbirisinde modernizasyon yapılmadan, herhangi bir işlem yapılmadan, ta eski yıllardan beri gelen alışkanlıklarıyla devam ediyorlar ve üzerine tek kar yağan ve hiç ilaç atılmayan tek çay, Rize ve bizim Artvin bölgesinde yetişen çaylarımızdır. Bu özelliğini her fırsatta herkesin bilmesi gerekir diye düşünüyorum ama bundan yoksun olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının maalesef bu konulara hiç eğilmediğini ifade etmek istiyorum.
2012 yılında 1 lira 10 kuruştu çay, 12 kuruş prim veriliyordu. 2013 yılında 1 lira 20 kuruş, 12 kuruş da prim veriyorlar. Arkadaşlar, bu taban fiyatına rağmen, az önce bahsettiğim gibi, özel sektör burada çayı 80 kuruşa, 90 kuruşa alıyor ve bu gidişatla da o bölgedeki çay tarımının sona ermesi için veya sona erdirmek üzere özel çabalar sarf edilecek.
Değerli arkadaşımın vermiş olduğu Kemalpaşa beldesinin ilçe olmasına dair teklifi canıgönülden destekliyorum. Zannediyorum ki, siz değerli arkadaşlarımız da bu önergemize olumlu oy vereceksiniz ve bir gün Rize'den Artvin'e doğru geçerken, Hopa'yı geçtikten sonra, 2, 5 kilometre sonra, Sarp'a giderken, Kemalpaşa ilçesinde mola vererek o güzelim çaylardan tadacaksınız diyorum.
Önergemize olumlu oy vermek üzere sizleri davet ediyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Sağ olun, var olun. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Demiröz.
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Karar yeter sayısı…
BAŞKAN - Karar yeter sayısı arayacağım.
Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Karar yeter sayısı yoktur.
On dakika ara veriyorum.
Kapanma Saati: 16. 08
İKİNCİ OTURUM
Açılma Saati: 16. 20
BAŞKAN: Başkan Vekili Şükran Güldal MUMCU
KÂTİP ÜYELER: Fehmi KÜPÇÜ (Bolu), Muhammet Bilal MACİT (İstanbul)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 67'nci Birleşiminin İkinci Oturumunu açıyorum.
Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın (2/1089) esas numaralı Kanun Teklifi'nin İç Tüzük'ün 37'nci maddesine göre doğrudan gündeme alınması önergesinin oylamasında karar yeter sayısı bulunamamıştı. Şimdi önergeyi tekrar oylarınıza sunacağım ve karar yeter sayısı arayacağım.
Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmemiştir, karar yeter sayısı vardır. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.02.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle