Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine verdiği dış ticaret eğitim ve danışmanlık hizmeti ile hiç ihracat yapmayan üyeleri dışa açmaya başladı. Firma temsilcileri uzun, sıkı ve uygulamalı bir eğitim ve danışmanlık sürecinden geçtikten sonra yurt dışı ziyaret programlarına katılmaya başladı. Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, eğitime katılan her firmanın kendine bir ihracat hedefi koymasını ve bir yıl sonra tekrar aynı masa etrafında buluşarak eğitim alan firmaların ne kadar ihracatta başarılı olduklarını değerlendirileceğini kaydetti.
Sertifika töreninde yaptığı konuşmada Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, başarılı olan şirket temsilcilerine çeşitli konularda bilgilendirmelerde bulundu.
Verilen eğitim ve danışmanlık hizmeti sonucunda sertifika almanın yeterli görülmemesi gerektiğini ifade eden Hacısalihoğlu, firmaların dış ticarete adım atmaları ve dışa açılma konusunda yapabileceklerini ortaya koyması gerektiğini bunun heyecanını duymaları gerektiğini kaydetti.
Günümüzde dışa açılan ülkelerin başarılı olduğunu belirten Hacısalihoğlu Avrupa’dan örnek vererek 8 milyon nüfuslu Avusturya’nın 165 milyon dolarlık dış ticaret yaptığını anımsattı. Hacısalihoğlu, “Dışa açılımın bir ülkeye ne ölçüde katkı sağlayabildiğini özetleyen en iyi örneklerden biri budur. ”dedi.
Hacısalihoğlu, oda olarak amaçlarının hiç ihracat yapamayan firmaların önünü açmak ve onlara destek olmak olduğunu kaydetti. Bütün firmalardan kendilerine bir hedef koymalarını isteyen Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: “Sizlerde kendinize bir hedef koyun ve rakam ne olursa olsun bunu gerçekleştirmeye çalışın, aşamadığınız bir zorlukla karşılaştığınız yerde tekrar bize gelin elimizden geldiğince bizler de sizlere yardımcı olalım. Rakamlara baktığımızda dışa açılım konusunda çok şey yapmamız gerekiyor, bu rakamları yükseltecek olan sizlersiniz. Yeterki, sizler hedefleriniz doğrultusunda heyecanınızı kaybetmeden gayretinize devam edin. Bir yıl sonra burada yine birlikte bir toplantı gerçekleştirelim ve yapılan işlerin sonuçlarına hep birlikte bir göz atalım. ”
Dışa açılma konusunda, gidilebilecek ülkeleri tanımak ve ona göre hareket etmenin artık çok kolay olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, “Artık bir bilgisayar bağlantısıyla tüm bilgilere ulaşabiliyoruz. Ülkenin dili konusundaki probleminiz de bugün çeviri işlerini yapan birçok firma tarafından karşılanıyor. Yabancı dil konusundaki probleminizi ve olumsuz görüşünüzü unutun, kendinize güvenin ve konuşmalarınızı anlık çevirebilecek çevirmenler kullanarak bile gerçekleştirebileceğinizden ve bu şekilde iyi işler başarabileceğinizden emin olun. ” şeklinde konuştu.
TÜKETEN TOPLUM DEĞİL ÜRETEN TOPLUM
TTSO Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Nalbant, ülke olarak tüketen toplum değil de dışarıya ürün ve hizmet satan bir toplum olursak daha başarılı olunacağını dile getirdiği konuşmasında, eğitim ve danışmanlık programının başarılı bir şekilde tamamlandığını, odanın kapılarının her zaman açık olduğunu dile getirdi.
FİRMALARA TTSO DESTEKLERİ DEVAM EDECEK
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Proje Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Ümit Orhan da eğitim ve danışmanlık sürecinin tamamlandığını, firmalara bundan sonraki süreçte de destek olmaya devam edileceğini söyledi.
KOSGEB TRABZON
KOSGEB Trabzon Hizmet Müdürü Mehmet Turhal ise TTSO ‘ya geleceğe dair böyle bir vizyonu ortaya koyduğu için teşekkür ederek, firmalara eğitime katılmalarından ötürü teşekkür etti. Eğitimin sürdürülebilirliğinin önemli olduğuna işaret eden Turhal, birikimlerinizle beraber dış ticarete adım atılmasını ve ülke ihracatının geliştirmenizi beklediklerini vurguladı. Turhal, “Bu örnek bizim için de bir çıkış noktası olabilir. ” dedi.
TRABZON KOBİLERİ DÜNYAYA AÇILIYOR PROJESİ
03 Ocak 2014 yılında başlayan ve KOSGEB Tematik Programıyla desteklenen projemizde, Trabzon’da yeni ihracat yapmaya başlamış veya kısa dönemli ihracat yapmış, özellikle üretim sektöründe faaliyet gösteren firmaların, ihracatta süreklilik kazanmaları ve ihracat paylarının arttırılması hedeflenmiştir. Eğitim ve danışmanlık süreçlerinden oluşan projede 20 firmaya haftada 2 gün olacak şekilde 5 hafta boyunca aşağıdaki eğitimler verilmiştir.
- Dünya Ticaretini Belirleyen Mega Trendler,
- İhracatta vizyon, strateji ve hedef belirleme,
- Ürün & Pazar segmentasyonu,
- Ürün konumlandırma
- Uluslararası pazar araştırma yöntemleri
- Uluslararası ticari bilgi kaynakları
- Ticari İstihbarat Kanalları
- Rekabet İstihbaratı
- Ticari Uyuşmazlıkların Çözümü
- Uluslararası Sözleşmeler
- Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi
- Müşteri Odaklı Pazarlama
- Etkili Satış Yöntemleri
- Kambiyo ve Bankacılık İşlemleri
- Ödeme ve Teslim Şekilleri
- Akreditif Çeşitleri, Uygulamaları
- Dış Ticaretin Finansmanı, Alternatif Finansman Teknikleri
- Temel Finans ve Mali Tabloların Okunması
- İşletmelerde Finansal Yönetim Kur Riski Yönetimi ve Türev Ürünler
- İşletmelerde Finansal Yönetim
- Alıcı ve Tedarikçi Risk Analizi ve Değerlendirilmesi
- Dış Ticarette Maliyet Avantajı Sağlayacak Uygulamalar
- Riskler
- Müzakere Yöntemleri
- Stratejik Yazışma Uygulamaları
- İhracatta Kullanılan Belgelerin gümrük açısından önemi
- E-Gümrük Uygulamaları, Dış Ticarete Etkileri TR-GB İlişkileri
- Gümrük Rejimleri (Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi, Transit, İhracat, Geçici İthalat v. b. )
- Gümrüklerdeki İşleyiş ve Önemi (Sarı hat-kırmızı hat-mavi hat uygulamaları)
- İhracatta Devlet Yardımları
- KOSGEB Destekleri
- Dış Ticarette Gözetimin Etkileri
- Ülke Bazında Gözetim ve Sertifikasyonlar
- İhracatta E-Pazarlama Uygulamaları
- İhracatta Etkili Web Sitesi Kurma
- TradeMap Uygulamaları
OKAN Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinden alınan eğitimler sonunda proje çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Çalıştayda tüm firmalar eğitimde kazanmış oldukları bilgilerle kendi firmalarının hedef Pazar sunumlarını gerçekleştirmiştir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.12.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle