Artvin'de Girişimcilik Ve Kosgeb Destekleri Semineri Düzenlendi
28/11/2004 03:35
Artvin Valisi Orhan Kırlı:" Ülkeler, İller, Bütün Dünya Çetin Bir Rekabet Ortamından Geçiyor. Çalışmayan, Üretemeyen, Kalite Standartnı Yükseltmeyen İnsanlar, Ülkeler Hep Geride Kalıyor. Bu Utançtan Türkiye Kurtulmalıdır"
İş kurmak isteyen gençler ve girişimcilerimiz ile vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla, Artvin Valiliği ve KOSGEB Trabzon İşletme Geliştirme Müdürlüğü işbirliğiyle Artvin Valisi Orhan Kırlı'nın himayelerinde düzenlenen Girişimcilik ve KOSGEB Destekleri Semineri" Artvin Vizyon Sinemasında yapıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Artvin Valisi Orhan Kırlı, bir ülkenin bir bölgenin bir ilin kalkınmasının beşeri sermayeyle maddi kaynakların optimal biçimde, mevcut kaynakların en verimli şekilde kullanılması ile yakından ilgili olduğuna dikkat çekerek, 'bunu yapacak olanın da sermayenin en önemli unsuru olan girişimciliktir' dedi. Ülkemizin ve Artvin'in idealist genç girişimcilere ihtiyacı olduğunu belirten Vali Kırlı konuşmasını şöyle sürdürdü;" Bu anlayıştan hareketle ilimizde girişimcilerimizin ortaya çıkmasına, ekmeğini bu topraklardan kazanmaya hevesli genç girişimcilerin önlerinin açılması, onlara ufuk çizilmesi, destek verilmesi gerekmektedir. Valilik olarak, belediyeler olarak, Ticaret ve sanayi Odaları, esnaf odaları, eğitim kurumları ve bütün anne- babalar olarak ortak bir ruhla, yüksek bir moralle ilimizde üretim ve yatırım ortamını elbirliğiyle yaratmak zorundayız. " Sadece bir dalda eğitim görmekle işin bitmediğine dikkat çeken Vali Kırlı bu nedenle gençlerin sadece çalışan değil çalıştıran olmak, işini kurma heyecanı ile yetişmeleri gerektiği söyledi. Dünyada çetin bir rekabetin yaşandığına da dikkat çeken Vali kırlı, " Çalışmayan, üretmeyen kalite standartnını yükseltmeyen ülkeler hep geride kalıyor. Bu utançtan Türkiye kurtulmalıdır" dedi. Artvin'den büyük illere göçün halen sürdüğünü de hatırlatan Vali Kırlı şöyle konuştu;" Bu göçü durdurmak zorundayız. Bu göçü durdurmak, yavaşlatmak, bu ili kalkındırmakla mümkündür. İlimizi barajlar sonrasına hazırlamak zorundayız, bu konuda hepimize görev düşüyor. Özellikle gençlerimiz kendi ayakları üstünde duracak biçimde kendilerini geliştirmek zorundadır, örgütlenme, şirket kurma, bir araya gelme alışkanlıklarını geliştirmek zorundadır. "
Artvin Vali Yardımcıları Muzaffer Başıbüyük ve Necmi Akman, İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Karadeniz, İl Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varan, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Necdet Bilsel'in yanı sıra iş çevreleri, mesleki kuruluş temsilcileri ile Endüstri Meslek Lisesi Öğretmen ve Öğrencilerinin ilgi gösterdiği seminere konuşmacı olarak katılan KOSGEB Trabzon İşletme Geliştirme Merkezi Müdürü Hüseyin Tüysüz, bu seminerde girişimciliğin öneminin vurgulanmasının yanında, iş sahiplerinin, girişimcilerin verimlilik sorunları ile çözüm önerilerinin tartışılmasını, işbirliği platformu oluşturulmasını, öte yandan KOSGEB desteklerinin neler olduğu konularında da Artvinli genç girişimcileri ve iş çevrelerini bilgilendirmeyi amaçladıklarını belirtti. Sunumunda Türkiye'deki 1. 300. 000 Küçük ve Orta ölçekli işletmenin %95, 5nde 1-150 arasında işçi çalıştırıldığını belirterek, Türkiye'deki girişimcilik ve KOSGEB tarafından KOBİ'lere verilen destekler hakkında açıklamalarda bulundu. Özet olarak girişimciliği ve girişimcide olması gereken özelliklere değinen Tüysüz, "Tipik ve başarılı bir girişimci yoktur, ama genel kriterler vardır. Girişimcide önce iş fikri olacak, cesaret ve risk alma gibi Girişimcilik nitelikleri bulunacak, Yönetim bilgi ve becerisi olacak, son olarak da işin kurulması için insan, bilgi, ürün ve hizmetin sağlanması için Finansman kaynağı olacak " dedi. İş kurma sürecinin başında girişimcinin öncelikle kurmak istediği işin zamanlamasını da iyi yapması gerektiğine dikkat çeken Tüysüz, çıkarılan yol haritasının adım- adım planlanarak başarıya ulaşılabileceğini söyledi. KOSGEB'in 35 civarında çeşitli miktarlarda girişimcilik desteği olduğunu da anlatan Tüysüz, özellikle genç girişimlerimizin iş kurmaları halinde Dünya bankası kaynaklarından sağlanacak KOSGEB desteklerinin Artvin'de de harekete geçirilebileceğini sözlerine ekledi.
KOSGEB Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürü Dr. Mehmet Turhal ise sunumunda katılımcılara dünyada ve ülkemizde başarıya ulaşmış girişimcilerin başarı öyküleri hakkında örnekler vererek başarıya ulaşmak için biraz fikir üretmek gerektiğini anlattı. Fikir ve projelere KOSGEB tarafından 70. 000 EURO'ya kadar destek verildiğini de kaydeden Turhal, geri ödemesiz desteklere kadar çeşitli projelere göre de miktarın değiştiğini belirtti. "Girişimcilik Anketi" ninde yapıldığı seminerin sonunda katılımcıların soruları cevaplandırıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.11.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle