Ali Osman Ulusoy "İran Önemli, Sorunları Çözeceğiz"

11/02/2012 09:50

Ulusoy: "İran Transitini Çözeceğiz" Hacısalihoğlu: "Üyelerimizin Ekonomik Potansiyellerini Artıracağız.


Haber: Hayati Akbaş







Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ile Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu 2011 yılı faaliyetleri ve 2012 yılı hedeflerini kapsayan basın toplantısında birer konuşma yaptılar.

Meclis Başkanı Ulusoy: "Türkiye ile İran arasındaki transit taşımacılıktaki sorunları çözmek için adımlar atacağız"

TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy konuşmasında, başkanlığını Türk-İran İş Konseyi'nin çalışmalarını anlattı, Türkiye-İran ticaretinde yaşanan sorunların çözümü için yapılacak görüşmelerle ilgili bilgi verdi.

İpekyolu transit taşımacılığının sadece Trabzon'u değil, bölgedeki 15 ili yakından ilgilendiren çok önemli bir konu olduğunu kaydeden Ulusoy, bu taşımacılıkta İran tarafının akaryakıt, Türk tarafının da yol vergisiyle ilgili sıkıntıları bulunduğunu dile getirdi.

Bu problemlerin çözümü için Ankara ve İran'da bazı görüşmelerde bulunacağını ifade eden Ulusoy, "Bu toplantıdan sonra İran Başkonsolosuyla görüşmemiz var. Yarın da Ankara'da Bakan Erdoğan Bey ile toplantımız var. Biliyorsunuz Erdoğan Bey İran'dan sorumlu Devlet Bakanımızdır. Ardından İran Büyükelçisini ziyaret edeceğiz ve bu ayın sonunda da İran'a gideceğiz. Bu işte neticeye gidebilmemiz için Ankara'daki ilgililere konuyu anlatıyoruz ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

"Eski günler gibi olmayacak ama oldukça iyi bir döneme gireceğimizi düşünüyoruz. "

İpekyolu transit taşımacılığının Karadeniz'deki 15 ili ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan Ulusoy, Amerikan'ın bazı uygulamalarının da Türkiye açısından sıkıntı oluşturduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Takdir edersiniz Amerika'nın dünya genelindeki uygulamalarının yanında İran'ı zorlaması bankalar, gümrükler, mevzuatlar açısından bizi de biraz sıkıştırmıştır. Ama yine Türk ve İranlı işadamları hiçbir şey kaybetmemiş, şu veya bu şekilde işlerini yürütmüştür. Son günlerde körfezde olan bazı konularla ilgili gelişmeler var. İnanıyorum ki gelecek günlerimiz daha iyi olacak ama bizi düşündüren yegâne konu İranlının kendi vasıtalarına akaryakıt sorunu, İran'ın da bizden aldığı yol vergisi var. Bunlarla ilgili Ankara'da görüşmelerimiz olacak. Bunları hallettiğimiz zaman işimiz kolaylaşacak. Bu bölgenin 15 ilinin vasıtası çalışacak, oteli, lokantası, çalışacak. Eski günler gibi olmayacak ama oldukça iyi bir döneme gireceğimizi düşünüyoruz. "

Ulusoy, 60 yılı aşkın iş hayatında basınla ilgili kayda değer bir problemi olmadığını dile getirerek şunları kaydetti:

"Uzun yıllar beraber çalıştığımız sizlerle bir problemimiz olmadı. Bizim genellikle karşılaştığımız soru şudur: Ticaret sanayi odaları ne yaparlar? Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ne gerekiyorsa bunu noksansız yapıyor. Uzun yıllar meclis başkanlığımız var. Yönetim kurullarımız icra organlarıdır, çalışmalarımızı sizler de görüyorsunuz. Biz bize düşen görevimizi biliyoruz, yönetim kurullarımız da kendilerine düşen görevi yapıyorlar. "

Meclis Başkanı Ulusoy, "Ben bu vesileyle hepinize hoş geldiniz diyorum, en kötü günümüz böyle olsun" diyerek sözlerini tamamladı.

Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu: "Temel amacımız oda üyelerimizin ekonomik potansiyellerini artırmak"

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise konuşmasında 2011 yılı faaliyetlerini özetledi, şehrin ekonomik yönden gelişimini gösteren bilgiler verdi.

Trabzon ekonomisinin son yıllarda önemli bir gelişme içinde olduğunu dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, "Son 3–4 yıldan beri elimizde olan verilere bakıldığında şehrin ekonomisinde yüzde 14–17 oranlarında büyümeler yaşanmaktadır. 2011 yılında ise bu büyüme yüzde 24 olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar şehrimizin ne kadar büyüdüğünü göstermektedir. Bir başka canlı örnek de şehirlerin yarışında kendini ön plana çıkaran ihracat rakamlarına bakıldığında Trabzon 1 milyar 240 bin liralık ihracat rakamıyla 15. sırada yer almıştır" dedi.

"Üyelerimizin kurumsallaşarak, ulusal ve uluslararası ticarette ön plana çıkartmayı hedefliyoruz"

Oda olarak temel amaçlarının üyelerinin ekonomik potansiyellerini artırmak olduğunun altını çizen Hacısalihoğlu, "Bu doğrultuda üyelerimizin kurumsallaşarak, rekabeti ön plana çıkararak uluslararası ve ulusal ticarette kendilerini ön plana çıkartmak suretiyle faaliyetlerini sürdürmeye yardımcı olmaktır. Esas amacımız budur. Biz yatırımcı bir kuruluş değiliz ama asli görevlerimizin yanında girişim için hayata geçirilmesi gereken, bizleri direkt ya da dolaylı ilgilendiren faaliyetlerin gerçekleşmesine yardımcı olmaktır. Özellikle Valilik, Belediye, Kalkınma Ajansı ve benzeri birçok kurumun hazırladığı projelerde şehrin ortak dinamiği olarak hareket etmekteyiz. Sosyal ve kültürel faaliyetleri desteklemek açısından da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

"Geniş ve uzman bir kadroyla hizmetlerimizi sürdürüyoruz"

TTSO'nun 40 kişilik kadrosuyla hizmet verdiğini anlatan Hacısalihoğlu, "Bunun yanında odanın eğitim ve danışmanlık hizmetlerini yürüten ABİGEM bünyesinde 15, Proje ve Koordinasyon Ofisi bünyesinde de 25 kişilik kadrolarla hizmet vermekteyiz. ABİGEM ve Proje Ofisi, odamıza hiçbir yük getirmeden tamamen AB fonlarından ya da diğer hizmetlerden elde ettiğimiz gelirler ile finanse edilmektedir" dedi.

"Çok önemli projeler yürütüyoruz"

TTSO olarak 21, 5 milyon Euro tutarında proje yürüttüklerini dile getiren Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:

"Üyelerimizin ticari gelişimlerinde özellikle AB hibe fonlarından aldığımız Bakanlık ve yaptığımız projelerde Türkiye'de 6. sıradan 7. sıraya geldik. 21. 5 milyon Euro tutarında proje yürütülmektedir. Bunların içerisinde şehrin geleceği açısından çok çok önemli projeler de bulunmaktadır. KOSGEB hibelerine, AB hibelerine, Kalkınma Ajansı'nın hibe programlarına, proje hazırlama konusunda tüm üyelerimize yönelik faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Üyelerimize verdiğimiz eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden dolayı da bir ücret almamaktayız. "

"Girişimcilik konusundaki çalışmalarımız devam edecek"

Türkiye'nin ve Trabzon'un en önemli sorunlarının başında gelen istihdam konusunda yapılan çalışmaların bundan sonra da devam edeceğini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geleceğe baktığımızda şehir adına oda olarak yapacağımız çok şey var. Ülkenin en büyük sorunlarından bir tanesi istihdamdır. İstihdamın artırılması konusunda oda olarak geçmişte attığımız adımlar hızlı bir şekilde ilerleyecektir. Bunu Hükümetimizin de göreceğini ve önümüzdeki yıllarda girişimciliği destekleyecek çok geniş kapsamda projeleri hayata geçeceğini düşünüyoruz.

Geçen yıl İtalyanlarla kurduğumuz girişimcilik kursunda özellikle verdiğimiz eğitimlerle ve onlara sağlanan hibelerle onları iş sahibi yapma konusunda girişimlerimiz devam edecektir. Bunu çok önemsiyoruz. TOBB da buna büyük önem vermektedir. Çünkü bugün kamuda iş bulmak oldukça zor. Ancak bunun yanında özel sektörde gerek hizmet, gerek özel, gerekse ticaret sektöründe çok fazla miktarda iş sahası yaratılabilir. Bu konuda girişimcilik açısından Devletin vermiş olduğu hibeler ilk etapta dikkate alınıyor ama diğer taraftan girişimcilerin yönlendirmesi ve istihdama katkı sağlanması açısından, bir kişinin iş sahibi olması kendinin veya yanında üç-beş kişiyi de iş sahibi yapması anlamına gelmektedir. Diğer taraftan yaptığı ticaretten dolayı vergi vermesi ve ülkenin vergi gelirlerinin artarak ülkenin refahının yükselmesi anlamına gelecektir. Biz şunu yeterli görmüyoruz. Bugün girişimcilere KOSGEB'in vermiş olduğu hibe desteği 27 bin lira olarak görünmekte ancak bunun tamamı alınamamakta, işlemler çok zor, detayda biraz sorunlar var. Bunların giderilmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor. Eğer bir girişimci yaptığı ticarette 1-2 yılda aldığı hibeyi geri veriyorsa bunun çok daha fazla desteklenmesinde yarar olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunun dikkate alınarak hayata geçmesini umuyoruz. "

"Teknolojik Üretim Merkezi sayesinde Trabzon dünyanın sayılı yerlerinden biri olacak"

Başkan Hacısalihoğlu, 2012 yılında üzerinde durulacak önemli konulardan birisinin de Teknokent'te kurulması planlanan Teknoloji Üretim Merkezi olduğunu ve bu merkez sayesinde Trabzon'un çok önemli bir konuma geleceğini ifade ederek bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:"Bu merkez, Türkiye'de hatta dünyada sayılı merkezlerden biri olacak. Şehrimizde üniversitemiz var, üniversite-sanayi işbirliğini ön plana alarak gençlerimizi yetiştirerek bu sistem içinde üretime dönük hem kendilerine hem de piyasaya iş yapma konusunda çalışan firmalarda iş bulmaları açısından çok önemsediğimiz bir konu. Yaklaşık 25-30 milyona yakın bir yatırım miktarı ile bu gerçekleşecek. Bu konuda eğitim faaliyetlerimizi başlatmış bulunmaktayız. Bunun altyapısı insan. İnsan olmadan bu faaliyetlerin hiçbirisi hayata geçemiyor. 2012'de bu sistemi tamamlamayı planlamaktayız. "

"Lojistik Merkezi projesinin de 2012 ‘de hayata geçmesini planlıyoruz"

Trabzon için çok önemli bir başka konunun da lojistik merkezi olduğunu dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, "Bir kavşak noktasında olan şehrimiz için hazırladığımız ve üzerinde durduğumuz lojistik merkez konusunda TOBB'a sunduğumuz ve Bakanlığa kadar iletilen lojistik merkezi projesi kapsamında TOBB bunu üzerine görev olarak aldı ve hayata geçmesi ile ilgili çalışmalarını sürdürmekte. 2012'de bunun hayata geçeceğini düşünüyoruz. Şehrimize 150 milyon doların üzerinde sadece dışarıdan gelecek bir bedel var. İç piyasanın hareketliliği bunun dışındadır. Lojistiğin şehrimiz açısından ne kadar önem kazandığını hepimiz çok iyi biliyoruz" şeklinde konuştu.

Başkan Hacısalihoğlu, ana başlıklar halinde şu konulara değinerek konuşmasını tamamladı:

"Demiryolu projesi de önümüzdeki yıllarda hayata geçecek"

"Geleceğe dönük olarak durduğumuz belki 20 yıl öncesinden de Trabzon'da demiryolu konusunda hazırlatmış olduğumuz projeler var. Trabzon-Erzincan, Trabzon-Batum hatta Trabzon Limanı'ndan vagon aktarma şeklindeki projeler. Çalışmalarımız bu konuda devam ediyor. Hükümetin de bu konuda çalışmaları devam ediyor. İnanıyoruz ki önümüzdeki yıllarda ödenek ayrılmak suretiyle bu konu da hayata geçirilecek konulardan bir tanesidir. "

"Dış piyasalara açılım bundan sonra da en önemli gündemlerimizden biri olacak"

"Şehrimizdeki işadamlarımızın daralan iş piyasanın açılması konusunda işlerini sürdürürken ihracata dönük faaliyetleri de önemsediğimiz bir konudur. Yurt dışı iş gezi ve toplantıları bizler açısından çok çok önemli. İşadamlarımızın yurt dışına açılması konusunda faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. İşadamlarımızın dünyaya bağlantı noktaları dediğimiz özellikle yürütmüş olduğumuz Avrupa ve uluslararası pazarlardaki ticari noktalara ulaşımla ilgili faaliyetlerimiz çok çok önemli. İşadamlarımızın bu konulara çok önem vermelerini arzu ediyoruz. "

"KOBİ'lerimizin yurtdışındaki KOBİ'lerle işbirliği önem verdiğimiz bir diğer konudur"

"Bize gelen yabancı büyükelçilerin üzerinde durduğu önemli konulardan bir tanesi de KOBİ'lerimizin o ülkelerdeki KOBİ'lerle işbirliğidir. Yapılan araştırmaya göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde Avrupa'da 1 milyon 600 bin işyerinin kapanacağı söylenmektedir. Hiç kimse kendi ülkesindeki işyerlerinin kapanmasını arzu etmez. Ancak farklı ortaklıklar veya farklı ticari ilişkilerle ayakta kalmaları açısından bizim dikkatimizi çekiyorlar. Bizim de arzu ettiğimiz KOBİ'lerimizin yurt dışındaki KOBİ'lerle işbirliği yapmak suretiyle bu pazarlara yerleşmektir. Şu anda hasta adam olarak Avrupa'ya baktığımız ihracatımızın yarıya yakınını yapıyoruz. Bu bundan sonra da böyle olacaktır anlamına geliyor. AB ile ilişkilerimiz çok çok önemlidir, ticari ilişkilerimizin ön planda tutulmasında yarar varken diğer pazarların araştırılması da önemlidir. "

"Karadeniz'e komşu ülkelerle ticaret ağı projemizi hayata geçirmek istiyoruz"

"Yakın komşumuz Rusya Federasyonu ile ticari ilişkilerimizin gelişmesini çok önemsiyoruz. Bu konuda da 2012 yılı içinde bu konuda faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Aynı şekilde Karadeniz'e komşu ülkeler ticaret ağı kurulması ile ilgili projemizi hayata geçirmeye çalışacağız. Hepsinden önemlisi bu ülkelere ulaşımda noksan olan konulardan birisi de Trabzon'dan Sochi'ye uçak seferlerinin başlatılması. Sochi-Adler Limanı'nın bir an önce tamamlanarak yük trafiğine açılması konusunda girişimlerimiz devam etmektedir. Çünkü en yakın hinterlandımızda olan Sochi-Adler Limanı'nın tekrar canlandırılması bizler için önemli. "

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.02.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...