Ana sayfa » Yaşam Haberleri » Ardahan, Kars, Artvin Kalkınma Proje Temsilcilerinden Vali Yardımcısı Ahmet Karakaya' Ziyaret
Ardahan, Kars, Artvin Kalkınma Proje Temsilcilerinden Vali Yardımcısı Ahmet Karakaya' Ziyaret
22/08/2011 08:48
Vali Yardımcısı Karakaya, " Kırsal Kalkınma Projesi, Ardahan, Kars Ve Artvin İllerinde Kırsal Yoksulluğu Azaltacak Ve Tarımsal Üretimde Gelişme Sağlayacak"
Artvin Vali Yardımcısı Ahmet Karakaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca uygulamaya konulan "Kırsal Kalkınma Projesinin" Ardahan, Kars ve Artvin illerinde kırsal yoksulluğu azaltacağını ve tarımsal üretimde gelişme sağlayacağını söyledi.
Vali Yardımcısı Ahmet Karakaya, Ardahan, Kars, Artvin Kırsal Kalkınma Projesinin (AKAKP) Ankara Sorumlusu Nejat Aydın ile Projenin Bölge İdarecisi Sertaç Turhal'ı kabul etti.
Ziyarette, Aydın, Vali Yardımcısı Ahmet Karakaya'ya bir süre önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca uygulamaya konulan "Kırsal Kalkınma Projesi" uygulama çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Ardahan, Kars, Artvin Kırsal Kalkınma Projesi (AKAKP) ile merkezi olmayan bir yönetim yapısı oluşturulduğunu ve Kars İlinde kurulan koordinasyon biriminin uygulamadan sorumlu olacağını belirten Aydın: "Proje, Ardahan, Kars ve Artvin illerinde kırsal yoksulluğu azaltmayı ve tarımsal üretimde gelişme sağlamayı hedefliyor. Bu bağlamda tarımsal üretimde ticari boyuta geçme konusunda istekli olan ve bunu yapabilecek kırsal üreticilerin (kadın, erkek) gelirlerini artırmak, bu üreticilerin ticari boyuta geçmelerini engelleyen altyapı yetersizliklerini gidermek, bu süreçte desteklenmeleri için kurumsal yayım hizmetlerini güçlendirmek ve proje yönetim kapasitesini artırmak amaçlanıyor" dedi.
2010 ve 2015 yılları arasında uygulanacak olan projenin Ardahan, Kars ve Artvin illerini kapsadığını ifade eden Aydın, "Toplam yatırım miktarı 26, 4 milyon ABD doları olan projenin finansmanını Uluslar arası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) kredisi, iç kaynak ve projeden faydalananların katkısı oluşturuyor. " diye konuştu.
Projenin üç bileşeni olacağını da kaydeden Aydın, "Küçük Çiftçi Bileşeni, Köy Altyapısı Yatırım Bileşeni, Kurumsal Yapının Güçlendirilmesi ve Proje Yönetim Bileşeni, olmak üzere toplam üç bileşenden oluşuyor. Küçük Yatırım Bileşeni, küçük çiftçi seviyesinde verimlilik ve karlılığı artırma yoluyla gelir düzeyini artıracaktır. Yatırım ticari tarıma yönelmekte istekli olan küçük çiftçileri hedefleyecektir. Temel prensip, çiftçiliği geçim yolu veya yaşam tarzı olarak görmek yerine bir işletme olarak görenleri destekleyecektir. Bileşen küçük çiftçilere, tarım ve hayvancılık uygulamalarını geliştirmeye yönelik ilgili yatırımları içeren bir menü sunacaktır. İkinci bileşen olan Köy Altyapısı Yatırım Bileşeni ise, birinci bileşen altında küçük çiftçi yatırımlarının önemli ölçüde yoğun olduğu yerlerde ekonomik ve sosyal altyapı yatırımlarına destek sağlayacaktır. Üçüncü bileşen olan Kurumsal Yapının Güçlendirilmesi ve Proje Yönetimi Bileşeni ise, küçük çiftçi, köy, il ve ilçe tarım müdürlükleri düzeyinde kapasite ve becerilerin geliştirilmesi yoluyla bir ve ikinci bileşenler kapsamında yürütülen yatırımların etkinliğini destekleyecek ve geliştirecektir. Proje kapsamında çiftçilerimize eğitimler ve bilgilendirmelerde yapacağız. " dedi.
Vali Yardımcısı Ahmet Karakaya ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Kırsal Kalkınma Projesi hiç şüphesiz ki Artvin ilimizde hayvancılığın gelişmesinde, besiciliğin daha modern hâle gelmesinde ve diğer tarımsal girdilerde bilimsel anlamda bir altyapı oluşturacak ve kırsal kalkınma projelerinin pilot illerimize çok büyük katkıları olacaktır. Kırsal kalkınma projelerinde özellikle Artvin'in pilot il ilan edilmesi çok ciddi bir sevinç yaratmıştır. Bu projenin ilimizdeki tarımla ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin refah seviyelerini yükselteceğine inancımız tamdır. " diye konuştu.
Artvin Valiliği olarak çiftçilerin refah seviyelerinin ve yaşam standartlarının arttırılmasına yönelik olarak uygulamaya konulan projeden dolayı başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere projede emeği geçen herkese teşekkür eden Karakaya, "Artvin çiftçisine yol gösterildiği takdirde hakikaten tarımsal manada önemli adımlar atılabileceğine inanıyorum. Özellikle organik tarım açısından Artvin bu projenden hak ettiği payı alacaktır. Akdeniz ikliminde yetişen bazı ürünler ilimizde de yetişiyor. Yani Artvin çiftçisine yol gösterdiğiniz takdirde buna insanların çalışkanlığını da eklediğinizde ilimiz bu projeden hak ettiği geliri elde edecektir. ' dedi.
Ziyarette, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Elfaz Ermiş ile Ziraat Mühendisi Hakan Kesin de hazır bulundu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.08.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle