10 Nisan 2010 tarihinde imzalanan Ardahan Kars Artvin Kalkınma Projesi (AKAKP) sayesinde Artvin tarımda ve hayvancılıkta 12 projeye ile canlanacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen AKAKP ikraz anlaşması 10 Nisan 2010 tarihinde imzalandı. 2015 yılında yapılan zeyilname ile 30 Eylül 2017 olarak güncellenen projenin finansörlüğünü Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapıyor. Projenin uygulaması ise Bakanlık ile her üç ildeki İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve proje kapsamında yer alan ilçelerin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile hizmet anlaşması gereğince Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) arasında ortaklaşa yürütülüyor.
Proje kapsamında yapılan belli başlı çalışmalar ise şunlar:
Likapa bahçeleri projesi
AKAKP Projesi ile Merkez İlçe Bakırköy ve Ortaköy Köylerinde 2'şer dekarlık 1'er adet ve Şavşat İlçesi Meydancık Köyünde 2 dekarlık ve 1, 6 dekarlık 2 adet bahçe olmak üzere toplamda 7, 6 dekar alanda 4 adet Likapa Bahçesi Tesisi kurulumu gerçekleştirildi. Likapa Bahçesi'nin projeye toplam maliyeti 97 bin TL oldu.
4 ilçede 9, 312 dekar alana sera yapılacak
Merkez, Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli İlçelerinde toplamda 9, 312 dekar alana 37 adet sera kurulmuştur. Toplam maliyeti 932. 500, 00 TL olup bunun 652. 750, 00 TL'si hibe olarak ödenen Sera yapımı projesine ayrıca Merkez, Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli İlçelerinden mevcutta 30 adet sera başvurusu var. Bu başvuruların toplam maliyeti ise 848 bin TL olup bunun 593 bin 600 TL'si hibe olarak ödenecek.
Kapama bahçe tesisleri yapılacak
Artvin Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Merkez, Ardanuç ve Yusufeli İlçelerinde 151 dekar alanda 45 adet meyve bahçeleri tesis edildi. Toplam maliyeti 772 bin 750 TL olan tesislerin 540 bin 925'i hibe olarak ödendi. Toplamda maliyeti 479 bin 605 TL olan 40, 5 dekar alanda 21 adet yüksek sistem bağ tesisi Merkez, Ardanuç ve Yusufeli İlçelerinde kuruldu. Ayrıca Merkez, Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli İlçelerinden mevcutta bulunan toplam 69 adet bağ ve bahçe tesisi başvuruların toplam maliyeti ise 1 milyon 503 bin 126 TL olup 1 milyon 52 bin 188, 20'si hibe olarak ödenecek.
Hayvan pazarı projesi
Artvin'in Ardanuç ilçesinde 18 dekarlık alana modern hayvan pazarı inşa edilmesi planlanıyor. Yatırımın Ardanuç İlçesinde bulunması, ilçede tamamlanmış Modern Mezbahane tesisinin de var olmasıyla, Artvin'in Hayvan Borsasına sahip olmasını sağlanarak, piyasa fiyatının korunması ve hayvan yetiştiricilerinin karlı hale geçmesi sağlanmış olacak. Yüzde 100 hibe ile kurulumu gerçekleştirilecek olan Hayvan Pazarı Projesinde yer teslimi yapıldı. Sözleşmesi imzalanmış ve inşaatı devam eden projenin toplam maliyeti 1 milyon 636 bin 051, 36 olacak.
Yöresel ürünler satış reyonlarına kavuşacak
Ardanuç, Merkez, Şavşat ve Yusufeli ilçelerinde uygulanması planlanan proje kapsamında her ilçede her biri 36 m (iç alanı 24 m)'den oluşan toplamda 4 adet doğanın korunması ve kullanılmasına uygun satış noktalarının inşa edilmesinin sağlanması hedeflenmekte. Proje ile bölgede işsizliğe bağlı göç sorununun çözümlenmesi, bölgenin eko turizminde ciddi oranda bir artışın sağlanması, bölgenin bir çekim merkezi haline getirilerek sosyoekonomik ve sosyokültürel açıdan gözlenebilen önemli artışların sağlanması hedefleniyor. Artvin Bahçesi ismiyle gerçekleşmesi planlanan projenin uygulama planı hazırlanarak bakanlığa gönderildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.03.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle