Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Artvin Valisi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yemlihalıoğlu, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, DOKA uzmanları Hacı Salih Şahin, Ali Paşa Hekimoğlu, Fikri Akkaya, Ahmet Arıgtekin, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Bilgilendirme toplantısında DOKA uzmanları tarafından, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından turizmde bölge potansiyelinin harekete geçirmesine yönelik mali destek programı ve turizme yönelik küçük ölçekli altyapı mali destek tanıtımı slayt sunumu eşliğinde katılımcılara anlatıldı.
Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu yaptığı konuşmasında, ajansın Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerini kapsadığını belirterek, ajansın kuruluş amacının, Doğu Karadeniz bölgesinde turizm altyapısının geliştirilmesi, turizmin çeşitlendirilmesi, alternatif turizm modellerinin ortaya çıkarılması, etkin tanıtım politikalarıyla bölgenin ve bölgedeki illerin markalaştırılması, bölgeye gelen turist sayısı ve ortalama kalış süresini artırarak bölgenin turistik cazibe merkezi haline getirilmesine katkıda bulunacağını söyledi.
Turizm odaklı olarak bölgeyi kalkındıracaklarını ifade eden Vali Yemlihalıoğlu, ''Küresel ısınmanın konuşulduğu bir dünyada bölgemizde doğa turizmi ön planda yer alıyor. Doğa turizmi noktasında da en güzel bölge Doğu Karadeniz'' diye konuştu.
Bölge illerinin coğrafi ve kültürel açıdan birbirine çok yakın olması, turizm ve birçok alanda aynı özelliklere sahip bulunması, çok sayıda alanda ortak projeler üretme açısından önem arz ettiğini de belirten, Vali Yemlihalioğlu, şunları kaydetti: ''Bölge illerimizin kalkınması için projeler üretilmeliyiz. Bölgenin cazibesini artıracak mekanizmaların mutlaka harekete geçirilmesi gerekmektedir. Bölgemizin eşit ve dengeli kalkınması için bizler de, birlik beraberlik içinde, karşılıklı birbirimize destek vererek, potansiyelimizi birleştirip, enerjimizi sinerjiye dönüştürerek her türlü çabayı göstermeliyiz. 6 vilayetimizi kapsayan yerel aktörlerle ortak olarak bölgenin dengeli ve sürdürülebilir şekilde kalkınmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Ana hedefimiz bölgedeki 6 vilayetin eşit ve dengeli kalkınmasını sağlamak. Benim de hemfikir olduğum konu, turizm odaklı kalkınma planı sergilemek'' dedi.
Toplantıda konuşan DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, dünyada 500'ün üzerinde kalkınma ajansı bulunduğunu belirterek, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) Temmuz 2009'da hayata geçirildiğini söyledi.
Kalkınma Ajanslarının Türkiye için yeni kuruluşlar olmalarına rağmen dünyada yaklaşık 90 yıldır faaliyet gösterdiğini de belirten Kaldırım, " Kuruluş kararı 2006 yılında bakanlar kurulu tarafından alınan kalkınma ajanslarının en sonuncusu TR90 bölgesinde yani Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerinde kuruldu. Ülkemizde faaliyet alanı olarak en çok ilin bulunduğu ajans Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansıdır" dedi.
Ajansın bölgede potansiyeli en yüksek sektörün turizm olduğuna işaret eden Kaldırım, "İlk mali destek programını da bu alanda başlatmış bulunmaktayız. Dünyada değişen turizm anlayışlarına paralel olarak gün geçtikçe önemi artan alternatif turizm yani doğa turizmi ve eko turizm gibi alanlarda bölgemiz yüksek bir potansiyele sahiptir. Ve buna dönük olarak ta alt yapının iyileştirilmesi kapasitenin arttırılması, çevrenin korunması önceliklerimiz arasında olup bölgeyi turizmde cazibe merkezi haline getirmek temel hedefimizdir" diye konuştu.
Turizme yönelik küçük ölçekli alt yapı mali destek programına, kaymakamlıklar, bölge, il ve ilçe müdürlükleri, bakanlıklara bağlı kurum, kuruluş ve enstitüler, yerel yönetimler (il özel idaresi, belediyeler ve tüzel kişiliği haiz bağlı kuruluşları, köy muhtarlıkları) 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu doğrultusunda kurulmuş birlikler (köylere hizmet götürme birlikleri, sulama birlikleri, vb. ), üniversiteler ve ticaret ve sanayi odalarının başvurabileceklerini belirten DOKA uzmanları, son başvuru tarihinin ise 21 Mart tarihinde sona ereceğini kaydettiler. Ayrıca bu program kapsamında proje sahiplerine verilecek olan mali destek tutarı asgari 60 bin lira ile azami 600 bin lira arasında olduğu belirtildi. Turizmde bölge potansiyelinin harekete geçirilmesine mali destek programı kapsamında da kar amacı gütmeyenlere yönelik ve kar amacı güdenlere yönelikte proje yapılabileceği kaydedildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.01.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle