Yeşil Artvin Derneğinden Maden Ruhsat İhalelerine Tepki

31/08/2020 10:06

Yeşil Artvin Derneği Ülke Genelinde 766 Maden Sahasının Ruhsatlandırma İhalesine Tepki Gösterdi.


Yeşil Artvin Derneğinden Maden Ruhsat İhalelerine Tepki

Haber: Hayati Akbaş







Çevre Mücadelesi ile adını duyuran Yeşil Artvin Derneği yeni bir basın açıklaması yaparak Ülke genelinde 766 maden sahası için başlatılan ruhsat ihalelerine sert tepki gösterdi.

Yeşil Artvin Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Sevgili Artvinliler, Değerli Basın mensupları, Korona virüsün yaşamamızın her anını zorlaştırdığı bir dönemde, doğal alanlarımızın maden şirketlerine peşkeş çekilmesi süreci ne yazık ki hız kesmeden devam ediyor. Bilindiği üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından ülkemizin neredeyse tüm illerinde toplamda 766 adet maden sahası için ihale süreci 20 Temmuz 2020’de başlatılmıştı. Ülke genelinde 68 ilde yaklaşık 900 bin hektar (300 bin futbol sahası büyüklüğünde) alanı kapsayan ve 24 Ağustos’ta başlayıp 28 Eylül’de sonlandırılacak olan maden arama ve işletme ihalelerinin, çoğunlukla orman ve mera alanları ile verimli tarım alanlarını da kapsadığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.

Yaşanılan salgını adeta bir fırsat bilerek hızla yaygınlaşan bu tür toplu maden ihalelerinde geçtiğimiz 18 Haziran 2018 tarihinde ise 616 alanın, Temmuz ayında ise 286 farklı alanın, maden ihalesi yapılmıştı. Anlaşıldığı üzere Haziran’dan bu yana toplam 1668 kutsal yurt köşemiz talana kurban edilmeye hazırlanmaktadır.

Doğu Karadeniz Bölgesi, maden talanı açısından en fazla olumsuzluk yaşayan bölgedir ki Bakanlığın verilerine göre, Artvin, Gümüşhane, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinde toplam 1012 maden ruhsatı ve 1 milyon 372 bin hektarlık alan maden talanı ile karşı karşıyadır. Diğer bir ifade ile bu illerimizin toplam büyüklüğünün neredeyse % 40’ının yani 549 bin hektarının madenlere ayrıldığı ortaya çıkmıştır. Bu büyüklük içinde, Artvin’in 153 maden sahası ile toplam 292 bin hektar alanın madencilere peşkeş çekildiğini ve en ciddi ekolojik, ekonomik ve sosyal yıkım görecek illerin başında geldiğini, özellikle Murgul ve Cerattepe örnekleri başta olmak üzere açıkça yaşamaktayız.

Murgul, Cerattepe, Aşağı ve Yukarı Maden, Yusufeli, Ardanuç ve Şavşat’ta hâlihazırda işletilen açık ve kapalı maden sahaları ile taş ve kum ocakları nedeniyle karşı karşıya kaldığımız maden talanı yetmiyormuş gibi bu son ihalede de Artvin’imizde toplam 15 yeni saha daha maalesef ilgililer (!) tarafından altın tepside maden şirketlerine sunulacak. Dernek olarak, aşağıda yer alan Tablodaki alanlara karşılık gelen koordinatlar üzerinde yaptığımız incelemelerde, Arhavi’de 4, Artvin Merkez’de 3, Yusufeli’nde 7 ve Ardanuç’ta ise 1 saha olduğu tespit edilmiş ve söz konusu bu yeni sahalar, daha detaylı olarak görmeniz için harita üzerine işlenerek aşağıda bilgilerinize sunulmuştur. Artvin’deki bu 15 yeni maden sahası için 26 Ağustos 2020’te yapılmasını da protesto ediyoruz.

İşte Artvin’de ihalesi yapılan yerler:.

Daha önce defalarca söylediğimiz gibi mevcut Maden Yasası, özellikle 2009 yılındaki değişikliklerle, orman ve mera alanlarından alınacak izinler konusunda maden şirketlerinin işini oldukça kolaylaştırmakta ve düzenlenen yönetmeliklerle, değil devletin ve milletin pay alması, madencilere halkın cebinden “teşvik” adı altında nice yetimin hakkının verilmesini adeta yasal hale getirmektedir. Oysaki yüzlerce yıldır maden kaynakları sömürülen bazı Afrika, Güney Amerika ve Uzakdoğu ülkelerindeki emperyalist maden şirketlerine dahi bu tür kolaylıklar ve imtiyazlar verilmemişken, bizim ülkemizin doğal kaynaklarının, zararına olduğunu bile bile bir-kaç maden şirketine peşkeş çekilmesi ne kara bir talihtir.

Ne yazıktır ki, son yıllarda sıkça yaşadığımız sel, taşkın ve heyelan gibi afetlerden de ders alınmadığı görülmektedir. Oysa bu olayların hem sayısındaki hem de neden olduğu can ve mal kaybındaki artışta ilk nedenin, doğal yaşam alanlarımıza yapılan acımasız müdahalelerin olduğu artık herkes tarafından bilinmektedir. Toprağı koruyan orman ve meraların yok edilmesi, daha fazla taşın, toprağın ve çakılın derelere birikmesi ve artık en küçük bir yağışta bile sel ve taşkınların ciddi zararlar vermesine neden olduğu bir gerçektir. Tüm bu yaşananlar ve nedenleri bariz bir şekilde ortadayken doğa tahribatının baş sorumlusu olan vahşi madencilik sahalarının arttırılması akıl almaz bir adımdır.

Bu nedenle, son yıllarda sayıları artan “toplu maden arama ve işletme ihalelerinin” bir an önce iptal edilmesini halkımızın da ortak çığlığı ve Yeşil Artvin Derneği olarak talep ediyoruz.

Dün aynı emperyalist ülkeler olan yedi düveli nasıl tam da bugün başlayan Büyük Taarruz ile kovduk ise bugün de aynı azim ve inançla bugünün emperyalistlerini ve işbirlikçilerini kovacağız. Maden ihalesi için 26 Ağustos bilerek mi seçildi bilemiyoruz ama biz kendimizi biliyor ve Zafer Gününe olan inancımızı hiç yitirmiyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur”.



comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 31.08.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...