Doğu Karadeniz Turizmine Dev Destek

17/01/2011 21:02

Doka' Dan Turizm Sektörüne 14.5 Milyon Tl Mali Destek Programı Çağrısı.


Haber: Hayati Akbaş







Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) 2010 yılı mali destek programında turizm sektörüne 14, 5 milyon TL bütçeyi uygulamaya koydu. Mali Destek Programları çok kısa sürede hazırlanarak çağrıya çıkıldı.

DOKA 2010 Yılı Mali Destek Programlarını Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantı ile açıkladı. TTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda DOKA Yönetim Kurulu Üyesi M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile turizm özel sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda 22 Aralık 2010 tarihinde teklif çağrısına çıkarılan mali program hakkında uzmanlar ayrıntılı bilgi verdi.

Uzmanlar, 2010 Mali Destek Programının, Turizmde Bölge Potansiyelinin Harekete Geçirilmesine Yönelik Mali Destek Programı ile Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı mali Destek Programının uygulandığını aktardılar.

Teklif çağrısı ile, bölgede Turizm potansiyeli harekete geçirilerek, bölgede ekonomik ve sosyal kalkınma sağlanacağı belirtilerek bu amaçla Teklif Çağrısının Genel Amaçlarını şu şekilde açıklandı:

. Bölgede turizmin çeşitlendirilmesi

. Alternatif turizm modellerinin ortaya çıkarılması

. Etkin tanıtım ile bölgenin markalaştırılması

. Bölgeye gelen turist sayısının ve ortalama kalış süresinin artırılması

BÜTÇE TOPLAMDA 14, 5 MİLYON TL

Teklif Çağrısı Bütçesi hakkında da bilgi veren uzmanlar, Turizmde Bölge Potansiyelinin Harekete Geçirilmesine Yönelik Mali Destek Programı (KAR AMACI GÜDEN GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLER İÇİN)

5. 000. 000 TL

Turizmde Bölge Potansiyelinin Harekete Geçirilmesine Yönelik Mali Destek Programı (KAR AMACI GÜTMEYEN KURUM VE KURULUŞLAR) 5. 000. 000 TL

SON BAŞVURU 18 MART 2011'DE

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, 22 Aralık 2010 tarihi itibariyle ilk teklif çağrısına çıktıklarını ifade ederek, turizmin desteklenmesini amaçlayan iki programa Mart ayına kadar başvuru yapılabileceğini söyledi. Kaldırım, teklif çağrısına iş kurmak isteyen girişimciler, firmalar, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, kamu kurum ve kuruluşları da dâhil olmak üzere çok geniş kesimden gerçek ve tüzel kişilerin proje başvurusunda bulunabileceğini belirterek, "Teklif çağrısı ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde turizme yönelik altyapı sorunlarının çözümlenmesine katkıda bulunma, turizmin çeşitlendirilmesi, alternatif turizm modellerinin ortaya çıkarılması, bölgeye gelen turist sayısının artırılması ve bölgenin turistik cazibe merkezi haline getirilmesine katkıda bulunulmasının amaçlandığını dile getirdi. Teklif çağrısının, ‘Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı' ile ‘Turizmde Bölge Potansiyelinin Harekete Geçirilmesine Yönelik Mali Destek Programı' olmak üzere iki ayrı programdan oluştuğunu dile getirdi. Kaldırım her iki proje için son müracaat tarihinin 21 Mart olduğunu kaydetti.

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, toplantıda yaptığı konuşmada öne çıkan bölümler şöyle:

Çok yoğun bir çalışma temposuna girdik. Böyle bir yapılanma olmadan teklif çağrısına çıkamıyorduk. Belli eleştiriler de geliyor, herkesin talebi yansımadı, katılımcılık sağlanamadı yönünde. Bölge planı katı bir plan değil esnek bir plan. Ancak biz pratik ve hızlı davranarak program yetişsin para gelsin diye. Bu kaynak gelsin diye yoğun bir şekilde çalıştık 3 ay gibi kısa bir süre içinde planı hazırladık DPT'den geçirdik, Proje teklif çağrısına çıkmaya hak kazandık. Bürokrasi o aşamaların geçilmesi, onaydan çıkarılması epey zamanımızı aldı bizi yordu ama biz bundan şikâyetçi değiliz. Performansımız oldukça iyi olduğunu düşünüyorum. Ekibimiz teşekkürü hak ediyorlar.

BÖLGENİN YATAK KAPASİTESİ ÇOK DÜŞÜK, ARTIRMALIYIZ

Turizm alanında uygulanmasına karar verdik, turizm herkesin malumu olduğu üzere bölgede çok önemli bir sektör, bölgeyi bütünleştirici bir sektör, bölgeyi yatay olarak kesen bir sektör. Önemli olduğunu düşünüyorum. İkincisi bölgede yüksek olan turizm potansiyelinin değerlendirilmesi, altyapının tanıtımının yapılması, çeşitlendirmenin alternatif turizm modellerinin geliştirilmesi bölgede çok önemli. Bölgede turistin ortalama kalış süresi 1. 4. Yatak kapasitesi, kalitenin artırılması, turizmin çeşitlendirilmesi faaliyetlerinin artırılması, insan kaynağının eğitimi çok önemli. Tanıtım ki biz bunu yapmaya başladık.

BÖLGENİN TANITIMINI AVRUPA VE ARAP ÜLKELERİNDE YAPACAĞIZ

Mart ayından itibaren 16 Avrupa ülkesine turizm tanıtımı için gidip 47 gün tanıtım yapacağız, Arap ülkeleri, uzak doğu hedeflerimiz arasında. Turizmin geliştirilmesi noktasında yapacağımız bize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz ama özellikle kamu ve özel sektörden altyapıyı hızlı bir şekilde tamamlamalarını istiyoruz. İnsan kaynağı ciddi bir sorun, insan kaynağının eğitilmesi, yatak kapasitesinin artırılması, mevcut yatak kapasitesinde kalitenin artırılması. Bölgede yıldızlı otel sayısı çok az, 4 tane yıldızlı otel var, bunun da kapasitesi 1500 dolayında. İç bölgelerde butik otel alt yapısının geliştirilmesi, aile pansiyonculuğunun geliştirilmesi. Bu noktalara iyi çözümler çıkaracağımızı, kaliteli projeler geleceğini umuyoruz. Ve bizim desteklerimizle yaklaşık bizim hesapladığımız bir 40–50 milyon TL bir yatırım programla birlikte uygulanmış olacak. Turizme bölge ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

BÖLGE NÜFÜSÜMÜZÜN YÜZDE 45 KIRSALDA, ANCAK TURİZM SEKTÖRÜ İLE BU KIRSALIKİ İNSANLARIMIZI YERİNDE TUTABİLİRİZ

Alternatif turizm modelleri arasında bölgemizde sağlık turizmi çok önemli. Kitle turizmi bölgemizde olmaz diyoruz, bu doğru bir tespit. Biz zaten buna talip değiliz. Kitle turizminden Neden talip değiliz, bizim muhteşem bir doğamız, coğrafyamız ve artı kültürümüz var. Dolayısıyla alternatif turizme sunabileceğimiz olanak çok fazla. Alternatif turizme kişinin yaptığı harcama kitle turizmine yapılan harcamanın dört katı bazen beş katına çıkıyor. Bölgeye bunun sağlayacağı katkı çok fazla. Kırsalda yaşayan nüfusumuz yüzde 45 ile Türkiye ortalamasının üzerinde. Nüfusumuzun çoğu kırsalda yaşıyor. Nüfusu kırsalda tutabilecek sektörlerden en iyi sektörlerden birisi turizm. Turist kırsala gidiyor aile pansiyonunda ya da butik otelde kalıyor. Çok hızlı gelişen bir kırsal turizm var, tarım turizmi. Bu turizm çeşidinde yöresel ürün kullanılıyor köyde üretilen ürünler değerlendiriliyor. Bizim özellikle köylerden şehir merkezlerine yaşanan iç göçü de durdurabilecek bir turizm modeli olduğunu düşünüyorum alternatif turizmin.

YENİ VE FARKLI ÇÖZÜMLER BEKLİYORUZ

Yaylaları gezmenin zorluğundan bahsediliyor. Yaylaların balonla gezilmesi. Bunun araştırılması gerekir. Ulaşım sıkıntısından bahsediliyor. Türkiye'de Kapadokya'da yapılıyor.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.01.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...