Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Artvin Faaliyetleri Açıklandı

04/08/2011 15:39


Haber: Hayati Akbaş







Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca resmen 29. 07. 2009 tarihinde kurulmuş olup, Ajans Genel Sekreterinin atanması, personel istihdamı ve teşkilatlanması süreci Temmuz-Eylül 2010 döneminde başlamıştır.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, bölgede kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgenin rekabet gücünü artırmak, bölgenin kalkınma stratejisini oluşturmak, bölgeyi yurtiçi ve yurtdışında tanıtmak ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, kendine özgü teknik ve finansman mekanizmasına sahip, kar amacı gütmeyen, çabuk karar alıp uygulayabilen, merkezi ve yerel idarelerin dışında, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren, tüzel kişiliği haiz ve katalizör olarak faaliyet gösteren çok önemli bir kuruluş olmayı hedeflemektedir.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı sadece finansman sağlayan bir kurum değildir. Bunun yanı sıra ajansın çok önemli görevleri vardır;

- Bölgesel gelişme uygulamaları ile bölge stratejisinin etkinliğinin ve başarısının yükseltilmesini; bölgenin ve ülkenin genel büyümesine, gelişmesine, refahına ve istikrarına katkısının artırılmasını; bölgede sosyal uyum ve adaletin güçlendirilmesini ve değişen küresel rekabet şartlarına adaptasyonun hızlandırılmasını sağlayacak,

- —Yüksek nitelikli personeli, esnek kaynak ve istihdam yapısı ile kurum, kuruluş ve şahıslara sağladığı idari, mali, teknik desteklerle başta girişimciler olmak üzere bütün yerel aktörlerin kalkınma çabalarına katılımını teşvik edecek ve Ajans yerel düzeyde planlama, programlama, proje üretme ve uygulama kapasitesini artıracaktır,

- — Ajans sağlayacağı proje ve faaliyet desteklerinde kişi, kurum ve kuruluşların eş finansmana dayalı ortak proje üretme ve yönetme kültürü ve yeteneğini geliştirecek; sahiplenme ve işbirliği duygusunu güçlendirecek; bölgenin girişimcilik potansiyelini harekete geçirecek ve sürekli olarak yükseltecek,

- — Yerel potansiyeli, dinamikleri, özgünlükleri, kaynak ve imkânları ortaya çıkararak harekete geçirecek ve ulusal, uluslararası pazarlarda ekonomik, sosyal, kültürel birer değer haline dönüştürecek,

- — Ajans, bir taraftan küresel düzeyde yaşanan gelişmeleri yerel düzeye aktarırken, diğer taraftan da yerel potansiyeli, varlıkları, üstünlükleri ve özgünlükleri küresel pazarlara taşıyacak çalışmalar yapacaktır. Aynı zamanda ajans, uluslararası düzeyde yapılacak tanıtımlara ve bu tanıtımlardan sorumlu birimlere her türlü desteği sağlayacaktır,

Sonuç olarak, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı bölgede bulunan diğer çok önemli kurum ve aktörlerle işbirliği halinde uygulayacağı proje ve desteklerle hem bölgemizin kalkınmasına, hem de bölgesel-yerel düzeyde başta istihdam ve gelir olmak üzere ekonomik ve sosyal göstergelerin iyileştirilmesine, bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına ve dolayısıyla bölgemizin genel refahının artırılması ve istikrarının pekiştirilmesine olumlu katkılar sağlayacaktır.

Ek olarak, bölgesel hedeflere ulaşabilmek yolunda, il bazında daha etkin ve verimli çalışabilmek adına Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon olmak üzere bölgedeki 6 ilde Yatırım Destek Ofisleri kurulmuştur. Bu bağlamda, Artvin Yatırım Destek Ofisi 09 Mayıs 2011 tarihinden itibaren faaliyet göstermektedir. 12. 01. 2011 tarihinde yayınlanan "Kalkınma Ajansı Birimleri ve Yatırım Destek Ofisleri Görev ve Sorumlulukları" belgesine göre Yatırım Destek Ofislerinin görev tanımları şu şekilde belirlenmiştir: Bölgedeki iş ve yatırım ortamının yerli ve yabancı yatırımcılara tanıtımı ve teşvikiyle ilgilenir.

Bölge illerinde, özel kesimdeki yatırımcıların kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanlarına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerini ilgili mevzuatta belirtilen süre içerisinde, ilgili mevzuatta bir süre belirtilmemişse öncelikle ve ivedilikle sonuçlandırmak üzere yönetim kurulu adına tek elden takip ve koordine eder, yatırımları izler, ilgili mevzuattaki başvuru koşulları ve istenen belgeler doğrultusunda yatırımcıya bilgi verir ve yol gösterir, başvurular hakkında ön inceleme yapar, gerçekleştirdiği iş ve işlemler konusunda Valiliğe ve Genel Sekreterliğe bilgi verir. Yatırım Destek Ofisleri'nin sunduğu tüm yatırım destek hizmetleri ücretsizdir.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Faaliyetleri: Kalkınma Ajansı 2011 yılı içerisinde yoğun bir çalışma temposu altında 2010–2013 Bölge Planı'nı hazırlamış ve onaylanmasını sağlamıştır. Bölge Planına göre Ajans vizyonu "Ekonomisi güçlü, yenilikçi ve rekabetçi, sosyal yönden gelişmiş ve bütünleşmiş, altyapısı tamamlanmış, sürdürülebilir çevre ve yüksek yaşam kalitesine sahip Doğu Karadeniz" olarak tanımlanmıştır.

Mali Destek Programları: Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2010 yılı içerisinde 3 Mali Destek Programı ile,

- Turizm alanında faaliyet gösteren özel sektör işletmeleri projeleri için "Turizmde Bölge Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi Hibe Programı" ile 5 milyon TL,

- — Bölgedeki turizm altyapısının güçlendirilmesi için kamu kurumları ve yerel yönetim kuruluşları için "Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı" ile 4, 5 milyon TL,

- "Turizmde Bölge Potansiyelinin Harekete Geçirilmesine Yönelik Mali Destek Programı" ile bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının turizme yönelik tanıtım, eğitim, alternatif turizmin geliştirilmesine projelerine 5 milyon TL kaynak aktarmıştır.

Proje teklif çağrısı yöntemiyle Mali Destek Programları çerçevesinde, Artvin ilinin 12 projesi desteklenmeye hak kazanmıştır. Bu bağlamda Artvin iline Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'ndan 2. 169. 379 TL tutarında kaynak aktarılacaktır. Desteklenmeye hak kazanan 12 projenin detayları:

1-Laşet Alabalık Tesisleri Restaurant - Laşet Turizmle Kalkınma Projesi ( Şavşat)

2-Barço Yusufeli Naturel Gıda Üretim - Yerel Ve Doğal Tatların Turizme Kazandırılması Projesi (Yusufeli),

3-Kaçkar Kışla Alabalık - Keşfedilmemiş Cennet ( Yusufeli)

4-Melek Özbayrak - Melek Özbayrak Turizm Kültür Sanat Ve Eğlence Tesisi Projesi ( Arhavi)

5-Gündüz Atabek - Bey Konağı Butik Otelin Turizme Kazandırılması Projesi ( Şavşat),

6-Şavşat Kaymakamlığı KHGB - Turizmle Gelen Kalkınma Projesi),

7-Artvin Çoruh Üniversitesi - Artvin'in Bitki Müzesi,

8-Artvin Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü - Artvin İli Kültürel Ve Doğal Kaynaklara Bilgilendirme Ve Yönlendirme Levhaları Yapımı,

9-Artvin Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü - Eko turizmi Geliştirmeye Yönelik Ev Pansiyonculuğu Eğitimi Projesi,

10-Borçka Kaymakamlığı - Borçka Macahel Ve Karagöl Keşfetmek Lazım,

11-Yusufeli Kaymakamlığı - Altıparmak'ta Sağlıklı Çevre İyileştirilmiş Turizm, 12-Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği - Taşlar Kilitli Yollar Açık.

Teknik Destekler: Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı mali desteklerin yanında bölgede kurumların söz konusu programlardan azami ölçüde yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla tüm bölge çapında 6 il ve 9 ilçe merkezinde 689 kişiye proje döngüsü eğitimleri vermiş ve ajans programlarına yönelik bilgilendirme gerçekleştirmiştir.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı potansiyel hibe faydalanıcıları için 2010 yılı mali destek programları konusunda bilgilendirme toplantıları düzenlemiştir. Bölge genelinde toplamda 1561 kişi bilgilendirme toplantılarına katılmıştır. Bu sayının illere göre dağılımı şu şekildedir: Artvin 270, Giresun 260, Gümüşhane 216, Rize 150, Ordu 277 ve Trabzon 388.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Karadeniz İş Forumu, Dış Ticaret ve Girişimcilik Eğitimlerini düzenlemiş, tanıtım faaliyetleri çerçevesinde Karadeniz Turizm Fuarı, Batumi Expo 2011, Arabian Travel Market 2011, Riyad Travel 2011 fuarlarına katılmış, Çinli tur operatörlerine tanıtım programı organize etmiş, BTV ve CCTV Çin Televizyon kanallarının bölge turistik değerlerinin çekimi programlarının gerçekleştirilmesi için gerekli organizasyonları yapmıştır. Dış Ticaret Müsteşarlığı öncülüğünde Trabzon Valiliği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliğinde Türkiye'nin yanı sıra 16 ülkeden siyasetçi, bürokrat ve işadamlarının katılımıyla düzenlenen 2. Trabzon İpek Yolu İşadamları Zirvesi gerçekleştirilmiştir.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.08.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...