Doğa Derneği olarak Karadeniz’deki deniz kuşlarıyla ilgili bugüne kadar yapılan en kapsamlı çalışmayı yürütmeye başladı. Tepeli Karabatak ve Yelkovan kuşlarını kapsayan bu çalışmada, yüzyıllardır balıkçılara balığa ulaşmaları için kılavuzluk eden bu kuşların yaşam alanlarının bilimsel olarak haritalandırılmasını ve korunmaya alınmaları hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda oluşturulan ‘Karadeniz Deniz Kuşları’ projesi kapsamında, 2012'nin son günlerinde İstanbul'un Karadeniz kıyısından başlayarak Zonguldak'ın batısına kadar denizden ve karadan deniz kuşlarının sayımına başlandı. .
Doğa Derneği projeyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan’ı bir araya getiren proje kapsamında şimdiye kadar İstanbul Kıyıköy’den başlayarak, İğne ada, Garipçe, Rumeli Feneri, Haydarpaşa, Şile, Akçakoca, Ereğli, Riva, Karasu, Kefken'den kuş gözlemi yapıldı. Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu liderliğinde uzmanlardan oluşan gözlem ekibi tarafından yapılan çalışmalarda, türün bugüne kadar bilinmeyen yeni üreme alanları ve kışlama alanları tespit edildi.
Projenin sonunda ise elde edilen verilerle ‘Önemli Deniz ve Kuş Alanları’ bilimsel olarak haritalandırılacak. Bu haritanın oluşturulması deniz ekosisteminin koruma altına alınması açısından hayati bir önem taşıyor. Son yıllarda popülasyon oranında ciddi azalmalar yaşayan Tepeli Karabatak’i koruma altına alarak, bin yıllardır süren kılavuzluğunun devam etmesini sağlayacağız.
Karadeniz Deniz Kuşları Projesi'nin diğer bir önemli aktivitesi olan ‘Açık deniz yelkovan kuşu sayımları’ ise başlıyor. İstanbul-Ukrayna, Zonguldak- Rusya ve Zonguldak- Ukrayna hatlarında gemilere araştırmacı olarak bineceğiz ve açık deniz sayımlarını gerçekleştireceğiz. Hava durumuna bağlı olarak Orta ve Doğu Karadeniz’de de arazi çalışmalarına devam edeceğiz. 2014’e kadar sürecek bu araştırmaların sonuçlarını ise Şubat ayında Bulgaristan’da yapılacak lansmanla duyuracağız” denildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.02.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle