Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi tarafından düzenlenen Karadeniz’de Balıkçılık Çalıştayı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bölgedeki balıkçılık sektörünün ülke ihracatında önemli yer tutmaya başladığını belirterek, “Sektördeki üyelerimiz sadece Karadeniz veya Türkiye değil, sınırları aşarak Karadeniz’in diğer ülkeleri, Afrika gibi bölgelere açılıyorlar. Yatırımlara hazırlanıyorlar. Gerekli desteklerin sunulmasını üyelerimiz adına talep ediyoruz” dedi.
Çalıştayın açılışına Trabzon Valisi Yücel Yavuz, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Orta hisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, bilim adamları ve sektör temsilcileri katıldı.
“250 BİNİN ÜZERİNDE İSTİHDAM SAĞLANIYOR”
Çalıştayın açılışında konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bölgedeki balıkçılık sektörünün artık ülke ihracatında da önemli bir yer tutmaya başladığını belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’nin balık üretiminin yüzde 80’ine yakını Karadeniz Bölgesi’nden sağlanıyor. Ayrıca sektör 250 binin üzerinde istihdamın bağlı olduğu bir işkolu. Bu durum bölgemiz adına da çok önemli bir konu. Sektörün gelişmesiyle ilgili kurum ve kuruluşların yaptıkları çalışmaları detaylı şekilde takip ediyoruz. Ekonomik açıdan baktığımızda bizim üyelerimizi yakından ilgilendiren bir konu. Bu nedenle sektörün gelişmesine de katkı sağlamaya çalışıyoruz. ”
1. 5 MİLYON TL’LİK PROJE YÜRÜTÜYORUZ”
Başkan Hacısalihoğlu, bakanlığa sunulan Balıkçılık Sektöründe Kümelenme Projesi isimli bir çalışmaları olduğunun da altını çizerek şunları söyledi: “Bu projeyle amacımız sektörün gelişmesi, pazarlamadan eğitime kadar uluslararası standartlara erişmesi. Yaklaşık 1. 5 milyon TL’lik geniş kapsamlı bir proje. Önümüzdeki günlerde sektörde çalışanlar ve sektörün tüm etkili kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütmeye başlayacağız. Balıkçılık tüm dünyada olduğu gibi bizde de gelişiyor ama sorunlarıyla birlikte büyüyor. ”
“SEKTÖRÜN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULUNMALI”
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, oda olarak birçok üyelerinin de balıkçılık sektöründe bulunduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörde çalışan ve ekonomiye katkı sağlayan üyelerimizin gerekli kanuni düzenlemelerle önlerinin açılmasını diliyoruz. Yapacakları altyapı yatırımlarında gerekli kredilere ulaşmaları için gerekli altyapılar oluşturulmalıdır. Sektör temsilcilerinin ulusal ve uluslararası faaliyetlerde önünün açılması gerekmektedir. Sektördeki üyelerimiz sadece Karadeniz veya Türkiye değil, sınırları aşarak Karadeniz’in diğer ülkeleri, Afrika gibi bölgelere açılıyorlar. Yatırımlara hazırlanıyorlar. Bu ülkelerde de yapacakları yatırımlarda korunmaları adına devletimizin atması geren bazı adımlar var. Çünkü buralarda korumasız kalabilirler. Sektör sınırları aşmıştır. Uluslararası pazarlarda gereğini yapmak peşindedirler. Gerekli desteklerin sunulmasını üyelerimiz adına talep ediyoruz. ”
“İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ KADINLARDAN BAŞLAMALI”
Başkan Hacısalihoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de kutlayarak şu ifadeleri kullandı: “Ülke olarak istihdam seferberliği başlattık. Özellikle özel sektör kesiminin her işyerine en az 1 veya iki işçi alıp çalıştırmalarını arzu etmekteyiz. Bu. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere talimatıdır. Özellikle Dünya Kadınlar Günü’nde istihdama katkı olarak kadınlarımızın ön plana alınması suretiyle istihdama katkı sağlamalarını işverenlerden istiyoruz. İstihdam seferberliğine işverenlerimizin kadınlardan başlayarak katkı sağlamalarını istiyoruz. ”
Trabzon Valisi Yücel Yavuz da, çalıştayın balıkçılık sektöründeki sorunların çözümüne katkı sağlayacağını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Vali Yavuz ayrıca, iş dünyasını istihdam seferberliğine katkı sağlamaya davet etti.
Çalıştayda daha sonra bilim adamları, Karadeniz’deki balıkçılık sektörünün gelişimi, sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili çeşitli sunumlar yaptı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.03.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle