Hopa Kültür, Sanat ve Deniz Festivali kapsamında "Türkiye'de Tarım Sorunu ve Çay" konulu bir panel düzenlendi. Hopa Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen panele konuşmacı olarak Çift. Sen. Plat. Konf. Sözcüsü Abdullah Aysu, Tarım Or-Kam-Sen Genel Başkanı Sezai Kaya, Tütün-Sen Başkanı Ali Bülent Edem ve Çay-Sen Girişim Temsilcisi katıldı. Panele yaklaşık 90 izleyici katıldı.
"TARIM CAN ÇEKİŞİYOR. "
Panelde ilk konuşmayı yapan Tarım Or-Kam-Sen Genel Başkanı Sezai Kaya: "Şu anda Türkiye'nin iyi yönetilememesinden kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. Öncelikle bir ülke kendi imkanlarıyla insanlarını doyurabilmeli. İnsanoğlu öncelikle kendi karnını doyurmak zorunda. "dedi. Şu anki Türkiye tarımının genel durumuna değinen Kaya, "Şu an Türkiye'nin sömürüye açık, siyasette istediğini yapamayan edilgen bir konumda olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin tarım politikaları yap boza çevrildiği için, tarım can çekişiyor. Gelişmiş ülkelerin birbirine karşı ödün vermeyeceği tek alan tarımdır. Türkiye kendi kendini besleyen ülke konumundan çıkıp ekonomik bağımsızlığını yitirmiş durumda. AB politikaları ne derse onu yapan bir konumda. Bu anlamda tarıma desteğin önemli bir anlamda ekonomik girdisi gerekiyor. "dedi.
Panele katılan bir diğer konuşmacı olan Çift. Sen. Plat. Konf. Sözcüsü Abdullah Aysu, yaptığı konuşmada: "Küresel politikaların en çok etkilediği kesim kırsal kesimdir. Bir tarafta kendi kültürlerini yaşatmaya çalışan bir toplum diğer taraftan da devasal politikalarla toplumların üzerine çullanmış ülkeler
"ÇİFTÇİLER BAĞIMSIZ ÜRETEBİLMELİDİR. "
Dünya Ticaret Örgütü hiçbir şekilde söz söylememeli, böyle bir hakkı halklar olarak onlara vermemeliyiz. Üretimden pazarlamaya bütün zincirleri çiftçiler kontrol etmelidir. Bunu da toprakla suyla, insan sağlığıyla barışık bir sistemde götürmeliyiz. "dedi. Kadınların belleği olduğunu söyleyen Aysu, "Tarımın devamlılığını sağlayan kadındır; kadın devre dışı edilirse tarım bellek kaybına uğrar, devamlılık söz konusu olamaz. "dedi.
Panelde son konuşmayı yapan Tütün-Sen Başkanı Ali Bülent Edem, konuşmasında: "Dünyada ve Türkiye'deki değişimi anlamak için çiftçi olmak gerekmiyor. Artık yöresel farklılıkların kaybolduğunu görüyoruz. Dünyanın her yerindeki ürünlerin aynı hale getirilip diğerleri yasaklanıyor. Üreticiler kendi topraklarında işçileşiyor. "dedi.
Panel, Çay-Sen Girişim Temsilcisinin kapanış konuşmasıyla sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.07.2005 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle